Οι εχθροί του θηλασμού…

 και οι λύσεις για να μη στερήσεις από το μωρό σου το καλύτερο δώρο που μπορείς να του δώσεις!

Εντάξει. Το έκανε η μαμά σου και πριν από εκείνη η γιαγιά σου και γενιές γυναικών πίσω, από καταβολής κόσμου. Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία θα σου πουν (όμως αυτό δε σημαίνει ότι είναι παιχνιδάκι). Εξάλλου, εμείς οι Ελληνίδες θηλάζουμε κατά μέσο όρο μόλις 3,5 μήνες ενώ οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι το ιδανικό χρονικό διάστημα είναι 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού για να κερδίσει το μωρό μας τα πραγματικά οφέλη. Στην πραγματικότητα η ανασφάλεια και το άγχος συχνά μας πείθουν ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε ενώ σε άλλες περιπτώσεις ακόμα και η ίδια η φύση σαμποτάρει την προσπάθειά μας. Κι όμως, για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση!

1. Δεν έχω γάλα…

Είναι το πιο συχνό πρόβλημα που αναφέρει μια στις 4 γυναίκες, ενώ στην πραγματικότητα, η έλλειψη γάλακτος παρουσιάζεται μόνο σε 1 προς 100.000 γυναίκες. Ακόμα και γυναίκες με μικρό στήθος έχουν γάλα. Πιο συγκεκριμένα το γάλα αρχίζει να υπάρχει στο μαστό από την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αμέσως όμως μετά τον τοκετό και κατά τις δύο πρώτες μέρες το γάλα είναι λίγο. Το πρωτόγαλα αυτό είναι ένας αμυντικός παράγοντας που σκοπό έχει να ενισχύσει το ανοσολογικό σύστημα του παιδιού κι όχι να το χορτάσει. Το γάλα αρχίζει να παράγεται σε μεγάλη ποσότητα μετά την 3η με 4η μέρα.

Τι να δοκιμάσετε:

 • Να θηλάζετε συχνά. Όσο πιο συχνά θηλάζετε το μωρό σας τόσο πιο πολύ γάλα θα έχετε.
 • Να ακολουθείτε το νόμο της ζήτησης αφήνοντας το μωρό να θηλάσει όσο θέλει.

 

2. Το γάλα μου είναι αραιό…

Πολλές γυναίκες ανησυχούν ότι το γάλα τους δεν είναι καλό κι ότι το μωρό τους δεν χορταίνει. Γενικά υπάρχει σύγχυση στις γυναίκες σχετικά με το γάλα. Να θυμάστε ότι το ώριμο μητρικό γάλα είναι λευκό αλλά σχετικά διαφανές. Αυτή δηλαδή είναι η σύστασή του και φυσικά διαφέρει από το αγελαδινό ή πρόβειο γάλα που όλοι γνωρίζουμε. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο πηκτό ή να είναι πιο κίτρινο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι πιο θρεπτικό. Η έρευνα μάλιστα έχει αποδείξει ότι ακόμα και σε περιόδους λοιμού, η ανάπτυξη των παιδιών ήταν καλύτερη όταν θήλαζαν (ακόμα κι αν η μητέρα δεν τρεφόταν σωστά) πράγμα που επιβεβαιώνει ότι ο θηλασμός είναι πραγματικά ένα από τα θαύματα της φύσης. Η ανασφάλεια ωστόσο σχετικά με το αν το παιδί χορταίνει ή όχι μπορεί να σαμποτάρει την αυτοπεποίθησή σας.

Τι να δοκιμάσετε:

 • Να μετράτε τις πάνες. Αν το παιδί χρειάζεται άλλαγμα πάνας 5 με 6 φορές τη μέρα και έχει 2 με 3 κενώσεις τότε σημαίνει πως τρέφεται κανονικά.
 • Η τακτική εξέταση του μωρού από τον παιδίατρο μπορεί να διώξει τις ανησυχίες σας καθώς είναι ο μόνος αρμόδιος για να επιβεβαιώσει ότι το μωρό σας αναπτύσσεται κανονικά.
 • Αν όντως το μωρό σας δεν παίρνει βάρος τότε θα πρέπει σε συνεργασία με τον παιδίατρο να αποκλειστούν παθολογικά αίτια και να δοθούν οδηγίες για πιο συχνό θηλασμό ή για χορήγηση συμπληρώματος.

 

3. Οι θηλές μου είναι επίπεδες ή εισέχουσες…

Η επίπεδη θηλή δεν ξεχωρίζει ενώ η εισέχουσα όταν την ερεθίζουμε πάει προς τα μέσα. Πράγματι αποτελεί πρόβλημα κατά το θηλασμό όμως μπορείτε να τα καταφέρετε αν προσπαθήσετε. Όσο περισσότερο θηλάζετε τόσο θα οι θηλές θα αρχίσουν να προεξέχουν. Αν και μερικοί γιατροί συνιστούν να γίνει προετοιμασία των θηλών πριν τη γέννα, συνήθως αυτό που χρειάζεται είναι να κάνετε τις σωστές κινήσεις μετά τη γέννα.

Τι να δοκιμάσετε:

 • Πριν το θηλασμό πιάστε με το χέρι αντιδιαμετρικά τη θηλή δηλαδή με τα δάχτυλα πάνω κάτω ή δεξιά αριστερά και τραβήξτε την.
 • Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε με μία σύριγγα κομμένη στην πλευρά που μπαίνει η βελόνα να τραβάτε τη θηλή.
 • Πιθανόν να χρειαστεί να χρησιμοποιήστε θήλαστρο ή τεχνητές θηλές.

4. Οι θηλές μου είναι ερεθισμένες…

Οι ερεθισμένες θηλές, ο λόγος που πολλές γυναίκες πονάνε όταν θηλάζουν, είναι ένα πρόβλημα που μπορεί με τις σωστές κινήσεις να ξεπεραστεί. Αν λοιπόν πονάτε είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από το γιατρό ή τη σύμβουλο θηλασμού ο οποίος θα πρέπει να παρακολουθήσει πως θηλάζετε και αυτό γιατί ο λάθος τρόπος θηλασμού είναι η κύρια αιτία για τις ερεθισμένες θηλές. Θα πρέπει δηλαδή να προσέχετε ώστε το μωρό να έχει τόσο τη σωστή θέση όσο και το στόμα του σωστά στη θηλή (δηλαδή, να μην πιάνει την άκρη της αλλά ολόκληρη τη θηλή).

Τι να δοκιμάσετε:

 • Να γίνεται καλή σύλληψη μαστού. Δηλαδή όλη θηλή και η άλω να μπαίνουν βαθιά στο στόμα του μωρού.
 • Να πλένετε το στήθος μόνο με νερό κι όχι με σαπούνι ή οινόπνευμα.
 • Να αφήνετε τις θηλές να στεγνώσουν καλά με τον αέρα πριν ντυθείτε.
 • Να κάνετε μασάζ στις ερεθισμένες θηλές με μητρικό γάλα ή να χρησιμοποιείτε αλοιφή λανολίνης.
 • Να χρησιμοποιήστε τεχνητές θηλές μέχρι να μειωθεί ο πόνος.
 • Να αλλάξετε θέση θηλασμού. Αντί για την κλασική θέση αγκαλιάς δοκιμάστε τη θέση αντίθετης αγκαλιάς κρατώντας το μωρό με το αντίθετο χέρι από το στήθος που θηλάζετε έτσι ώστε το μωρό να πάει στο στήθος κι όχι το στήθος στο μωρό.

 

5. To στήθος μου είναι πολύ μεγάλο ή πολύ βαρύ…

Η υπερφόρτωση του μαστού είναι φυσιολογική μετά την 3η μέρα που κατεβαίνει το γάλα. Αν όμως δεν θηλάζετε συχνά κινδυνεύει το γάλα να πετρώσει πράγμα που εκδηλώνετε με οίδημα. Οι μαστοί δηλαδή είναι σκληροί, πρησμένοι και ερυθροί. Το πρόβλημα είναι ότι αν το στήθος είναι πολύ μεγάλο δεν διευκολύνει το μωρό να θηλάσει. Γι αυτό πιθανόν να πρέπει να δοκιμάσετε άλλη στάση θηλασμού από την κλασσική.

Τι να δοκιμάσετε:

 • Να προετοιμάσετε το στήθος πριν θηλάσετε κάνοντας ένα ντους ή μπάνιο με χλιαρό νερό ή βάζοντας πάνω στο μαστό ένα ζεστό επίθεμα.
 • Πριν θηλάσετε να βγάλετε λίγο γάλα με το θήλαστρο για να ελαφρώσει ο μαστός.
 • Να κάνετε μαλάξεις στο στήθος με παιδικό λάδι πριν θηλάσετε.

Leave a Reply