Πλαστικές επεμβάσεις για παιδιά: Γυναικομαστία

Κρατώντας το νυστέρι αντί για το μαγικό ραβδάκι της νεράιδας, ο πλαστικός χειρουργός σήμερα μπορεί να δώσει λύση ακόμα και σε ζητήματα ζωής και θανάτου!

Αλλη μια δυσμορφία, που παρουσιάζει αύξηση εμφάνισης την τελευταία δεκαετία της τάξης του 250% και οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε διατροφικούς παράγοντες. Οι διογκωμένοι μαστοί, που υπάρχουν σε μερικά νεογέννητα, οφείλονται συνήθως στις μητρικές ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρούν σε μερικές εβδομάδες. Μικρή διόγκωση των μαστών μπορεί να παρατηρηθεί σε αρκετά αγόρια 11 έως 15 ετών που οφείλεται στην παράλληλη έκκριση οιστρογόνων, δηλαδή ορμονών από τους φυσιολογικά αναπτυσσόμενους όρχεις. Αν δεν εξαφανιστεί τα επόμενα χρόνια, πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος για να ανιχνευθεί τυχόν χρωμοσωμιακή ανωμαλία. Διερεύνηση χρειάζεται επίσης και η γυναικομαστία σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Σε καμία περίπτωση πάντως η ύπαρξη γυναικομαστίας δεν υποδηλώνει σεξουαλική ανωριμότητα ή ιδιαιτερότητα. Εάν δεν βρεθούν αίτια παθολογικά ώστε να γίνει η κατάλληλη θεραπεία, τότε προτείνεται η χειρουργική επέμβαση.

Πώς γίνεται: Είναι επέμβαση ημερήσια που γίνεται με βοηθητική ή ολική αναισθησία, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Στο παρελθόν γινόταν με αφαίρεση του λίπους και του αδένα που περίσσευε με την κλασική τομή της μειωτικής μαστών γύρω από τη θηλή, με προέκταση προς τα πλάγια και κάτω, τεχνική που άφηνε σημάδια από τις χειρουργικές ουλές. Σήμερα προτιμάται η χειρουργική αναρρόφηση του λίπους και αφαίρεση παράλληλα του μαζικού αδένα, επέμβαση που γίνεται με τοπική ή κυρίως με γενική αναισθησία. Είναι μια ασφαλής επέμβαση που δεν αφήνει σημάδια.

Διάρκεια επέμβασης: Στην περίπτωση χειρουργικής αφαίρεσης απαιτείται περίπου μία ώρα, ενώ η επέμβαση με τη μέθοδο της αναρρόφησης είναι πιο σύντομη, δηλαδή διαρκεί περίπου μισή ώρα. Η παραμονή του παιδιού στο νοσοκομείο είναι λίγων ωρών, δηλαδή μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι την ίδια μέρα.

Χρόνος ανάρρωσης: Μετά την επέμβαση γίνεται επίδεση για να προστατευθεί η περιοχή τα πρώτα εικοσιτετράωρα. Η επίδεση αφαιρείται στο ιατρείο μετά από 2-3 μέρες. Ύστερα το παιδί χρειάζεται να φοράει ένα σχετικά σφικτό μπλουζάκι. Τα 2-3 λεπτά ράμματα αφαιρούνται σε μία εβδομάδα, ενώ το οίδημα και οι εκχυμώσεις φεύγουν σε 1 με 3 εβδομάδες. Για να πάρει η περιοχή το τελικό της σχήμα χρειάζεται περίπου 1 μήνας.

Η καλύτερη ηλικία: Από τη στιγμή που έχουν εξακριβωθεί τα αίτια και οι άλλου είδους θεραπείες δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, το παιδί μπορεί να χειρουργηθεί, κατά προτίμηση αφού συμπληρώσει τα 18 του χρόνια. Εξάλλου, αν η γυναικομαστία έχει παρουσιαστεί κατά την προεφηβεία, πρέπει να περιμένουμε 2 έως 3 χρόνια γιατί πιθανό να υποχωρήσει.

Πιθανές επιπλοκές: Με τη μέθοδο της χειρουργικής αφαίρεσης μπορεί να παρουσιαστεί συλλογή αίματος ή φλεγμονή, επιπλοκές που δεν παρατηρούνται με τη μέθοδο της αναρρόφησης.

 

Leave a Reply