Ξέχασα κάτι;

Υπάρχουν 5 πράγματα που πρέπει κάθε μέρα να λες οπωσδήποτε στο παιδί σου… Κάνε «κλικ» και θα γίνεις ακόμα καλύτερη μαμά…

1. Πώς ήταν η μέρα σου;
Είναι πολύ σημαντικό να δείχνεις πραγματικό ενδιαφέρον για τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού σου. Με αυτή την απλή ερώτηση θα σου πει τι έγινε στο σχολείο του, πώς τα πάει με τους φίλους του, αν έκανε κάτι πολύ καλό ή πολύ κακό, πώς νιώθει… Έτσι θα αναπτύσσεις καθημερινά μια υπέροχη σχέση εμπιστοσύνης με το μικρό σου αγγελούδι! (Κι αν δεν σου τα πει, δεν πειράζει… θα ξέρει πως το νοιάζεσαι)

2. Ευχαριστώ – Παρακαλώ
Θέλεις να μεγαλώσεις ένα ευγενικό παιδί; Δεν υπάρχει περίπτωση να το καταφέρεις αν δεν είσαι πρώτα εσύ ευγενική μαζί του… Ζήτα του κάτι λέγοντας στο τέλος τη μαγική λεξούλα «παρακαλώ» κι όταν στο δώσει πες «ευχαριστώ». Όσο περισσότερο τα ακούει, τόσο καλύτερα θα τα εμπεδώνει! Μην ξεχνάς, ότι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές κι εσύ πρέπει να είσαι το καλύτερο παράδειγμα!

3. Διάλεξε!
Βάζε μικρά διλήμματα καθημερινά στο μικρό σου. Περπάτημα ή τρέξιμο; Σαλάτα ή φρούτο; Νερό ή πορτοκαλάδα; Ό,τι κι αν απαντήσει, μείνε σε αυτό. Ακόμα κι αν αλλάξει γνώμη. Έχεις υποχρέωση να του δώσεις να καταλάβει ότι πρέπει να μένουμε πιστοί στις επιλογές μας, έστω κι αν αυτές αφορούν σε κάτι πολύ μικρό. Από αυτή την ηλικία πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσει κριτικές ικανότητες η σκέψη του, ώστε μεγαλώνοντας να μπορεί να πάρει πιο μεγάλες αποφάσεις γνωρίζοντας ότι οι ευθύνες θα είναι αποκλειστικά δικές του.

4. Μην τα παρατάς!
Είτε μιλάμε για ένα παζλ, είτε για τα κορδόνια που δε μπορεί να δέσει, είτε για τις ασκήσεις των μαθηματικών, ένα πράγμα πρέπει να λες στο μικρό σου… Να μην τα παρατάει! Πρέπει να μάθει να παλεύει και να αγωνίζεται. Δεν υπάρχουν μόνο οι εύκολες νίκες και πρέπει να το προετοιμάσεις γι’ αυτό!

5. Σ’ αγαπάω!
Όσες φορές και να το πούμε στους ανθρώπους που αγαπάμε ποτέ δεν είναι αρκετό! Να λες κάθε μέρα στο παιδί σου ότι το αγαπάς, να νιώθει ασφάλεια στην αγάπη σου… Ακόμα κι αν ξεχάσεις τις προηγούμενες 4 φράσεις, αυτό να το λες. Του κάνεις το μεγαλύτερο δώρο…

Leave a Reply