Ο μύθος του ιδανικού γονέα

Υπάρχει αλήθεια στην πραγματικότητα ο ιδανικός γονέας; Φυσικά και όχι! Ο ιδανικός γονέας είναι απλώς ένας μύθος χωρίς πραγματική υπόσταση.

Κάθε γονέας έχει ένα συγκεκριμένο στυλ συμπεριφοράς και αυτό από μόνο του εμπεριέχει ένα μοναδικό μίγμα από δυνατά σημεία και αδυναμίες που έχουν άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο στην οικογένεια. Παρακάτω ακολουθούν όλα τα βασικά στυλ συμπεριφοράς για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειά σας.

Οι επιβλητικοί γονείς
• Οι επιβλητικοί γονείς χαρακτηρίζονται ως έντονες και απαιτητικές προσωπικότητες γεμάτες από αυτοπεποίθηση, δυναμισμό και ευθύτητα. Τους αρέσει πολύ η δύναμη και η εξουσία και θέλουν να έχουν τον έλεγχο της οικογένειας. Είναι αξιόπιστοι και εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους. Είναι τόσο κινητοποιημένοι από μόνοι τους που αναζητούν διαρκώς νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Αναζητούν την επιτυχία και δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια, ακόμα και αν συναντήσουν απρόσμενα εμπόδια στο δρόμο τους. Είναι αποφασισμένοι και αρκετά ανταγωνιστικοί και είναι έτοιμοι να επιλύσουν οποιοδήποτε ζήτημα άμεσα και ενεργητικά.
• Οι επιβλητικοί γονείς δίνουν προτεραιότητα στη δράση και εστιάζουν στην άμεση επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Προτιμούν ένα περιβάλλον με διαρκή κίνηση και βαριούνται πολύ σε ένα ήρεμο και προβλεπόμενο περιβάλλον. Μπορεί να χάσουν την υπομονή τους αν κάποια μέλη της οικογένειας περνούν αρκετό χρόνο αναλύοντας ιδέες, αντί να λαμβάνουν δράση γι’ αυτές. Είναι πολύ ενεργητικοί και δυναμικοί όσον αφορά την επίτευξη στόχων και τους αρέσει να παίρνουν ρίσκα.
• Στους επιβλητικούς γονείς αρέσουν οι προκλήσεις. Τους αρέσει να προκαλούν τον εαυτό τους και τους άλλους γύρω τους. Επειδή θέλουν να ελέγχουν τα αποτελέσματα, συχνά αμφισβητούν τις ενέργειες των άλλων και θέλουν οι δικές τους να είναι πάντα οι επικρατέστερες. Είναι σκεπτικιστές και αποδέχονται δύσκολα αυτά για τα οποία δεν είναι σίγουροι. Δεν διστάζουν καθόλου να αμφισβητήσουν ιδέες με τις οποίες δεν συμφωνούν. Οι φόβοι των επιβλητικών γονέων είναι μήπως και χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης, τους εκμεταλλευτούν ή φανούν ευάλωτοι, ενώ μία από τις αδυναμίες τους είναι η ανυπομονησία.

Οι γονείς που επηρεάζουν
• Οι γονείς που επηρεάζουν διακρίνονται για τη γοητεία, την κοινωνικότητα και την ομιλητικότητά τους. Τους αρέσει ιδιαίτερα η κοινωνική αποδοχή και η κοινωνική αναγνώριση. Είναι πολύ αισιόδοξοι και έχουν την τάση να διατηρούν μια ανεβασμένη διάθεση. Ενθουσιάζονται ιδιαίτερα με νέες δυνατότητες που δημιουργούν ή τους προσφέρονται στο ευρύτερο περιβάλλον τους. Μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα εκφραστικοί όταν επικοινωνούν τις ιδέες τους στην οικογένειά τους. Τους αρέσει πολύ η δράση και εστιάζουν στο να έχουν γρήγορη πρόοδο και εξέλιξη ως προς τις συναρπαστικές ιδέες που επιλέγουν να υλοποιήσουν. Επειδή έχουν την τάση να είναι πολύ αυθόρμητοι και αρκετά γρήγοροι στο ρυθμό τους, συχνά ξεκινάνε κάτι χωρίς να αφιερώσουν πολύ χρόνο αναλογιζόμενοι τη συνέχεια και τις συνέπειες του. Οι αδυναμίες αυτών των γονέων είναι η παρορμητικότητα, η έλλειψη οργάνωσης και η έλλειψη τακτικής παρακολούθησης (follow-up) όλων των δραστηριοτήτων που ξεκινούν.
• Οι γονείς που επηρεάζουν, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη συνεργασία. Απολαμβάνουν να γνωρίζουν νέους ανθρώπους και έχουν ταλέντο στο να εμπλέκουν τους πάντες στις ιδέες τους και να καλλιεργούν ομαδικό πνεύμα. Εκτιμούν την ομαδικότητα και έχουν την τάση να δημιουργούν ομάδες εργασίας μέσα στο σπίτι με στόχο την εκπλήρωση των οικογενειακών καθηκόντων. Οι φόβοι των γονέων που ασκούν επιρροή είναι η κοινωνική απόρριψη, η έλλειψη αποδοχής, η απώλεια της επιρροής και η αδιαφορία των άλλων.

Οι σταθεροί γονείς
• Οι σταθεροί γονείς δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην υποστήριξη της οικογένειας. Είναι καλοί ακροατές και γι’ αυτό το λόγο είναι οι πρώτοι στους οποίους κάποιο μέλος της οικογένειας θα εκμυστηρευτεί το πρόβλημά του. Δεν διστάζουν να βοηθήσουν όποτε μπορούν και είναι πολύ υπομονετικοί και συμβιβαστικοί. Εκτιμούν πολύ το σταθερό, ήρεμο και προβλεπόμενο οικογενειακό περιβάλλον και καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να το διατηρήσουν. Οι σταθεροί γονείς είναι προσεκτικοί και συνήθως μεθοδικοί. Αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη γρήγορη αλλαγή για όσο αυτό είναι εφικτό. Οι σταθεροί γονείς απολαμβάνουν τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Τους αρέσει να ζουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο εκτίμηση και εμπιστοσύνη και κάνουν τα πάντα προκειμένου να αισθανθούν όλα τα μέλη της οικογενείας ευπρόσδεκτα. Οι φόβοι των σταθερών γονέων είναι η απώλεια σταθερότητας, η αλλαγή, η απώλεια αρμονίας και η προσβολή από τους άλλους. Οι αδυναμίες των σταθερών γονέων είναι ότι είναι συμβιβαστικοί, αναποφάσιστοι και αποφεύγουν την αλλαγή.

Οι προσεκτικοί γονείς
• Οι προσεκτικοί γονείς δίνουν μεγάλη σημασία στην ακρίβεια και στη λεπτομέρεια. Τους αρέσει να εξειδικεύονται στον τομέα τους και να αποκτούν νέες γνώσεις. Είναι ακριβείς και τους αρέσουν οι μεθοδικές και συστηματικές προσεγγίσεις. Είναι σκεπτικιστές και συχνά κάνουν ερωτήσεις με βάθος. Επειδή θέλουν να διασφαλίσουν ποιοτικά και αξιόπιστα αποτελέσματα έχουν την τάση να αναλύουν επιλογές με λογικό τρόπο, διαχωρίζοντας τα συναισθήματα από τα γεγονότα. Είναι συγκρατημένοι και ήσυχοι και έχουν την τάση να απομονώνονται όταν αντιμετωπίζουν οικογενειακές δυσκολίες. Δίνουν μεγάλη σημασία στη σταθερότητα της οικογένειας. Επειδή εκτιμούν τη συνέπεια και την ολοκλήρωση, δεν τους αρέσουν οι γρήγορες οικογενειακές αποφάσεις που εμπεριέχουν ρίσκο και προτιμούν να παίρνουν το χρόνο τους προκειμένου να επιλέξουν σωστά και να βασιστούν σε αξιόπιστες πηγές και δεδομένα. Έχουν την τάση να αναλύουν όλες τις επιλογές και συχνά παίρνουν αποφάσεις, που υπόσχονται προβλεπόμενα αποτελέσματα χωρίς εκπλήξεις. Δίνουν μεγάλη σημασία στην πρόκληση. Στην αναζήτηση τους να βρουν την πιο παραγωγική μέθοδο για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντα τους, αμφισβητούν ανοιχτά τις ιδέες των άλλων. Λόγω της σημασίας που δίνουν στην ακρίβεια αναδεικνύουν λεπτομέρειες που οι άλλοι ούτε βλέπουν ούτε μπορούν να προβλέψουν. Οι φόβοι των προσεκτικών γονέων είναι η κριτική, οι αναξιόπιστες μέθοδοι και το ενδεχόμενο προσωπικού λάθους. Oι αδυναμίες τους είναι η επικριτικότητά τους, η τάση για υπερανάλυση και η αυτοαπομόνωση.

Leave a Reply