Μωρό & Ύπνος: Γιατί δεν κοιμάται;

Ανακάλυψε 3 ενοχλήσεις που μπορεί να μην αφήνουν το μωρό σου να κοιμηθεί και μάθε πως μπορείς να το βοηθήσεις.

Μα γιατί δεν κοιμάσαι μωρό μου; αναρωτιέσαι…

Το πήρες αγκαλιά, το άλλαξε πάνα, το τάισες, έλεγξες τη θερμοκρασία του, όμως εκείνο δεν λέει να ησυχάσει και να κοιμηθεί. Δείχνει σαν κάτι να το ενοχλεί πράγμα πολύ πιθανό αφού τον πρώτο χρόνο ζωής οι μικροενοχλήσεις μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο του μωρού. Αρκεί να παρατηρήσεις προσεχτικά, και θα καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από το κλάμα, την ανησυχία ή τον εκνευρισμό του κάθε φορά που ξυπνάει. Κλαίει γιατί έχει κολικούς; Γκρινιάζει γιατί βγάζει δόντια; Ή μήπως δεν μπορεί να κοιμηθεί γιατί βούλωσε η μυτούλα του; Τι απ’ όλα φταίει και υπάρχουν άραγε τρόποι για να το ανακουφίσεις και να το βοηθήσεις το μικρό σου αγγελούδι να παραδοθεί στην αγκαλιά του Μορφέα;

Έχει κολικούς;

Είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν λίγο μετά τον πρώτο μήνα ζωής. Συνήθως όμως υποχωρούν τον τρίτο μήνα αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν και μέχρι τον έκτο. Θα καταλάβεις ότι το μωρό σου έχει κολικούς αν κλαίει συγκεκριμένες ώρες τη ημέρα. Συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ για μία έως τρεις ώρες. Θα παρατηρήσεις επίσης ότι την ώρα που κλαίει τραβάει τα ποδαράκια προς την κοιλιά, σφίγγει τα χέρια του, γουρλώνει τα μάτια του και κοκκινίζει το πρόσωπό του. Να θυμάσαι ότι είναι δύσκολο να ησυχάσεις ένα μωρό που υποφέρει από κολικούς όσο κι αν προσπαθείς να το ανακουφίσεις. Είναι ωστόσο σημαντικό να είσαι ψύχραιμη και να έχεις κατά νου ότι οι κολικοί είναι ένα φαινόμενο παροδικό και εξαιρετικά συχνό στα μωρά που δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στην υγεία τους.

Πώς να το βοηθήσεις να κοιμηθεί:

• Να του δώσεις να πιει λίγο χαμομήλι.

• Να το βάλεις να ξαπλώσει μπρούμυτα στην αγκαλιά σου έτσι ώστε τα γόνατά σου να πιέζουν την κοιλίτσα του.

• Να περπατήσεις μέσα στο σπίτι κρατώντας το αγκαλιά καθώς η κίνηση μπορεί να το καθησυχάσει.

• Να ζεστάνεις ένα πανάκι με το σίδερο και να το βάλεις στην κοιλίτσα του.

Βγάζει δοντάκια;

Μεταξύ πέντε μηνών και ενός έτους τα δοντάκια που ετοιμάζονται να βγουν προκαλούν πρήξιμο και ερεθισμό στα τρυφερά ούλα του μωρού. Τα συμπτώματα που προμηνύουν την εμφάνισή ενός δοντιού ποικίλουν ανάλογα με το παιδί. Σε κάποια μωρά μπορεί η οδοντοφυΐα να είναι λιγότερο επώδυνη και σε άλλα όχι. Συνήθως συμπτώματα όπως ανησυχία, γκρίνια, εκνευρισμός, ανορεξία, ανησυχία στον ύπνο μπορεί να συνδέονται με την ανατολή των δοντιών εφόσον δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις ασθένειας. Επίσης το μωρό σου θα έχει την τάση την περίοδο που βγάζει δόντια να βάζει τα χέρια ή άλλα αντικείμενα στο στόμα. Αν ανοίξεις προσεχτικά το στόμα του μ’ ένα πλαστικό βρεφικό κουταλάκι θα παρατηρήσεις ότι τα ούλα στο σημείο που πρόκειται να βγουν τα δόντια είναι άσπρα. Να θυμάσαι επίσης ότι συμπτώματα μπορεί να έχει το παιδί ακόμα και ένα μήνα ή και περισσότερο πριν την γόνατά σου να πιέζουν την κοιλίτσα του.

Πώς να το ανακουφίσεις για να κοιμηθεί:

• Τρίψε με το δάχτυλό σου τα ούλα του μωρού με ειδικό για την περίπτωση αυτή οδοντικό τζελ που θα συστήσει ο παιδίατρος.

• Bάλε πάνω στα ούλα του ένα οδοντικό παιχνίδι (χωρίς όμως υγρό και όχι από υλικό pvc) το οποίο έχεις αφήσει λίγη ώρα στο ψυγείο (ποτέ στην κατάψυξη) καθώς το κρύο ανακουφίζει τα πονεμένα ούλα του μωρού.

• Κράτησε το αγκαλίτσα αποφεύγοντας όμως να ανάψεις τα φώτα ώστε να μην διεγείρεις τις αισθήσεις του. Είναι σημαντικό να είσαι ήρεμη ώστε να νιώθει το μωρό σου ότι είσαι εκεί γι’ αυτό.

Βούλωσε η μυτούλα;

Ακόμα και μια απλή ίωση μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα στο μωρό σου πράγμα που μπορεί να το αναγκάζει να ξυπνά πιο συχνά καθώς δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να φυσήξει τη μύτη του. Επίσης το φτέρνισμα και οι εκκρίσεις που είναι τυπικά σημάδια της ρινίτιδας δεν παρουσιάζονται πάντα από την αρχή. Μπορείς όμως να υποψιαστείς ότι το μωρό σου έχει βουλωμένη μυτούλα αν σταματά την ώρα που πίνει γάλα για να αναπνεύσει κι αν ξυπνάει λίγο μετά αφού κοιμήθηκε.

Πώς να διευκολύνεις τον ύπνο του:

• Να του βάζεις συχνά φυσιολογικό ορό στη μύτη λίγο και κυρίως πριν το ταΐσεις το τελευταίο γεύμα πριν τον ύπνο.

• Να το κάνεις ένα ζεστό μπάνιο και να το λούσεις πριν τον ύπνο γιατί βοηθάει στην ρευστοποίησης της βλέννας.

• Να ανυψώσεις το στρώμα στο πάνω μέρος του κρεβατιού βάζοντας μια πετσέτα από κάτω.

Leave a Reply