Μεικτές οικογένειες. Όλοι μαζί ευτυχισμένοι!

Κι όμως!  Κάποια στιγμή η ζωή μετά το διαζύγιο προχωρά! Ξαφνικά ο έρωτας χτυπά ξανά την πόρτα και σύντομα βρίσκεστε σ’ ένα νέο σπίτι με μια νέα οικογένεια που μπορεί ν’ απαρτίζεται από το παιδί σας και πιθανόν το παιδί του συντρόφου σας από προηγούμενους γάμους και σύντομα -γιατί όχι- και το παιδί-καρπό της μεταξύ σας σχέσης! Το όνειρό σας; Να ζήσετε ευτυχισμένοι μαζί! Είναι άραγε εφικτό;

Δεν είναι τάση, είναι όμως γεγονός! Οι μεικτές οικογένειες, αυξάνονται διεθνώς και η χώρα μας σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτό το φαινόμενο. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να δεθούν συναισθηματικά και να συμβιώσουν αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη μέλη τα οποία δε συνδέονται αναγκαστικά με δεσμούς αίματος;

Το σίγουρο είναι ότι για να διασφαλισθεί η πολυπόθητη αρμονία, χρειάζεται να εξισορροπηθούν πολλές και διαφορετικές ανάγκες.  Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Υπάρχουν όμως τρόποι για να τα καταφέρετε!

«Αγάπη μου, η κόρη σου και η κόρη μου μαλώνουν με τον γιό μας!»
Το πρώτο βήμα για επιτυχή προσαρμογή είναι να αναγνωρίσετε ότι οι μεικτές οικογένειες έχουν κάποιες διαφορές από τις υπόλοιπες και ότι η αρμονική συμβίωση είναι ένα θέμα που απαιτεί χρόνο και τρόπο.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των μεικτών οικογενειών είναι η συνύπαρξη διαφορετικών ηλικιών.  Μπορεί τα παιδιά που χρειάζεται να αποδεχτούν τη νέα αδερφική σχέση να είναι συνομήλικα, μπορεί όμως να υπάρχουν και μεγάλες ηλικιακές διαφορές μεταξύ τους π.χ. έφηβοι με δίχρονα. Επίσης αρκετά συχνά προκύπτουν αλλαγές στην ιεραρχία. Αυτό σημαίνει ότι το μέχρι πρότινος μοναχοπαίδι μπορεί να βρεθεί ξαφνικά με αδερφάκια ή το προνομιούχο πρωτότοκο να γίνει ξαφνικά  ο Βενιαμίν αν βρεθεί σε μια νέα οικογένεια με μεγαλύτερα παιδιά.  Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν σε όλες αυτές τις αλλαγές. 

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
Το κοινό μέτωπο είναι ιδιαίτερα  σημαντικό στη φάση της μετάβασης. Πριν, λοιπόν, κάνετε οτιδήποτε άλλο, το πρώτο βασικό βήμα είναι να συζητήσετε με τον σύντροφό σας για να αποφασίσετε πως ακριβώς θα αντιμετωπίζετε τις  καθημερινές προκλήσεις που προκύπτουν. Ορίστε τι άλλο μπορεί να βοηθήσει: 

Θέστε τα νέα όρια…
Φτιάξετε μια λίστα με κάποιους βασικούς κανόνες που θα ισχύουν στη νέα οικογένεια.  Συζητήστε με τα παιδιά ώστε να καταλάβουν ποια είναι αυτά τα όρια. Επαναλάβετέ τα  ξανά και ξανά –χωρίς φωνές- μέχρι να συνηθίσουν και να αποδεχτούν το νέο κατεστημένο.

…δείξτε όμως και ευελιξία
Είναι σημαντικό να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού, τις ιδιαίτερες συνήθειές του ακόμα και στο ταπεραμέντο του. Σημαντικό είναι, επίσης, να λάβετε υπόψη και τους κανόνες που ισχύουν στο σπίτι από το οποίο προέρχεται, αντί να τους διαγράψετε με μία γραμμή. Επίσης προσέξτε τα όρια που πρόκειται να επιβάλετε στα παιδιά του συντρόφου σας. Καλό είναι να επιβάλλονται από εκείνον κι όχι από εσάς. 

Μείνετε πιστή στο πρόγραμμα…
Χρησιμοποιήστε τις βασικές ρουτίνες όπως συγκεκριμένη ώρα ύπνου και γευμάτων, πότε και πόσο τηλεόραση βλέπει ο καθένας κλπ για να διαμορφώσετε ένα βασικό πλαίσιο ενότητας και λειτουργικότητας. Αν ο καθένας ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς, η οικογένεια διασπάται.

… αλλά εντάξτε και νέα εθιμοτυπικά
Εξασφαλίσετε ευχάριστες νότες στο οικογενειακό πρόγραμμα που θα αναμένουν τα μέλη τις οικογένειας με προσμονή και που θα σας βοηθήσουν να δεθείτε περισσότερο π.χ. βόλτα πάρκο κάθε Παρασκευή,  ένα βραδινό παιχνίδι με τη συμμετοχή όλης της οικογένεια κάθε Τετάρτη, οικογενειακή έξοδο κάθε Κυριακή κλπ. 

Δώστε χρόνο…
Από της στιγμή που θα μείνετε όλοι μαζί χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να προσαρμοστούν τα παιδιά στη δομή και τις συνήθειες της νέας οικογένειας. Μη βιάζεστε να είναι όλα τέλεια από την πρώτη μέρα όσο κι αν αυτό επιθυμείτε.

…και χώρο.
Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις  ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού ανάλογα με την ηλικία του προνοώντας ώστε αυτές να ικανοποιούνται. Για παράδειγμα όπως ένα μωρό έχει ανάγκη από ένα ήσυχο περιβάλλον για να κοιμηθεί έτσι και ένας έφηβος έχει ανάγκη από ένα δωμάτιο που μπορεί να ακούσει τη μουσική που προτιμά ή να δεχτεί τους φίλους του χωρίς να το ενοχλούν τα μικρότερα αδερφάκια.

Επιμείνετε στον σεβασμό…
Εσείς πρώτη πρέπει να δώσετε το καλό παράδειγμα αποφεύγοντας την κριτική συμπεριφορά και απαιτώντας όλα τα μέλη –ανεξαρτήτως ηλικίας- να σέβονται το ένα το άλλο.

…αποδεχτείτε όμως και κάποιες εντάσεις.
Είναι ανέφικτο να ονειρεύεστε μια ιδανική οικογένεια και μια πάντα ειρηνική ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Γι’ αυτό χαμηλώστε τις προσδοκίες σας. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και ανάμεσα στα αδέρφια υπάρχουν τσακωμοί και καβγάδες και μάλιστα συχνοί.

Mην τα κρατάτε μέσα σας
Πολλές φορές στην προσπάθεια σας να διασφαλιστεί η πολυπόθητη αρμονία, μπορεί να «θάβεται» τα αρνητικά σας συναισθήματα. Η σιωπή όμως δε λύνει προβλήματα. Κάθε τι που σας προβληματίζει ή ενοχλεί, καλό είναι να το συζητάτε όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το σύντροφό σας.

Προσέξτε  όμως το ρόλο του διαιτητή.
Μερικές φορές λόγω ανασφάλειας μπορεί να  υπερβάλετε υπερασπίζοντας το παιδί του συντρόφου σας και αδικώντας το δικό σας. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και αντικειμενική.

Δώστε χωριστό χρόνο στο κάθε παιδί
Στην προσπάθειά σας να «δέσει» η νέα οικογένεια πιθανόν να επιδιώκετε να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο όλοι μαζί. Το παιδί σας, όμως, έχει ανάγκη και χρόνο αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτό. Γι’ αυτό μην του το στερείτε. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το παιδί του συντρόφου σας.  

Ταυτόχρονα διαφυλάξτε τη σχέση σας.
Πιθανόν στην προσπάθειά σας να βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν, να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στον γονικό σας ρόλο, παραμελώντας τη σχέση με το σύντροφό σας. Φροντίστε να διατηρήσετε την επαφή μεταξύ ζωντανή, φροντίζοντας να περνάτε και κάποιο χρόνο μόνοι χωρίς τα παιδιά για να μιλήσετε και να έρθετε ο ένας πιο κοντά στον άλλο.

Προτιμήστε τα ρόλο του φίλου συμβουλάτορα
Είναι προτιμότερο από το να προσπαθείτε επίμονα να αντικαταστήσετε τη μητέρα των παιδιών του συντρόφου σας. Ούτε όμως κι ο σύντροφός σας χρειάζεται να αντικαταστήσει των πατέρα των παιδιών σας. Επιστρέψτε στους βιολογικούς γονείς να έχουν τη θέση τους στη ζωή των παιδιών. Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν ότι και οι δύο γονείς τους συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο που έπαιζαν στη ζωή τους.

Μη διστάζετε να συμβουλευτείτε τον ειδικό.
Αν γενικά στο σπίτι υπάρχουν εντάσεις, τα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν ή δεν γνωρίζετε πώς να χειριστείτε συγκεκριμένες προκλήσεις, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε στον ειδικό.

Μάθε ότι: οι μεικτές οικογένειες έχουν περισσότερα ποσοστά επιτυχημένης προσαρμογής αν οι δύο σύντροφοι περιμένουν για μία μεταβατική περίοδο δύο χρόνων μέχρι να παντρευτούν.

Σταθερή σχέση: το μυστικό της επιτυχίας
Όσο πιο σταθερή και υγιής είναι η σχέση με το σύντροφό σας τόσο διασφαλίζεται το αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά πράγμα που εξανεμίζει την πιθανή σύγχυση και απογοήτευση που συνήθως ακολουθεί μετά από ένα διαζύγιο.

Πως προσαρμόζονται τα παιδιά

κάτω τον δέκα
Μπορεί να προσαρμοστούν πιο γρήγορα γιατί αποδέχονται πιο εύκολα το νέο ενήλικα στη ζωή τους. Συχνά όμως γίνονται ανταγωνιστικά με τα νέα αδερφάκια και προσπαθούν να μονοπωλήσουν την προσοχή των γονιών τους. Επίσης έχουν πιο αυξημένες ανάγκες φροντίδας.

10 έως 14
Μπορεί να έχουν την μεγαλύτερη δυσκολία προσαρμογής καθώς αργούν να δεχτούν το νέο ενήλικα στη ζωή τους στο ρόλο του νέου μπαμπά ή της νέας μαμάς. Επίσης έχουν την τάση να μη μιλάνε ανοιχτά για τα συναισθήματά τους αλλά να είναι πιο ευαίσθητα αντιδρώντας με κλάματα ή ξεσπάσματα.

15 και άνω
Έχουν την τάση να συμμετέχουν λιγότερο στην οικογενειακή ζωή και πιθανόν να διαφοροποιήσουν τον εαυτό τους από τη νέα οικογένεια. Μπορεί να υιοθετήσουν προκλητική συμπεριφορά καθώς έχουν την τάση να κρύβουν αυτό που πραγματικά τους ενοχλεί. Έχουν παρόλα αυτά ανάγκη να νιώθουν σημαντικά κι ότι οι γονείς τους ενδιαφέρονται για αυτά.

Leave a Reply