Παιδί & Βιβλίο: μια σχέση που εξελίσσεται

Η Σταχτοπούτα, Τα Τρία Γουρουνάκια, Ο Παπουτσωμένος Γάτος και η υπόλοιπη παρέα των παιδικών παραμυθιών περιμένουν να διασκεδάσουν αλλά και να διδάξουν και το δικό σας παιδί. Σσσσς… Το παραμύθι αρχίζει!

Η γνωριμία του παιδιού σας με τον κόσμο των γραμμάτων και των βιβλίων πρέπει να γίνεται πριν τα πρώτα του γενέθλια ώστε να μπουν από νωρίς οι βάσεις μιας σχέσης που θα κρατήσει μια ζωή. Καθώς μεγαλώνει θα παρατηρήσετε πως οι προτιμήσεις του, όχι μόνο για τα παραμύθια αλλά γενικότερα για τα βιβλία, αλλάζουν. Εσείς λοιπόν δεν έχετε παρά να μάθετε ποια στοιχεία το γοητεύουν για να επιλέξετε τα ιδανικά βιβλία σύμφωνα με την ηλικία του.

6-24 μηνών: Διαβάσετε στο μικρό σας ή απλώς χαζέψτε παρέα παραμύθια και άλλα βιβλία που απευθύνονται σε μωράκια. Οι μεγάλες εικόνες με τα έντονα χρώματα τραβούν την προσοχή του, ενώ το νόημα του κειμένου προς το παρόν δεν το απασχολεί ιδιαίτερα!

 

2-3 ετών: Η αγάπη του για τις πολύχρωμες φωτογραφίες μεγαλώνει καθώς επίσης και η όρεξή του να “διαβάζει” κάθε είδους περιοδικά που κυκλοφορούν στο σπίτι. Ανοιγοκλείνοντας εφημερίδες, φυλλάδια κ.λπ. (ασχολία που κυριολεκτικά το ενθουσιάζει), συνειδητοποιεί πως όλα τα βιβλία έχουν αρχή και τέλος ενώ, δείχνοντας με το δάκτυλό σας τη σειρά του κειμένου καθώς διαβάζετε, μαθαίνει πως το διάβασμα γίνεται από αριστερά προς τα δεξιά. Ιδανικά είναι τα βιβλία με εικόνες “ροής” (η ιστορία εξελίσσεται μέσα από διαδοχικές εικόνες) ή βιβλία που συνδυάζουν εικόνες με μια ενδιαφέρουσα ιστοριούλα.

 

3-5 ετών: Οι ζωηρόχρωμες εικόνες (κυρίως αυτές με “πλούσιο” περιεχόμενο) συνεχίζουν να είναι ο βασικός λόγος που το παιδάκι σας έχει λατρέψει τα βιβλία. Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθεί την ιστορία που του διηγείστε, ενώ μια καλή ιδέα είναι να του αγοράσετε βιβλία στα οποία επαναλαμβάνονται αρκετές λεξούλες ή σχηματίζεται ομοιοκαταληξία, γεγονός που θα βοηθήσει το παιδί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του.

 

6+ ετών: Το παιδάκι σας αρχίζει να διαβάζει! Βοηθήστε το προσφέροντάς του βιβλία με ευανάγνωστα γράμματα και κατανοητές λέξεις. Το κείμενο πρέπει να μην κουράζει τον μικρό αναγνώστη και φυσικά να συνοδεύεται από ανάλογες εικόνες που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει το νόημα της ιστορίας. Επιλέξτε βιβλία που το θέμα τους ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά του (ζώα, αυτοκινητάκια κ.λπ.).

Leave a Reply