Με το μωρό εν μέσω κρίσης…

Μέχρι πριν λίγους μήνες που ήσασταν οι δύο σας, τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά. Τώρα, το μόνο που θέλετε είναι απλά να μη λείψει τίποτα από το μωρό σας… Η οργάνωση είναι το ήμισυ του παντός κι εμείς, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε!

Αν υπάρχει μια συμβουλή την οποία θα πρέπει ως νέοι γονείς να έχετε διαρκώς στο μυαλό σας αυτό τον καιρό, είναι η εξής: Προσπαθήστε να «κρύψετε το άγχος σας» (ειδικά εσύ μανούλα, μιας και το μικρό σου μπορεί να το αισθανθεί ακόμα και μέσα από τους χτύπους της καρδιάς σου οι οποίοι αλλάζουν όταν αγχώνεσαι). Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό, είναι να οργανωθείτε και να συγκεντρώσετε όλα όσα χρειάζεστε προκειμένου να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή… Ποια είναι, όμως, τα πράγματα εκείνα για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσετε και τι θα πρέπει να κάνετε αν παρουσιαστεί έλλειψη σε κάποιο από αυτά; Όλες οι απαντήσεις σας περιμένουν στις γραμμές που ακλουθούν…

  • Το γάλα του

Αυτό είναι το Νο.1 αγαθό για το μικρό σας. Αν θηλάζετε, το πρόβλημα το έχετε λύσει (ωστόσο αν εργάζεστε κιόλας, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο μία επιπλέον συσκευασία με αποστειρωμένα σακουλάκια ή δοχεία αποθήκευσης ούτως ώστε να είστε καλυμμένη). Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται γάλα σε σκόνη, τότε, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το φαρμακείο ούτως ώστε να παραγγείλετε 1-2 συσκευασίες επιπλέον (γενικά, θα πρέπει πάντα να σκέφτεστε πως έχετε αυτή που είναι ανοιχτή και χρησιμοποιείτε και μία να σας περιμένει).
Σε περίπτωση έλλειψης: Μην αγχωθείτε και προπαντός μην αλλάξετε μόνη σας τη μάρκα που χρησιμοποιείτε με κάποια άλλη που μπορεί να υπάρχει στο ράφι (το ίδιο ισχύει και για την κρέμα του αν έχει ξεκινήσει να τρώει). Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Εκείνος, βάσει του ιστορικού και των ιδιαιτεροτήτων που μπορεί να έχει το μικρό σας, είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας προτείνει μια εναλλακτική εταιρία. Σε περίπτωση που δεν βρείτε τον παιδίατρό σας, ο φαρμακοποιός μπορεί να σας δώσει μια πρώτη συμβουλή σχετικά με ένα παρεμφερές προϊόν άλλης εταιρίας π.χ. αν χρησιμοποιείτε γάλα για κολικούς, θα σας συστήσει το αντίστοιχο μιας άλλης εταιρίας. Το ίδιο ισχύει για το γάλα χωρίς λακτόζη ή για μία αντιαναγωγική φόρμουλα
Η συμβουλή μας; Φτιάξτε μια μικρή λίστα με αυτές που θα σας πει ξεκινώντας από την πλέον κατάλληλη και προχωρώντας στη δεύτερη ή την τρίτη επιλογή. Στη συνέχεια, ενημερώστε τον ποια βρήκατε στο φαρμακείο σας και προχωρήστε σύμφωνα με τις οδηγίες του. Τέλος, έχετε στο μυαλό σας πως μια ενδεχόμενη αλλαγή στο γάλα μπορεί να προκαλέσει λιγότερες ή περισσότερες κενώσεις στο μικρό σας, ακόμα και κάποιες παραπάνω γουλίτσες. Με την καθοδήγηση του παιδιάτρου όλα θα αντιμετωπιστούν και θα ξεπεραστούν. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει κι αν το μικρό σας τρώει λιγότερο επειδή η νέα γεύση δεν του αρέσει.

 

  • Οι πάνες

Στα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε κάθε λογής πάνα. 1-2 πακέτα επιπλέον μπορούν να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση, οπότε εφοδιάστε την αλλαξιέρα του τόσο με τις πάνες, όσο και με τα μωρομάντιλα ή την κρέμα που χρησιμοποιείτε στο άλλαγμα της πάνας.
Σε περίπτωση έλλειψης: Επιλέξτε πάνες μιας άλλης εταιρίας ή διαλέξτε το αμέσως προηγούμενο ή επόμενο μέγεθος της εταιρίας που χρησιμοποιείτε. Αν διαλέξετε το προηγούμενο (δηλαδή ένα νούμερο μικρότερο), απλά έχετε στο νου σας να αλλάζετε το μικρό σας πιο συχνά για να αποφευχθούν τυχόν διαρροές. Τέλος, αν δεν βρείτε πάνα στο νούμερό του, φτιάξτε μία δική σας αυτοσχέδια πάνα χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό ύφασμα και μερικές αποστειρωμένες γάζες ή βαμβάκι τις οποίες θα ακουμπήσετε πάνω στην ευαίσθητη περιοχή του μωρού σας.
Η συμβουλή μας: Από τη στιγμή που ο καιρός το ευνοεί, μπορείτε να αφήσετε το μικρό σας δίχως πάνα τοποθετώντας στο καρότσι, την κούνια ή το ριλάξ του ένα αδιάβροχο κάλυμμα. Όταν το βρέχει, απλά το πλένετε και το απλώνετε – σίγουρα δεν θα αργήσει να στεγνώσει αυτή την εποχή.

 

  • Τα καθαριστικά του

Αναφερόμαστε σε αυτό το μαλακό αφρόλουτρο που έχετε διαλέξει για να το κάνετε μπανάκι.
Σε περίπτωση έλλειψης: Αν δεν το βρείτε, μην ανησυχήσετε. Απλά μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας συστήσει ένα υγρό καθαρισμού μιας άλλης εταιρίας το οποίο θα «σέβεται» εξίσου το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας. Όσο για τα μωρομάντιλα; Κάποιες φορές όντως σας λύνουν τα χέρια, αλλά όταν δεν τα έχετε εύκαιρα, απλά χρησιμοποιείτε χλιαρό, τρεχούμενο νεράκι για την καθαριότητα του μικρού μας και τις τοπικές πλύσεις.
Η συμβουλή μας: Ένα απλό, βαμβακερό πανάκι βρεγμένο με λίγο νερό ή χαμομηλάκι μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξης καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή του μωρού σας. Από την άλλη, λίγο παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να το προστατεύσει κάλλιστα από τυχόν ερεθισμούς.

 

Leave a Reply