Μυστικά διατροφής!

Αποκαλύπτονται, με στόχο να προσφέρουν σε εσάς και το μωρό σας πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που τώρα τα χρειάζεστε περισσότερο από ποτέ.

Αποκαλύπτονται, με στόχο να προσφέρουν σε εσάς και το μωρό σας πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που τώρα τα χρειάζεστε περισσότερο από ποτέ. Ξέρετε καλά πως τώρα που διανύετε την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής σας πρέπει να προσέχετε όσο ποτέ άλλοτε τις διατροφικές σας συνήθειες. Έχοντας λοιπόν στο νου σας πως οι υπερβολές είναι απαγορευτικές (π.χ. να τρώτε ελάχιστα για να μην πάρετε κιλά), εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τροφές που προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη.

Ασπράδι αβγού
Το μυστικό κρύβεται: Στις πρωτεΐνες. Βοηθούν στο σχηματισμό νέων ιστών (π. χ. πλακούντας), στην παραγωγή των ορμονών, των αντισωμάτων και του αίματος ενώ ταυτόχρονα αποτελούν τους δομικούς λίθους για την ανάπτυξη του σώματος, των μυών και των οστών του εμβρύου. Επίσης, οι πρωτεΐνες έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν το πρήξιμο. Την μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών αναλογικά, την βρίσκουμε στο ασπράδι αβγού ενώ άλλες πηγές είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φασόλια.

Ψωμί ολικής άλεσης
Το μυστικό κρύβεται: Στους σύνθετους υδατάνθρακες. Σας προσφέρουν καλύτερης ποιότητας ενέργεια από τους απλούς υδατάνθρακες (π.χ. άσπρο ψωμί), κάτι που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας. Αυτό συμβαίνει γιατί διασπώνται στο σώμα σας σε μόρια γλυκόζης η οποία διαχέεται πολύ αργά στο αίμα, διαδικασία που παίζει σημαντικό ρόλο στην αίσθηση κορεσμού και ευεξίας. Ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα των σύνθετων υδατανθράκων είναι το γεγονός ότι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, κάτι που σας βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσιες πηγές σε σύνθετους υδατάνθρακες.

Γιαούρτι
Το μυστικό κρύβεται: Στο ασβέστιο (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: 1200mg). Πρόκειται για το δομικό συστατικό των γερών οστών του εμβρύου και γι αυτό πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού σας συστήματος, στον έλεγχο της πίεσης του αίματός σας αλλά και στις συσπάσεις των μυών. Και μπορεί όλα τα γαλακτοκομικά όπως για παράδειγμα το σπανάκι, τα αμύγδαλα και τα αποξηραμένα σύκα να αποτελούν σημαντικές πηγές ασβεστίου, το γιαούρτι όμως σας προσφέρει και κάτι παραπάνω: τα βακτηρίδια που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία και του πεπτικού σας συστήματος.

Σαρδέλες
Το μυστικό κρύβεται: Στην βιταμίνη D (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: 400 I.U.). Πρόκειται για τον σημαντικότερο “βοηθό” του ασβεστίου στην προσπάθειά του να απορροφηθεί όσο το δυνατό περισσότερο από τον οργανισμό σας. Η βιταμίνη D παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού, του μυϊκού και του ανοσοποιητικού συστήματος και θεωρείται αναγκαία για την πρόληψη της ραχίτιδας στο νεογέννητο αλλά και για την καλή κατάσταση των οστών και των δοντιών σας. Οι σαρδέλες περιέχουν σημαντική ποσότητα από την συγκεκριμένη βιταμίνη ενώ άλλες πηγές της είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, τα πορτοκάλια αλλά και το φυσικό φως.

Κόκκινο κρέας
Το μυστικό κρύβεται: Στον σίδηρο (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: 30mg – 60mg). Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία αυξάνονται τώρα που είστε έγκυος για να μεταφέρεται το οξυγόνο στο έμβρυο. Εκτός από το κόκκινο κρέας που αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου, καλή πηγή είναι και το κοτόπουλο ενώ σε μικρότερο ποσοστό στον βρίσκουμε στα ρεβύθια, στο μπρόκολο και στο σπανάκι.

Δημητριακά
Το μυστικό κρύβεται: Στο φυλλικό οξύ (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: 800 mg). Η συγκεκριμένη ουσία, που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β, βοηθά στην σύνθεση του αίματος με το να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, στην παραγωγή πρωτεϊνών, στην διαίρεση των κυττάρων, στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου αλλά και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Εκτός από τα δημητριακά, τα πορτοκάλια, το μπρόκολο, οι φράουλες, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν επίσης, να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Σολομός
Το μυστικό κρύβεται: Στα ω3 λιπαρά οξέα. Είναι τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμα για την περίοδο της εγκυμοσύνης γιατί καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος και των ματιών του νεογέννητου. Εκτός από το σολομό που σας προσφέρει μια… γενναία δόση “καλών” λιπαρών, άλλες πηγές είναι οι σαρδέλες, η πέστροφα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το φυστικοβούτυρο και το ελαιόλαδο.

Κουλούρι με σουσάμι
Το μυστικό κρύβεται: Στο μαγνήσιο (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: 450mg). Συμβάλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού σας, αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, βοηθά στον σχηματισμό των εμβρυικών οστών αλλά και στην αντιμετώπιση του άγχους, των πονοκεφάλων, της αϋπνίας και των μυϊκών κραμπών. Επίσης, το μαγνήσιο παίζει σπουδαίο ρόλο στην ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στην καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά και στην διατήρηση του μυϊκού τόνου. Εξαιρετικές πηγές μαγνησίου είναι όλα τα τρόφιμα που έχουν σουσάμι αλλά και το κακάο, τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια, τα αντίδια, τα παντζάρια, το σέλινο και τα σταφύλια.

Παπάγια
Το μυστικό κρύβεται: Στην Βιταμίνη C (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: 75mg). Συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό σας και στην φυσιολογική ανάπτυξη των οστών του εμβρύου. Επίσης, η ικανοποιητική ποσότητα στον οργανισμό σας θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντάς σας από κρυολογήματα και ιώσεις. Το τρόφιμο που σας εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή ποσότητα βιταμίνης C είναι η παπάγια. Αρκεί να σας πούμε πως περιέχει την διπλάσια ποσότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης από εκείνη που περιέχει το πορτοκάλι! Καλές πηγές βιταμίνης C είναι το κίτρο, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, οι ντομάτες, τα βερίκοκα και τα εσπεριδοειδή.

Καρότο
Το μυστικό βρίσκεται: Στην βιταμίνη Α (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: 5000 I.U.). Είναι απαραίτητη αλλά καλό είναι να έχετε υπόψη σας πως η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που την περιέχουν έχει ενοχοποιηθεί για σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του εμβρύου. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η βιταμίνη Α παίζει σπουδαίο ρόλο στην κυτταρική διαφοροποίηση και διαίρεση, στον σχηματισμό των οστών του εμβρύου και στην φυσιολογική τους ανάπτυξη. Το καρότο είναι ο περήφανος εκπρόσωπος της βιταμίνης Α και ακολουθούν το αβγό, τα βερίκοκα, τα λαχανικά, η γλυκοπατάτα και φυσικά το συκώτι αλλά όπως είπαμε καλό είναι να το αποφεύγετε.

Μπανάνα
Το μυστικό κρύβεται: Στην Βιταμίνη Β6 (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: 2,6mg). Πολύτιμη και αυτή η βιταμίνη για τον οργανισμό σας γιατί παίζει ενεργό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και γιατί βοηθά στην αποτελεσματική “διαχείριση” των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών που λαμβάνετε μέσω του φαγητού. Επίσης, συμβάλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού ενώ ταυτόχρονα έχει την… μαγική ικανότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα της πίεσης, να αντιμετωπίσει τις ναυτίες και να βελτιώνει σε ένα βαθμό την κακή σας ψυχολογία. Πλούσιες σε Β6 πηγές είναι το αβοκάντο, το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, η βρώμη και τα φιστίκια.

Leave a Reply