Μωρό, ήλιος, αντηλιακό

Τρεις λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους – ειδικά αυτή την περίοδο. Αλήθεια, από ποια ηλικία ο ήλιος μπορεί να… «δει» το μικρό μας και από πότε μπορούμε να ξεκινήσουμε να του φοράμε αντηλιακό;

Μωρό, ήλιος…

«Επιτρέπεται το μωρό μου να βγει στον ήλιο;», αναρωτιέστε. Σε όλες τις νέες μαμάδες έχει γεννηθεί κάποια στιγμή αυτή η απορία.

Τι λένε, όμως, οι ειδικοί σχετικά με αυτό; Η έκθεση του μωρού στον ήλιο πριν τους έξι μήνες δεν συστήνεται. Παρόλα αυτά μπορείτε να το βγάζετε έξω από τις πρώτες μέρες αρκεί να αποφεύγετε τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας και να φροντίζετε να το έχετε στη σκιά. Επίσης σκόπιμο είναι να μη βγαίνετε με το μωρό όταν έχει υπερβολική ζέστη ή καύσωνα.

…και αντηλιακό!

«Και με το αντηλιακό, τι γίνεται;»… Κάνει να του φορέσουμε αντηλιακό, κι αν ναι, από πότε; Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να κάνουμε τις βόλτες μας στον ήλιο ακόμα πιο ασφαλείς;

Οι ειδικοί προτείνουν…Τα μωρά, επιτρέπεται να φορούν αντηλιακό μετά την ηλικία των έξι μηνών. Σε μικρότερη ηλικία είναι προτιμότερο να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Το δέρμα του μωρού δεν έχει τόσα προστατευτικά φίλτρα όσο ενός ενήλικα. Κι αυτό γιατί το μαύρισμα που είναι o προστατευτικός μηχανισμός ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία, αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 12 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό μπορεί να καεί πολύ εύκολα από τον ήλιο. Μετά τους έξι μήνες, λοιπόν, θα πρέπει, εφόσον βλέπει ο ήλιος το μωρό, να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο αντηλιακό εφαρμόζοντάς το στην αρχή σε μικρή επιφάνεια του δέρματος του μωρού για να ελέγξετε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Leave a Reply