Πλαστικές επεμβάσεις για παιδιά: Υποσπαδίας

Κρατώντας το νυστέρι αντί για το μαγικό ραβδάκι της νεράιδας, ο πλαστικός χειρουργός σήμερα μπορεί να δώσει λύση ακόμα και σε ζητήματα ζωής και θανάτου!

Είναι η δεύτερη σε συχνότητα ανωμαλία στα αγόρια μετά την κρυψορχία, με συχνότητα εμφάνισης σε 10 παιδιά στα 1.000, πράγμα το οποίο έχει κυρίως ορμονικά αίτια. Στην περίπτωση του υποσπαδία το στόμιο της ουρήθρας, αντί να βρίσκεται στην κορυφή της βαλάνου, βρίσκεται σε κάποιο σημείο στην κάτω επιφάνεια του πέους.

 

Πώς γίνεται: Είναι μια λεπτή επανορθωτική χειρουργική επέμβαση με στόχο την αποκατάσταση του ανατομικού ελλείμματος, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η φυσιολογική ούρηση (δηλαδή σε όρθια θέση) και ο ευθειασμός του πέους, ώστε αργότερα να υπάρχει φυσιολογική σεξουαλική ζωή χωρίς προβλήματα και πόνο. Η επέμβαση γίνεται με ολική νάρκωση του παιδιού. Τα τελευταία χρόνια η χρήση μεγεθυντικών φακών, η ανάπτυξη λεπτεπίλεπτων χειρουργικών εργαλείων και τα πολύ λεπτά χειρουργικά ράμματα έχουν φέρει επανάσταση στη χειρουργική αποκατάσταση του υποσπαδία, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο χειρουργικών επιπλοκών.

 

Διάρκεια επέμβασης: Η διάρκεια ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του υποσπαδία. Η πιο σύντομη επέμβαση μπορεί να διαρκέσει 1 ώρα. Σε ελαφρές περιπτώσεις, που αποτελούν και το 80%, απαιτείται μονοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο.

 

Χρόνος ανάρρωσης: Ο μικρός ασθενής πρέπει να μείνει καθηλωμένος στο κρεβάτι για περίπου 4 έως 10 μέρες, ενώ του χορηγείται φαρμακευτική αγωγή ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι παράγοντες που προκαλούν δυσφορία ή πόνο. Σε όλο το χρονικό αυτό διάστημα υπάρχει ουροκαθετήρας.

 

Η καλύτερη ηλικία: Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως είναι καλύτερο να γίνει η επέμβαση μεταξύ 6 και 18 μηνών ώστε οι ψυχολογικές επιδράσεις να είναι ελάχιστες, ενώ άλλοι προτείνουν να είναι το παιδί άνω των 4 ετών ώστε να έχει καλύτερη συνεργασία κατά τη μετεγχειρητική φάση.

 

Πιθανές επιπλοκές: Η συχνότερη επιπλοκή είναι το συρίγγιο της ουρήθρας, για την πρόληψη της οποίας εφαρμόζεται κατά την επέμβαση ένας μικρός κρυμνός, δηλαδή ένα λεπτό τμήμα από δέρμα των όρχεων. Πάντως η αποκατάσταση του υποσπαδία απαιτεί συνήθως σειρά χειρουργικών επεμβάσεων.

Leave a Reply