Οικονομική κρίση. Πως μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά;

Η οικονομική κρίση είναι κάτι που σίγουρα έχει επηρεάσει τους περισσότερους ανθρώπους, αν όχι όλους – πόσο μάλλον εκείνους που έχουν οικογένεια. Έχετε σκεφτεί, όμως, πως αυτή η κατάσταση ίσως να μπορεί να διδάξει και να ωφελήσει τα μικρά σας;

Η γενιά των παππούδων μας ήταν μια γενιά η οποία πέρασε δύσκολα και ίσως οι περισσότεροι να μην είχαν τη δυνατότητα να δώσουν πολλά πράγματα, υλικά κυρίως, στα παιδιά τους. Όταν, λοιπόν, τα παιδιά αυτά έγιναν γονείς οι συνθήκες ήταν οι καλύτερες δυνατές (ή, τουλάχιστον, έτσι έμοιαζαν) με αποτέλεσμα να δώσουν με τα σειρά τους στα αγγελούδια τους όλα όσα εκείνοι είχαν στερηθεί. Δεν τους αρνούνται το παραμικρό και είναι πάντα εκεί να ικανοποιήσουν κάθε αίτημα των μικρών τους που θα τα κάνει χαρούμενα. Όλα μια χαρά και ξαφνικά… Κρίση. Το σπιτικό βγαίνει εκτός προϋπολογισμού, οι οικονομικές υποχρεώσεις ίσως γίνονται πιο πιεστικές και η ευκολία να παρέχετε στα παιδιά σας τα πάντα γίνεται σιγά σιγά δυσκολία. Όμως δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε περεταίρω, ούτε φυσικά να νιώθετε πως είστε κακοί γονείς! Σε όλες τις καταστάσεις, όσο δύσκολες και αν είναι, εκτός από αρνητικά υπάρχουν και θετικά στοιχεία. Τα παιδιά σας έχουν να διδαχτούν πολλά πράγματα από την κρίση… Ποια είναι, όμως, κάποια από αυτά;

1. Αρχικά θα μάθουν να εκτιμούν την ουσία και όχι τα υλικά αγαθά. Θα είναι ευτυχισμένα και γεμάτα με λιγότερα και πιο ουσιαστικά πράγματα – όπως π.χ. με το διάβασμα ενός βιβλίου ή με μια βόλτα και παιχνίδια με τους φίλους τους στο πάρκο της γειτονιάς.

2. Μην έχοντας πολλά ηλεκτρονικά και έτοιμα παιχνίδια, τα μικρά σας θα αναπτύξουν την εφευρετικότητα τους και τη φαντασία τους, ψάχνοντας και εφευρίσκοντας τρόπους να διασκεδάσουν.

3. Θα δουν πως η οικογένεια, παρά τις δυσκολίες, παραμένει δυνατή και δεμένη. Αυτό, είναι κάτι που θα κάνει τα μικρά σας να νιώσουν ακόμα πιο ασφαλή. Θα τα βοηθήσει να αναζητούν σχέσεις οι οποίες στηρίζονται στα συναισθήματα και όχι σε υλικές ανταλλαγές.

4. Ίσως τα παιδιά να αισθανθούν «υποχρέωση» να σεβαστούν τη δύσκολη περίοδο που περνάτε και να περιορίσουν τα έξοδά τους, τις φορές που βγαίνουν και ίσως, αν το επιτρέπει η ηλικία τους, να αναζητήσουν κάποια part time δουλειά. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά σας ξέρουν να εκτιμούν, ή αν δεν ξέρουν, θα μάθουν! Επίσης, θα αναλάβουν από μόνα τους κάποιες ευθύνες οι οποίες με τη σειρά τους να ενισχύσουν την ωριμότητα και την υπευθυνότητά τους.

5. Θα μάθουν να στηρίζονται στις δυνάμεις τους και θα συνειδητοποιήσουν πως η ζωή θέλει προσωπική δουλειά. Άρα δε θα τα περιμένουν όλα από τους άλλους, ούτε θα τους κατηγορούν για πράγματα που δεν γίνονται. Θα δρουν μόνα τους και θα προσπαθούν τα ίδια για κάτι που θέλουν.

6. Η κρίση είναι μια κατάσταση που δείχνει πως η ζωή έχει απρόοπτα και πως δεν μπορούμε σίγουρα να προβλέπουμε τα πάντα. Έτσι, τα μικρά σας θα μάθουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, χωρίς να απογοητεύονται πλήρως με κάποια πιθανή ατυχία – αποτυχία. Μπορεί να πέσουν, αλλά θα σηκωθούν και θα παλέψουν ξανά όσο καλύτερα μπορούν!

Leave a Reply