Πιο ευτυχισμένα μωράκια!

Διοχετεύστε όλη σας την αγάπη σε απλές καθημερινές στιγμές και κάντε το μωράκι σας… το πιο ευτυχισμένο του κόσμου! Η πραγματική ευτυχία άλλωστε κρύβεται σε πράγματα μικρά.

Η γνωριμία του μωρού σας με το συναίσθημα της ευτυχίας γίνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά αφότου έρθει στον κόσμο των μεγάλων. Όταν μετά τον τοκετό κουρνιάζει στην αγκαλιά σας, αισθάνεται τόσο ευτυχισμένο και ήρεμο όσο δεν φαντάζεστε καθώς αντιλαμβάνεται πως είστε ο πιο πολύτιμος άνθρωπος στη ζωή του. Η ευτυχία για το γλυκό σας πλασματάκι είναι άμεσα συνυφασμένη με εσάς, γι’ αυτό εξασφαλίστε του με απλούς τρόπους ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές.

 

 • Δημιουργήστε κατάλληλη ατμόσφαιρα

Αμέσως μετά τη γέννησή του το μωρό καταλαβαίνει ότι βρίσκεται σε διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που είχε συνηθίσει επί 9 ολόκληρους μήνες. Οι άγνωστης προέλευσης ήχοι, το έντονο, ενοχλητικό φως και κυρίως το γεγονός ότι δεν αισθάνεται τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που του εξασφάλιζε ο αμνιακός σάκος αποτελούν τις αιτίες που δεν νιώθει πια προστατευμένο. Οι νέες συνθήκες στις οποίες καλείται να προσαρμοστεί φαντάζουν τόσο ξένες για εκείνο, που στην προσπάθειά του αυτή ίσως παρατηρήσετε πως δυσκολεύεται. Έχετε κατά νουν πως η προσαρμογή στον “άγνωστο κόσμο” δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση για πολλά βρέφη. Το έντονο και επίμονο κλάμα τους (εκτός από την πείνα, τον πόνο και την κούραση) μπορεί να φανερώνει φόβο, καθώς νιώθουν ευάλωτα μπροστά σε τόσα καινούρια πρόσωπα και αντικείμενα.

Αν διαπιστώσετε πως και από το δικό σας μωράκι λείπει έντονα η ασφάλεια που ένιωθε στο πρώτο του σπίτι, μια καλή ιδέα είναι να δημιουργήσετε ένα… ζεστό “περιβάλλον μήτρας”: τυλίξτε το μωράκι σας με το σεντονάκι του και ξαπλώστε το στο κρεβατάκι του. Γυρίστε το ελαφρώς στο πλάι και τοποθετήστε ένα μεγάλο μαξιλάρι στην πλάτη του για να αισθάνεται τη σιγουριά πως κάποιος το αγγίζει. Φτιάξτε την κατάλληλη ατμόσφαιρα ανάβοντας ένα χαμηλό φωτάκι και υπό τους ήχους μιας απαλής μελωδίας που θα διαλέξετε το γλυκό σας μωράκι θα χαλαρώσει και θα ηρεμήσει, όπως ακριβώς έκανε λίγους μήνες πριν στην κοιλίτσα σας.

 • Δείξτε την αγάπη σας

Τίποτα δεν εξασφαλίζει τόση ευτυχία στον πρωταγωνιστή της ζωής σας όσο ένα τρυφερό σας άγγιγμα! Τα χάδια σας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη στο μωρό πως το αγαπάτε, αφού έχουν τη μοναδική ικανότητα να μεταφέρουν τα συναισθήματά σας. Πρόκειται για την πιο γλυκιά μορφή επικοινωνίας που χωρίς αμφιβολία σας δένει και σας βοηθά να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή σχέση. Αλλωστε ο άγγελός σας περιμένει κάθε είδους εκδήλωση αγάπης και στοργής από το πιο αγαπημένο του πρόσωπο. Αφουγκραστείτε την ανάγκη του δείχνοντας πόσο σημαντικός είναι ο ερχομός του στη ζωή σας, πόσο ανυπομονούσατε αυτούς τους μήνες να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας, πόσο ευτυχισμένη νιώθετε! Αγγίξτε τη μυτούλα του και τα μαγουλάκια του, γυρίστε το μπρούμυτα και τρίψτε απαλά την πλάτη του για να χαλαρώσει, δώστε του να κρατήσει την άκρη του δείκτη σας, κοιμίστε το στη ζεστή φωλίτσα των χεριών σας… Θα παρατηρήσετε πόσο ήρεμο είναι όταν το αγγίζετε, πόσο γαλήνιο μοιάζει κάθε φορά που το κλείνετε στην αγκαλιά σας. Είναι ευτυχισμένο!

 • Γλυκές κουβεντούλες

Μπορεί να μην καταλαβαίνει τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιείτε όταν του μιλάτε, αλλά για ένα μωρό δεν υπάρχει πιο όμορφη ώρα από τις “συζητήσεις” του με τη μαμά και τον μπαμπά. Με τον τρόπο αυτό αντιλαμβάνεται πως οι γονείς του το αγαπούν και νοιάζονται για εκείνο. Η ευτυχία που πλημμυρίζει το μωρό όταν τα δυο πιο σημαντικά πρόσωπα της ζωής του αφιερώνουν όλη τους την προσοχή σε εκείνο μιλώντας του και παρατηρώντας τις αντιδράσεις του είναι πραγματικά πολύ μεγάλη! Όλα τα μωράκια άλλωστε θέλουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των γονιών τους…

Βλέποντας πως έχετε διάθεση να ασχοληθείτε μαζί του και όρεξη για ατέλειωτες ώρες κουβέντας, ενθουσιάζεται και προσπαθεί με τον τρόπο του να σας απαντήσει ή να εκφράσει τη γνώμη του. Μη νομίζετε λοιπόν πως κάνετε μονόλογο, γιατί ο άγγελός σας επιστρατεύει κάθε δυνατό μέσο ώστε να μην περιορίζεται στο ρόλο ενός… απλού ακροατή! Ενώ του μιλάτε θα διαπιστώσετε πως σας μιλά και εκείνο με το έντονο βλέμμα του, τις χαριτωμένες του κινήσεις, τις γλυκές του φωνούλες. Το παιχνίδι της παραγωγής ποικίλων ήχων σε διαφορετικές φωνητικές εντάσεις (από ψιθυριστά έως μεγαλόφωνα) συναρπάζει και διασκεδάζει απίστευτα το μικρό σας!

Μιλήστε του λοιπόν όπως θα μιλούσατε σε μια φίλη σας που θέλει να μάθει τα νέα σας. Αναφερθείτε στο πρόγραμμα της ημέρας, περιγράφετε τι κάνετε κάθε φορά που το αλλάζετε, πείτε του τα ονόματα των λουλουδιών ενώ απολαμβάνετε μια βόλτα στον κήπο, τα υλικά του φαγητού που μαγειρεύετε, πληροφορήστε το για τα ψώνια που κάνετε στο σούπερ μάρκετ κ.λπ.

 

 • Όλα ξεκινούν από εσάς

Ευτυχισμένα μωρά σημαίνει… ευτυχισμένοι γονείς! Πράγματι, η ευτυχία είναι αποτέλεσμα της ψυχικής ηρεμίας και μας πλημμυρίζει όταν το περιβάλλον που ζούμε (οικογένεια) είναι ήρεμο, όταν δηλαδή λείπουν οι φωνές, το άγχος ή ο φόβος. Ποιος άλλωστε αισθάνεται ευτυχισμένος όταν η ατμόσφαιρα μεταξύ των αγαπημένων του προσώπων είναι ηλεκτρισμένη;
Έχετε υπόψη πως το μωρό από πολύ νωρίς καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του. Αν για παράδειγμα τσακώνεστε με τον σύντροφό σας, αντιλαμβάνεται πως στο σπίτι δεν υπάρχει το ιδανικό κλίμα, όχι μόνο επειδή σας βλέπει ή σας ακούει αλλά επειδή μπορεί να αισθανθεί τη στενοχώρια σας και να επηρεαστεί η διάθεσή του σε μεγάλο βαθμό. Και μη σκεφτείτε πως μπορείτε να του κρύψετε την άσχημη διάθεσή σας παριστάνοντας μπροστά του την τρισευτυχισμένη, αφού μπορεί να σας ψυχολογεί καλύτερα από τον καθένα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην περίπτωση που… πετάτε στα σύννεφα. Η καλή σας ψυχολογία που εκδηλώνεται με χαμόγελα, τραγούδια και παιχνιδάκια μεταφέρεται στο παιδί που… χαίρεται μαζί σας και ας μην ξέρει το λόγο!

 

“Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό περνάει όμορφα μαζί μου;”

Το αγγελούδι σας λατρεύει τη συντροφιά σας, αφού κάθε σας πράξη, λέξη ή μορφασμός ξεχειλίζει από αγάπη και τρυφερότητα. Εκείνο με τη σειρά του δείχνει τη χαρά που το πλημμυρίζει:

 • σταματώντας τελείως το κλάμα αμέσως μόλις σας δει δίπλα του.
 • ανοίγοντας διάπλατα τα ματάκια του.
 • εκδηλώνοντας την περιέργεια και την ανυπομονησία του (με τις εκφράσεις του προσώπου) για τη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει: αγκαλιά, τραγούδι, παιχνίδι, φαγητό κ.λπ.
 • κουνώντας τα ποδαράκια του και προτάσσοντας τα χέρια για το πάρετε αγκαλιά.
 • ανοίγοντας το στοματάκι του σαν να θέλει να σας μιλήσει ή χαρίζοντάς σας ένα χαμόγελο.
 • παράγοντας δυνατές φωνές και ζωηρά επιφωνήματα.
 • μιμούμενο τις εκφράσεις ή γκριμάτσες του προσώπου σας (τουλάχιστον προσπαθεί!).

Θυμηθείτε: Κάθε βρέφος είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και εκδηλώνεται με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Προσπαθήστε να παρατηρείτε τις αντιδράσεις του και να δίνετε προσοχή στα μηνύματα που σας στέλνει καθημερινά, ώστε να είστε σε θέση να αποκωδικοποιήσετε τα συναισθήματά του.

Leave a Reply