Μπαμπάς έτοιμος για όλα!

Ένα άρθρο αποκλειστικά για τον μπαμπά που θέλει να έχει ενεργό ρόλο στη φροντίδα του μωρού από την πρώτη κιόλας μέρα!

Πως θα ετοιμάσεις το γάλα του…
Όσο η γυναίκα σου θηλάζει, ο ρόλος σου στη διατροφή του παιδιού σας είναι μάλλον διακοσμητικός. Αργά ή γρήγορα όμως το μπουκάλι θα κάνει την εμφάνισή του, οπότε ετοιμάσου κι εσύ για ενεργή συμμετοχή. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν το μωρό κλαίει γύρω στις τρεις τα ξημερώματα είναι γιατί πεινάει και άρα πρέπει να σηκωθείς να ετοιμάσεις το γάλα του, όσο η μαμά του το καθησυχάζει.
• Πριν κάνεις οτιδήποτε θυμήσου οπωσδήποτε να πλύνεις τα χέρια σου.
• Πάρε ένα από τα αποστειρωμένα μπουκάλια, τα οποία καλό είναι να φυλάσσονται στο ψυγείο.
• Στη συνέχεια ρίξε στο μπουκάλι το αποστειρωμένο νερό και μετά τη σκόνη γάλακτος, ανακατεύοντας περιστροφικά το μπουκάλι, ώστε η σκόνη να διαλυθεί ομοιόμορφα χωρίς να συγκεντρωθεί στον πάτο ή να φράξει την θηλή, πράγμα που μπορεί να κάνει το μωρό να κλαίει.
• Για να ζεσταθεί το γάλα, βάλε το γεμάτο μπουκάλι σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Απόφυγε να το ζεστάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί μπορεί να καταστραφούν τα θρεπτικά συστατικά και το περιεχόμενο να ζεσταθεί υπερβολικά.
Θυμήσου: Πριν δώσεις το μπουκάλι στο μωρό, θα πρέπει να ελέγξεις τη ροή και τη θερμοκρασία του γάλακτος, στάζοντας στο εσωτερικού του καρπού σου.

Μπορείς να το ταΐσεις κι εσύ!
Την πρώτη φορά μπορεί και να ιδρώσεις από το άγχος σου αλλά σύντομα θα εξοικειωθείς με την όλη διαδικασία. Ορίστε τι πρέπει να θυμάσαι:
• Κάθισε αναπαυτικά στηρίζοντας τον αυχένα του μωρού είτε με το χέρι σου είτε ακουμπώντας το κεφαλάκι του στο εσωτερικό του βραχίονά σου.
• Κράτα το μπιμπερό με κλίση προς τα πάνω, ώστε η θηλή να είναι πάντα γεμάτη γάλα και να μην καταπίνει το παιδί αέρα.
• Το μωρό μπορεί να χρειαστεί να κάνει μία παύση για να ρευτεί και μετά να συνεχίσει, γι’ αυτό μην το πιέζεις να τελειώσει με τη μία όλο το γάλα.
• Γενικά μην το πιέζεις να αδειάσει το μπουκάλι, αν δε θέλει ούτε και να του δώσεις αργότερα το γάλα που περίσσεψε στο μπουκάλι.
Θυμήσου: Μη βάλεις αμέσως μετά το μωρό για ύπνο. Θα πρέπει να το κρατήσεις έτσι ώστε η κοιλίτσα του ν’ ακουμπά στον ώμο σου για να ρευτεί.

Σειρά σου να αλλάξεις πάνα!
Μη διανοηθείς να αφήσεις το μωρό με λερωμένη πάνα, περιμένοντας τη γυναίκα σου να γυρίσει από τα ψώνια γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο ευαίσθητο δερματάκι του, κάτι το οποίο συνεπάγεται γκρίνια και από το μωρό και από τη γυναίκα σου!
• Ναι, και σε αυτή την περίπτωση η πρώτη κίνηση είναι να πλύνεις τα χέρια σου.
• Φρόντισε να υπάρχουν σε σταθερό σημείο στο σπίτι όλα τα απαραίτητα: πάνες, πετσέτες, ειδικό αφρόλουτρο, αλοιφές. Έτσι, δε θα χρειαστεί να ψάχνεις ή να φωνάζεις πού είναι το ένα και πού το άλλο.
• Μόλις βγάλεις τη λερωμένη πάνα θα πρέπει να πλύνεις το παιδί με χλιαρό τρεχούμενο νερό, να το ξεβγάλεις καλά και να το σκουπίσεις πολύ προσεχτικά. Αν είσαι έξω θα αρκεστείς στο καθάρισμα με τα μωρομάντιλα.
• Ακολουθεί η ενυδάτωση της περιοχής με ειδική αλοιφή ή βρεφικό λάδι πάντα με τις οδηγίες του παιδίατρου.
Θυμήσου: Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν κατά την αλλαγή της πάνας. Ποτέ λοιπόν μην αφήνεις το μωρό μόνο του ούτε για λίγα δευτερόλεπτα.

Leave a Reply