Παίζω & Μαθαίνω… το καλοκαίρι!

Ο ελεύθερος χρόνος, τα πλατσουρίσματα στα καταγάλανα νερά και τα παιχνίδια στη χρυσαφένια αμμουδιά εκτός από ατέλειωτη διασκέδαση, κρύβουν και πολλές γνώσεις για τα μικρά μας!

1. Καινούριες λέξεις!
Κάθε βουτιά στη θάλασσα, κάθε σκάλισμα της άμμου και κάθε ματιά στον καταγάλανο ουρανό «φανερώνει» ολοένα και περισσότερα πράγματα στο παιδί μας. Αυτά ακριβώς τα πράγματα το βοηθούν να ανακαλύψει νέες λέξεις και να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο το λεξιλόγιό του! Για να δούμε, πόσες θα μάθει αυτό το καλοκαίρι;

2. Φαντασία στο φουλ!
Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία του παιδιού μας από το να αρχίσουμε να λέμε απίθανες ιστορίες για τα πλάσματα του βυθού (τα οποία μπορεί να μην βλέπουμε, αλλά φανταζόμαστε) και για τη ζωή των κατοίκων του απέναντι νησιού που… αχνοφαίνεται στον ορίζοντα;

3. Μαθήματα… επιδεξιότητας
Ξέρετε πόση δουλειά και προσοχή χρειάζεται να στηθεί ένα κάστρο στην άμμο; Τα παιδιά μας σίγουρα θα το ανακαλύψουν, ενώ μέσα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα μπορέσουν –δίχως αμφιβολία– να εξασκήσουν τη λεπτή κινητικότητά τους!

4. Παρατηρώ, σημαίνει μαθαίνω!
Τόσο καιρό ακούει το μικρό μας για τα ψαράκια, τα καβουράκια και τα φύκια, αλλά τα χαζεύει μόνο στις εικόνες… Να, που έφτασε η στιγμή να τα δει κι από κοντά! Βέβαια, θα χρειαστεί σίγουρα τη βοήθειά μας για να τα «φιλοξενήσει» για λίγο στο κουβαδάκι του. Αφού τα παρατηρήσει, δεν ξεχνάμε να τα αφήσουμε ελεύθερα εκεί ακριβώς που τα βρήκαμε!

5. «Πράσινη» συνείδηση!
Αυτό, είναι ένα ακόμα στοιχείο που θα μπορούσαμε να εμφυσήσουμε στο μικρό μας αυτό το καλοκαίρι. Υιοθετούμε, λοιπόν, το πασίγνωστο moto «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» και εξηγούμε στο μικρό μας πόσο σημαντικό είναι να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον.

6. Παιχνίδια… δημιουργικότητας!
Η ζωγραφική σε πετρούλες κι ένα κολάζ με υλικά της φύσης, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να εξωτερικεύσουν οι μικροί μας καλλιτέχνες τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Ας το εκμεταλλευτούμε!

7. Εμπρός, λοιπόν, καλοί μου τρόποι!
Το παιχνίδι με τα άλλα παιδάκια είναι σχεδόν αναπόφευκτο στην παραλία. Για να καταφέρει το μικρό μας να κάνει νέους φίλους, θα πρέπει οπωσδήποτε να επιστρατεύσει τους καλούς τρόπους του. Κάτι μας λέει πως θα τα πάει περίφημα…

8. Αριθμοί… εν δράση!
Πόσα κοχυλάκια μπορούμε να μαζέψουμε σε ένα λεπτό; Πόσα βότσαλα θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε την περίφραξη του… αμμουδένιου κάστρου μας; Μέσα από το παιχνίδι τα «μαθηματικά» αποκτούν άλλη διάσταση!

9. Μαμά, τι σημαίνει «υπευθυνότητα»;
Υπευθυνότητα θα πει προσέχω τα πράγματά μου στην παραλία για να μη τα χάσω, τα ξεβγάζω και τα βάζω στην τσαντούλα τους όταν τελειώσω το παιχνίδι. Επίσης, φοράω πάντα το καπέλο μου και πηγαίνω τακτικά στη μαμά για να βάλω αντηλιακό. Τέλος, δεν απομακρύνομαι ποτέ από το σημείο στο οποίο βρίσκεται η οικογένειά μου. Αυτά, και ακόμα περισσότερα πράγματα αποτελούν παραδείγματα μιας υπεύθυνης στάσης – στην οποία μπορούμε να μυήσουμε τα μικρά μας αυτό το καλοκαίρι!

10. Γυμναστικές… επιδείξεις!
Κολύμπι, τρέξιμο, παιχνίδια στην άμμο – αυτό το καλοκαίρι η άσκηση μπορεί να «τρυπώσει» για τα καλά στην καθημερινότητα των παιδιών. Στο χέρι μας είναι να τα βοηθήσουμε να κρατήσουν αυτή την τόσο καλή συνήθεια και το χειμώνα! Τι λέτε, θα τα καταφέρουμε;

 

Leave a Reply