Μυαλό ξυράφι!

Κάποια παιδιά ξεχωρίζουν αμέσως! Πριν ακόμα πάνε σχολείο, διαβάζουν με άνεση την εφημερίδα και ξέρουν απ’ έξω τον πολλαπλασιασμό του 8, ενθουσιάζοντας τους γονείς τους που οραματίζονται ένα λαμπρό μέλλον για τα βλαστάρια τους.

“Τον άλλο μήνα”, μου λέει η φίλη μου η Νατάσσα, “θα πάω την Αννούλα μου να κάνει τεστ IQ. Πιστεύω πως, μολονότι είναι 7 χρόνων, ο δείκτης ευφυΐας της είναι πολύ προχωρημένος!” Είναι αλήθεια ότι το παιδί έχει ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες. Δεν είναι τυχαίο που από το νηπιαγωγείο απαντούσε σε περίπλοκες μαθητικές ασκήσεις! “Παίρνω την ελληνική Mensa”, μου λέει, “για να δω κάθε πότε κάνουν τεστ ευφυΐας”. Της απαντάει ο τηλεφωνητής, ακολουθούν πληροφορίες για το πότε θα διεξαχθούν τα τεστ, με την υπογράμμιση πως διαρκούν είκοσι λεπτά και απευθύνονται και σε παιδιά αρκεί να είναι από 14 χρονών και πάνω. Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ. “Τι κρίμα”, μονολογεί η φίλη μου, “η Αννούλα μου είναι μόνο 7 χρόνων…”

“Μαμά” φωνάζει την ίδια ώρα η μικρή από το δωμάτιο της. Ακολουθώντας τη φίλη μου μπαίνω κι εγώ στην κρεβατοκάμαρα της Άννας. Όσο οι δυο τους τα λένε, ρίχνω ματιές στα βιβλία της, ξεχωρίζοντας ανάμεσά τους παιδικές εκδόσεις για τα ηλιακά συστήματα, τις πλανητικές τροχιές και τους αστρικούς κόσμους! Σε λίγο μου εκμυστηρεύεται… μεταφυσικές ανησυχίες της και προβληματισμούς γύρω από τη ματαιότητα της ύπαρξης, ενώ μια πρότασή μου για βόλτα στην παιδική χαρά πέφτει στο κενό, καθώς η μικρή δηλώνει με απόλυτη σοβαρότητα πως έχει να διαβάσει για το περιβάλλον!

Mensa: Το κλαμπ των δυνατών μυαλών
Πώς μπορεί ο καθένας μας να μάθει τον προσωπικό του δείκτη νοημοσύνης; Αυτός ήταν ο λόγος που ιδρύθηκε η παγκόσμια οργάνωση Mensa το 1946 στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από τον Αυστραλό δικηγόρο Ρόλαντ Μπέριλ και τον δόκτορα Λανς Γουέρ, έναν επίσης δικηγόρο που εκείνο το διάστημα προσπαθούσε να τελειοποιήσει ένα τεστ νοημοσύνης για λογαριασμό του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν κατά τύχη στο τρένο και ο Γουέρ εκμυστηρεύτηκε το όνειρό του για τη δημιουργία ενός κλαμπ ευφυών ανθρώπων. Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου, ο Μπέριλ έπαιρνε από τον Γουέρ το πρώτο τεστ Mensa που λατινικά σημαίνει τραπέζι, πλην όμως mens σημαίνει μυαλό και mensis σημαίνει μήνας. Από την ένωση “τραπέζι, μυαλό, μήνας”, κάτι σαν “η μηνιαία συνάντηση μεγάλων μυαλών γύρω από ένα τραπέζι” βγήκε το Mensa!

Θέλετε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Mensa;
* Μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των μελών της ανέρχεται σε 110.000 ανθρώπους σε 100 χώρες του κόσμου, ενώ οργανισμοί της υπάρχουν σε 40 χώρες!
* Μόνο το 2% του κόσμου πληροί τις προδιαγραφές της Mensa!
* Στη βρετανική μητρική Mensa το νεαρότερο άτομο που έγινε μέλος της ήταν ένα αγοράκι 2 χρόνων τη δεκαετία του 90. Για λίγες μέρες διαφορά μάλιστα κινδύνευσε να χάσει το ρεκόρ του από ένα συνομήλικό του κοριτσάκι που είχε σημειώσει τελευταία 167 βαθμούς και θα μπορούσε να πετύχει μεγαλύτερη επίδοση αν δεν είχε αποκοιμηθεί!
* Η ελληνική Mensa ξεκίνησε να λειτουργεί το 1986. Για να γίνει κανείς μέλος της χρειάζεται να κάνει τεστ νοημοσύνης και να συγκεντρώσει το λιγότερο 148 βαθμούς (ο Αϊνστάιν είχε 164). Στα τεστ υπάρχουν ερωτήσεις όπως: Ο Γιώργος, ο αδερφός της Άννας, έχει έναν περισσότερο αδερφό από όσες έχει αδερφές. Πόσους περισσότερους αδερφούς από αδερφές έχει η Άννα;

Στη ζυγαριά της ευφυΐας
Σύμφωνα με τον πίνακα που παίζει τον πρώτο ρόλο στα τεστ IQ (Intelligence Quotient):
* Όσα παιδιά (ή μεγάλοι) στα τεστ νοημοσύνης έχουν δείκτη ευφυΐας από 146 και πάνω είναι αυτό που λέμε μεγαλοφυείς.
* Αν έχουν μεταξύ 131-145, πρόκειται για παιδιά εξαιρετικά ευφυή.
* Από 115- 130: Σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται οι ευφυείς – μιλάμε για το 15-20% του παγκόσμιου πληθυσμού.
* Από 71-100 είναι ο μέσος όρος νοημοσύνης των φυσιολογικών ανθρώπων.

Δεν αρκεί ο δείκτης ευφυΐας
Τελικά ποια παιδιά είναι χαρισματικά; Είναι αλήθεια πως απάντηση συγκεκριμένη δεν μπορεί να δοθεί και ο ορισμός του χαρισματικού παιδιού έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Μέχρι το 1960 περίπου στηριζόταν αποκλειστικά στο δείκτη ευφυΐας, αφού χαρισματικά θεωρούνταν όσα παιδιά είχαν δείκτη πάνω από 145 (περίπου το 3% του συνολικού πληθυσμού). Αργότερα όμως οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι δεν αρκεί ο συγκεκριμένος δείκτης για να καθορίσει ποια παιδιά ανήκουν σε αυτήν την εκλεκτή ομάδα και έτσι προχώρησαν σε έναν πιο ευρύ ορισμό του χαρισματικού, ο οποίος περιλαμβάνει διάφορους τομείς: τον νοητικό (που βασίζεται στο δείκτη ευφυΐας), τον ακαδημαϊκό (για το παιδί που είναι πολύ καλό σε ένα μάθημα π.χ. μαθηματικά), καθώς στις ικανότητες της δημιουργικότητας, τις αρχηγικές ικανότητες και τις ιδιαίτερες κλίσεις στις τέχνες.
Η ετικέτα του “χαρισματικού” παιδιού σήμερα, με βάση τα παραπάνω, αποδίδεται στο 5% με 7% των παιδιών σχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ.

Ξεχωρίζοντας τα χαρισματικά παιδιά
Σύμφωνα με Αμερικανούς παιδοψυχολόγους, ο όρος “χαρισματικός” χρησιμοποιείται για το παιδί που σημειώνει υψηλές επιδόσεις σε μια από τις εξής κατηγορίες:
* γενική νοητική ικανότητα
* θεωρητική ευχέρεια μάθησης
* δημιουργική παραγωγική σκέψη
* ηγετική ικανότητα
* εικαστικές τέχνες και εκτέλεση ρόλων

Με άλλα λόγια, το παιδί σας είναι χαρισματικό αν:
1. Τα καταφέρνει θαυμάσια στον προφορικό λόγο.
2. Αναπτύσσει νέες ιδέες.
3. Μαθαίνει γρήγορα και εφαρμόζει εύκολα τις γνώσεις του.
4. Θυμάται αυτά που έμαθε.
5. Τα βγάζει πέρα μια χαρά χωρίς να θολώνει με ένα κάρο πληροφορίες.
6. Ρωτάει συνέχεια γεμάτο περιέργεια και λαχτάρα για μάθηση.
7. Τα πάει πολύ καλά στην ανάγνωση.
8. Μαθαίνει από τις εμπειρίες του.
9. Έχει μεγαλύτερη ωριμότητα από τους συμμαθητές του.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας
Όσοι έχουν “παιδιά-θαύματα” χρειάζεται να προσέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα χαρίσματα και οι ικανότητές τους. Πρέπει δηλαδή οι γονείς να βρουν γι αυτά τα παιδιά το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Επίσης πρέπει να τα αντιμετωπίζουν όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά ώστε να μεγαλώσουν φυσιολογικά χωρίς να αποξενωθούν από τους συνομηλίκους τους απολαμβάνοντας όλες τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Μήπως το τρίχρονο παιδί σας είναι χαρισματικό;
* Ένας τόσος δα μπόμπιρας και εκφράζεται σαν μεγάλος μιλώντας με ολοκληρωμένες προτάσεις; Τότε απαντάτε κι εσείς με ολοκληρωμένες προτάσεις (μη σας ξεγελά το μέγεθός του). Αλλιώς το παιδί θα εκνευριστεί πολύ.
* Επιτρέψτε του να παίζει με παιχνίδια που είναι για μεγαλύτερα παιδιά, γιατί πιθανότατα θα βαριέται τις δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά της ηλικίας του.
* Ενθαρρύνετέ το να διαβάζει και διαβάστε του κι εσείς.
* Δώστε του υλικά που αυξάνουν τη δημιουργικότητα όπως μαρκαδόρους και πλαστελίνες.
* Μάθετε του μουσική ή γράψτε το σε κάποια σχολή μουσικής.
* Μεγαλώνοντας βοηθήστε το με κάθε τρόπο να ακολουθήσει τα ενδιαφέροντά του και φροντίστε να παίρνετε πολύ σοβαρά τις συζητήσεις που κάνετε μαζί του. Τα χαρισματικά παιδιά μιλάνε πολύ και κάνουν πολλές ερωτήσεις. Εκνευρίζονται όμως και αγχώνονται εύκολα αν οι γονείς αγνοούν τις ερωτήσεις τους. Πρέπει λοιπόν να του απαντάτε ολοκληρωμένα ώστε να του δείχνετε πόσο το σέβεστε.

Leave a Reply