Παιχνίδια στην άμμο… Απολαύστε τα με ασφάλεια!

Τώρα το καλοκαιράκι οι εξορμήσεις στις παραλίες είναι η πλέον σίγουρη οικογενειακή δραστηριότητα και το παιχνίδι του μωρού σας με την άμμο αναπόσπαστο κομμάτι της. Απολαύστε, λοιπόν, την κάθε στιγμή δίχως φόβο, αλλά με πάθος!

Η σωστή προστασία είναι το Α και το Ω για να περάσετε όλοι καλά. Τι θα πρέπει να προσέξετε, λοιπόν, ούτως ώστε να μηδενίσετε τις πιθανότητες για τυχόντα δυσάρεστα μικροατυχήματα;

1. Φροντίστε να είστε κοντά του όταν παίζει
Ανάλογα με την ηλικία του μικρού σας είναι καλό να το έχετε από κοντά όταν παίζει, καθώς αν είναι σε ηλικία 2-3 ετών μπορεί να βάλει άμμο στο στοματάκι του.

2. Επιλέξτε μια καθαρή, ήσυχη παραλία
Όσο είναι μικρό το παιδάκι σας καλό είναι να προτιμάτε παραλίες που γνωρίζετε και που δεν έχουν πολύ κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε πιθανούς ερεθισμούς στο ευαίσθητο δερματάκι του.

3. Φορέστε του τα ειδικά παπουτσάκια
Είτε περπατάει, είτε όχι μπορεί να έρθει σε επαφή το ποδαράκι του με την άμμο. Το παπουτσάκι θα προστατέψει το μικρό σας από τη θερμοκρασία της καυτής αμμουδιάς ή από τυχόν μικροπράγματα που μπορεί να βρίσκονται εκεί, π.χ. πετραδάκια, σπασμένα κοχύλια, ακόμα και γυαλάκια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

4. Ειδικά γυαλιά ηλίου!
Υπάρχουν πλαστικά γυαλιά ηλίου, που δένουν πίσω σαν τη μάσκα της θάλασσας. Αυτά, μπορούν να προστατεύσουν τα ματάκια του μικρού σας από την άμμο.

5. Έχετε πάντα μαζί σας μια ψάθα!
Σε όποια παραλία και να πάτε, καλό είναι να έχετε μαζί σας μια ψάθα για να καθίσει πάνω το μικρό σας. Η άμμος δεν κολλάει πάνω της, και η σύστασή της περιορίζει τα μικρόβια που δημιουργούνται από την υγρασία, όπως θα συνέβαινε αν είχατε μόνο την πετσέτα.

Τα «οφέλη» της άμμου
Αναφερόμαστε, φυσικά, στο παιχνίδι στην άμμο το οποίο κρύβει αρκετά οφέλη για τα μικρά μας. Ποια είναι, όμως, κάποια από αυτά;
• Ενισχύει τη φαντασία τους!
Τα μικρά σας θα εμπνευστούν και θα φτιάξουν σχέδια, κάστρα και ό,τι άλλο γεννήσει η φαντασία τους. Στη συνέχεια, με το δημιούργημά τους μπορούν να πλάσουν ιστορίες και να ταξιδέψουν παίζοντας.
• Τα δυναμώνει σωματικά και ψυχικά!
Καθώς τα μικρά σας ανακατεύουν με τα χεράκια τους την άμμο, γεμίζουν το κουβαδάκι με νερό και τρέχουν πάνω-κάτω μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους, τα χεράκια και τα ποδαράκια τους δυναμώνουν. Παράλληλα, βελτιώνεται η υπομονή και η αντοχή τους καθώς μπορεί να χρειαστεί να διορθώσουν ξανά και ξανά το δημιούργημά τους αν χαλάσει κάπου από κάποιο κυματάκι.
• Βελτιώνει την κοινωνικότητά τους!
Τα μικρά σας με τα κουβαδάκια τους στην άμμο θα μαζέψουν γύρω τους κι άλλα παιδάκια με τα οποία θα παίξουν παρέα. Έτσι, θα μάθουν καλύτερα να μοιράζονται πράγματα και να περνάνε όμορφα με άλλα παιδιά.
• Βοηθά στη γνωστική τους ανάπτυξη!
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις φυσικές ιδιότητες της άμμου καθώς, παίζοντας μαζί της, μπορούν να συγκρίνουν την υγρή και την στεγνή άμμο. Επίσης, τα βοηθάει στο να λύνουν προβλήματα, καθώς θα πρέπει να σκεφτούν πώς να προσθέσουν κι άλλη άμμο στο πυργάκι τους χωρίς να πέσει.

Αφού, λοιπόν, φροντίσετε για την ασφάλεια του μικρού σας και σιγουρευτείτε πως όλα αυτά είναι τσεκαρισμένα, αφήστε το να παίξει ανέμελα στην αμμουδιά… έχοντάς το πάντα από κοντά! Καλό καλοκαίρι και καλές αμμοδημιουργίες!

Leave a Reply