Μυστικά του θηλασμού

Αρκεί να αναφέρετε τη λέξη “θηλασμός” και, όπως πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε, όλοι σπεύδουν να προσφέρουν την πολύτιμη συμβουλή τους!

Αν θηλάσεις, το στήθος σου θα χαλαρώσει”, “Αφού γέννησες με καισαρική, καλύτερα να δώσεις στο μωρό γάλα εμπορίου”… Είναι λίγα μόνο από όσα θα τρέξουν να σας συμβουλεύσουν φίλες, γνωστές και συγγενείς με προϋπηρεσία στο ρόλο της “μαμάς”! Ας δούμε λοιπόν μαζί, τις πιο δημοφιλείς συμβουλές που θα δεχτείτε, αλλά καλύτερα να μην… αποδεχτείτε!

 

“Να βάζεις το μωρό 10 λεπτά στο ένα στήθος και 10 λεπτά στο άλλο”.

Αγνοήστε τη: Κανείς δε μπορεί να ξέρει (ούτε και εσείς) πόση ώρα χρειάζεται ένα νεογέννητο μωράκι να θηλάσει για να χορτάσει. Πρέπει να ξέρετε πως η διάρκεια κάθε γεύματος εξαρτάται από το πόσο πεινάει το μωρό σας, από το αν έχει μάθει να θηλάζει, από την ώρα της ημέρας (π.χ. αρκετά μωρά θηλάζουν περισσότερη ώρα όταν έχουν μόλις ξυπνήσει) και από τη θέση που το τοποθετείτε στο στήθος. Αν π.χ. δε βάζετε το μωρό σε σωστή θέση και δυσκολεύεται να φτάσει τη θηλή, θα χρειάζεται περισσότερη ώρα (αφήστε που θα εκνευριστεί). Ή σε άλλη περίπτωση, αν το μωρό πίνει δραστήρια για 10 λεπτά στο ένα στήθος, ίσως να μην θέλει να συνεχίσει στο άλλο. Και φυσικά, εννοείται πως τις πρώτες εβδομάδες μέχρι να εξοικειωθείτε και εσείς και το μωρό με τη διαδικασία, 20 λεπτά δε θα σας αρκούν! Αντί λοιπόν να είστε με το ρολόι στο χέρι, θα σας συμβουλεύαμε να παρατηρείτε αν και πόσες φορές το μωρό σας καταπίνει γαλατάκι. Για να είστε σίγουρη πως τρώει ικανοποιητικά στη διάρκεια της ημέρας, μετράτε τις βρεγμένες του πάνες. Πέντε-έξι λερωμένες πάνες την ημέρα είναι σημάδι ότι το μωρό σας… καλοτρώει.

 

“Αν θηλάσεις, το στήθος σου θα πέσει”.

Αγνοήστε τη: Η χαλάρωση του στήθους οφείλεται στην πρόσληψη κιλών (ακόμα και των φυσιολογικών) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε καμία περίπτωση στο θηλασμό. Ο τελευταίος, εκτός από το ότι εξασφαλίζει στο νεογέννητο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την καλή του ανάπτυξη, “βοηθά” το στήθος σας να επανέλθει σταδιακά στο φυσιολογικό του μέγεθος. Έχετε υπόψη σας πως σε όλο το διάστημα που θηλάζετε, μπορεί να πρήζεται και να ηρεμεί ανάλογα με την ποσότητα γάλακτος που έχει. Αυτού του είδους η αυξομείωση όμως, δε δυσκολεύει την επαναφορά του. Μόλις το μωρό σας ξεκινήσει τον απογαλακτισμό, το στήθος σας πολύ γρήγορα θα… έρθει στο ύψος του. Αρκεί βέβαια, να το στηρίζετε με ένα καλό σουτιέν και να το ενυδατώνετε καθημερινά για να διατηρεί την ελαστικότητά του.

 

Αν γεννήσεις με καισαρική, ο θηλασμός είναι απαγορευτικός”.

Αγνοήστε τη: Αν και αυτή η άποψη είναι ευρέως διαδεδομένη κυρίως λόγω των φαρμάκων που έπαιρνε η νέα μαμά παλαιότερα, η αλήθεια είναι πως σήμερα, η καισαρική δεν αποτελεί εμπόδιο για το θηλασμό (η αγωγή που χορηγείται δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία του νεογέννητου και δεν επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος). Το μόνο που ενδεχομένως σας δυσκολέψει τις πρώτες μέρες είναι να βρείτε την ιδανική στάση για να θηλάζετε ώστε να μην πονάτε. Μια καλή ιδέα είναι να θηλάζετε ξαπλωμένη στο πλάι, σώμα με σώμα με το μωρό σας, ώστε το πρόσωπό του να έρθει στο στήθος σας (ίσως μερικά μαξιλαράκια αποδειχθούν χρήσιμα για να στηρίζουν το κορμάκι του). Πολύ γρήγορα η φυσική σας κατάσταση θα επανέλθει και ο θηλασμός θα σας φαίνεται παιχνιδάκι!

 

“Αν έχεις επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, είναι αδύνατο να θηλάσεις”.

Αγνοήστε τη: Τόσο οι επίπεδες θηλές (σε κατάσταση ηρεμίας είναι επίπεδες και όταν δεχθούν κάποιο ερέθισμα βγαίνουν προς τα έξω) όσο και οι εισέχουσες (σε κατάσταση ηρεμίας είναι στραμμένες προς τα έξω και σε ένα ερέθισμα στρέφονται προς τα μέσα), μπορεί να δυσκολεύουν λίγο το θηλασμό, δεν τον κάνουν όμως αδύνατο. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που τα μωράκια θηλάζουν τη θηλαία άλω και όχι τη θηλή, θα τα διευκόλυνε ιδιαίτερα αν η τελευταία προεξείχε. Αυτό που πρέπει να κάνετε για να το βοηθήσετε, είναι να προετοιμάζετε τις θηλές σας πριν το βάλετε στο στήθος ως εξής: Ερεθίστε τη θηλή και στη συνέχεια πιάστε τη με τα δάχτυλά σας και τραβήξτε την ελαφρώς προς τα έξω. Αν και πάλι το μωρό σας δυσκολεύεται, μια καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε τεχνητές θηλές. Και βέβαια, μην ξεχνάτε πως όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο οι θηλές θα αρχίσουν να προεξέχουν.

 

“Αν δεν έχεις γάλα, δώσε στο μωρό συμπλήρωμα”.

Αγνοήστε τη: Για δυο λόγους. Ο ένας είναι ότι μπορεί 1-2 μέρες μετά τον τοκετό, το γάλα να είναι λίγο (το λεγόμενο πρωτόγαλα), από την 3η-4η μέρα όμως παράγεται σε μεγάλη ποσότητα. Και θα συνεχίσει να παράγεται σε μεγάλη ποσότητα αν θηλάζετε συχνά. Πρέπει να ξέρετε πως στο θηλασμό ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης και πως η πραγματική έλλειψη γάλακτος αφορά μόνο 1 στις 100.000 νέες μαμάδες.
Εξάλλου αν αποφασίσετε να θηλάσετε, είναι προτιμότερο να υπάρχει στο σπίτι σας ξένο γάλα γιατί είναι πιθανό με την πρώτη δυσκολία να καταφεύγετε στην εύκολη λύση που κρύβεται στο ντουλάπι σας. Από την άλλη, αν προσφέρετε μαζί με το μητρικό και γάλα εμπορίου, το μωρό δεν θα “ζητά” την αναμενόμενη ποσότητα από το στήθος σας, με αποτέλεσμα όπως είπαμε και παραπάνω, να μειωθεί η παραγωγή. Μην ξεχνάτε πως ο θηλασμός εκτός από ευεργετικός για το νεογέννητο, είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να αναπτύξετε μια δυνατή σχέση μεταξύ σας. Αξίζει λοιπόν να δείξετε λίγη παραπάνω υπομονή και επιμονή.

 

“Όσο θηλάζεις πρέπει να μην τρως πικάντικα, να ξεχάσεις το αλάτι και φυσικά, να πίνεις άφθονο γάλα”.

Αγνοήστε τη: Περιορισμοί που αφορούν τρόφιμα που “καλά θα κάνετε να ξεχάσετε…” ή άλλα που “επειδή θηλάζετε πρέπει οπωσδήποτε να εντάξετε στη διατροφή σας…”, το μόνο που κάνουν είναι τη ζωή σας δύσκολη αφού επιστημονικά δεν ευσταθούν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε ισορροπημένα και από όλες τις ομάδες τροφίμων. Κάτι άλλο που προκαλεί πανικό στις νέες μαμάδες και το υιοθετούν αμέσως μόλις το ακούσουν, είναι ότι πρέπει να τρώνε 500 θερμίδες επιπλέον ημερησίως για να έχουν γάλα, που επίσης δεν είναι αλήθεια. Να θυμάστε πως η διατροφή, τόσο η ποιότητά της όσο και η ποσότητά της, σας δεν επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος, εκτός αν έχουμε να κάνουμε με ακραίες καταστάσεις (π.χ. μια αυστηρή δίαιτα). Χαλαρώστε λοιπόν και μην επιτρέπετε σε ανακρίβειες να κάνουν τη διαδικασία του θηλασμού αδικαιολόγητα πολύπλοκη και αγχωτική.

Leave a Reply