Παιδογυναικολόγος:

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη; Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν; Η σωστή ενημέρωση είναι πάντα η καλύτερη πρόληψη!

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά είναι αλήθεια ότι, κατά την παιδική ηλικία μπορεί να εμφανισθεί σχεδόν κάθε είδους γυναικολογική πάθηση. Αν και μοιάζουν αρκετά με τις παθήσεις των ενηλίκων, η συχνότητα και το είδος των προβλημάτων, αλλά και η διάγνωση και η αντιμετώπιση, διαφέρουν. Γι’ αυτό και η προσέγγιση πρέπει να είναι τελείως διαφορετική και προσαρμοσμένη στην ηλικία της μικρής ασθενούς.

Τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα στα παιδιά
Κατά την παιδική ηλικία, το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα αποτελούν οι κολπίτιδες. Έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν το 90% των κοριτσιών, πριν την εμφάνιση της «περιόδου», θα εμφανίσουν, έστω και για μια φορά, κάποιο επεισόδιο αιδοιοκολπίτιδας. Οι λόγοι για τους οποίους οι κολπίτιδες είναι ιδιαίτερα συχνές είναι η χρήση της πάνας, με την ενούρηση και την εγκόπριση, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στον κόλπο. Επίσης, τα γεννητικά όργανα του νεαρού κοριτσιού είναι ανώριμα και συνεπώς πιο ευάλωτα στα μικρόβια. Τέλος, η αμελής υγιεινή στην τουαλέτα του σχολείου και η διερεύνηση των γεννητικών οργάνων με τα χέρια, συμπληρώνουν τους λόγους για τους οποίους η εμφάνιση της αιδοιοκολπίτιδας στα παιδιά είναι τόσο συχνή.

Διάγνωση και θεραπεία
Για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία της μικρής ασθενούς απαιτούνται ειδικές τεχνικές, εμπειρία και εξοπλισμός. Η σωστή διερεύνηση περιλαμβάνει απαραίτητα καλλιέργεια κολπικών υγρών, από το βάθος του κόλπου, που θα αποκαλύψει ποιο είναι το υπεύθυνο μικρόβιο. Η σωστή λήψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η εστία των μικροβίων βρίσκεται στο βάθος του κόλπου, και όχι εξωτερικά. Η λήψη υγρών από τα έξω γεννητικά όργανα οδηγεί σε λάθος αποτελέσματα και λάθος θεραπεία. Γι αυτό και κρίνεται απαραίτητη σε ειδικός παιδογυναικολόγος, ο οποίος έχει την κατάλληλη εμπειρία να ξεπεράσει με ασφάλεια το εμπόδιο του παρθενικού υμένα και να κάνει την σωστή λήψη υγρού από το βάθος του κόλπου, χωρίς πρόβλημα και κανένα κίνδυνο για την ακεραιότητα του υμένα. Παράλληλα με την εξέταση, θα πρέπει να γίνει και αντιβιόγραμμα, που είναι απαραίτητο καθώς θα δείξει ποιο είναι το κατάλληλο αντιβιοτικό για το συγκεκριμένο μικρόβιο.

Άλλα πιθανά προβλήματα
Άλλα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά είναι οι διαταραχές της ήβης με την πρώιμη ήβη, δηλαδή την πρόωρη ανάπτυξη μαστών ή/και τρίχωσης των γεννητικών οργάνων, να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Στις περιπτώσεις αυτές ξεκινά πρόωρα η παράγωγη γυναικείων ορμονών. Κυριότερη συνέπεια είναι το σταμάτημα της ανάπτυξης και το χαμηλό τελικό ύψος του κοριτσιού.
Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για να διαπιστωθούν οι αιτίες του προβλήματος, με συχνότερες την ιδιοσυστασία ή κληρονομικότητα, και σπανιότερα κύστεις ή όγκους των ωοθηκών ή του εγκεφάλου και άλλες. Τέλος, τα τραύματα των έξω γεννητικών οργάνων είναι αρκετά συχνότερα από αυτά των ενηλίκων, καθώς το ποδήλατο, τα όργανα της «παιδικής χαράς», τα έπιπλα του σπιτιού και άλλα κρύβουν αρκετές φορές κινδύνους.
Γενικότερα, στα παιδιά μπορεί να εμφανισθεί σχεδόν κάθε είδους γυναικολογική πάθηση. Την κατάλληλη εμπειρία και εξοικείωση με τα προβλήματα αυτών των ηλικιών έχει ο γυναικολόγος παίδων και εφήβων, καθώς ασχολείται με τη γυναικολογική εξέταση αλλά και τη συμβουλευτική στις ηλικίες αυτές, καθημερινά.
Τα θεμέλια της σωστής αντιμετώπισης είναι η συνέπεια, η αξιοπιστία, οι ειδικές γνώσεις, η εμπειρία, ο σύγχρονος εξοπλισμός και το ευχάριστο περιβάλλον. Απώτερος στόχος πρέπει πάντα να είναι η σωστή ενημέρωση και ο καθησυχασμός των γονέων, και πάνω από όλα, η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας για τα παιδιά.
Τέλος, έχει τεράστια σημασία μια θετική πρώτη επαφή του νεαρού κοριτσιού με το γυναικολόγο, που δεν θα το τραυματίσει ψυχικά, κάνοντας δυσάρεστη τη γυναικολογική εξέταση για το υπόλοιπο της ζωής του.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη;
Η πρώτη επίσκεψη στον παιδογυναικολόγο θα πρέπει να γίνει, μόλις παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα καθώς όσο νωρίτερα αντιμετωπιστούν τα πιθανά προβλήματα ενός κοριτσιού, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες ενός καλού αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν έχει παρουσιαστεί νωρίτερα κάποιο πρόβλημα, καλό είναι να γίνεται μια επίσκεψη λίγο πριν την εμφάνιση της πρώτης «περιόδου», στην ηλικία των 10- 12 ετών περίπου. Η επίσκεψη αυτή θα έχει τόσο διαγνωστικό όσο και ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς θα πρέπει να γίνει μια γενική εξέταση της ανάπτυξης του παιδιού και της ακεραιότητας του αναπαραγωγικού συστήματος.

Πότε να ανησυχήσω;
Τα συχνότερα γυναικολογικά συμπτώματα στην παιδική ηλικία, που χρήζουν εξέτασης, είναι κατά σειρά συχνότητας:
• Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
• Αυξημένα υγρά από τον κόλπο
• Ενοχλήσεις στα έξω γεννητικά όργανα (πόνος, φαγούρα, ερυθρότητα)
• Πρόωρη ανάπτυξη, μαστών ή τρίχωσης έξω γεννητικών οργάνων
• Συμπτωματολογία ενδοκοιλιακού όγκου
• Συμπτώματα από τους μαστούς

Γυναικολόγος και σε νεογνά;
Γυναικολογικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και από τη νεογνική ηλικία. Για παράδειγμα στην περίπτωση που το νεογνό έχει αμφίβολα έξω γεννητικά όργανα η διάγνωση – αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεσες, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις νεογνών που χάνονται από τη ζωή, μέσα στα πρώτα 24ωρα από τη γέννηση. Επίσης, ο ψυχολογικός φόρτος των συγγενών είναι τεράστιος, όταν δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ευκολία το φύλο του παιδιού. Τα Γενετικά σύνδρομα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι ευτυχώς σπάνια. Απαιτούν όμως την στενή συνεργασία Παιδογυναικολόγου, Παιδιάτρου, και Γενετιστή για μια σωστή αντιμετώπιση.

Leave a Reply