Πλαστικές επεμβάσεις για παιδιά: Ωτοπλαστική

Κρατώντας το νυστέρι αντί για το μαγικό ραβδάκι της νεράιδας, ο πλαστικός χειρουργός σήμερα μπορεί να δώσει λύση ακόμα και σε ζητήματα ζωής και θανάτου!

Παρόλο που κάποιοι γονείς επιστρατεύουν διάφορες μεθόδους για να καλύψουν το πρόβλημα όπως καπέλα, μακριά μαλλιά ή ακόμα και χρήση επιδέσμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πρόβλημα δεν λύνεται και μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του παιδιού. Λύση για τα πεταχτά ή μεγάλα αφτιά, που είναι μια γονιδιακή και πιθανότατα κληρονομική ανωμαλία, μπορεί να δώσει μόνο η πλαστική χειρουργική.

Πώς γίνεται: Η πλαστική επέμβαση για τη διόρθωση των αφτιών που προεξέχουν είναι από τις πιο απλές και ακίνδυνες. Συνήθως στα μικρά παιδιά επιλέγεται η ολική αναισθησία, αλλά, αν το παιδί είναι μεγαλύτερο και έχει καλή συνεργασία, μπορεί η επέμβαση να γίνει και με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με ηρεμιστικό. Η επέμβαση γίνεται στην πίσω πλευρά του αφτιού όπου γίνονται τομές, μετατίθεται ή σμιλεύεται ο χόνδρος, το δέρμα που περισσεύει αφαιρείται και το αφτί μεταφέρεται στη σωστή θέση. Αν τα αφτιά είναι μεγάλα, ο πλαστικός διορθώνει και το μέγεθός τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις μένει μετά τη χειρουργική επέμβαση ελαφριά ουλή στο πίσω μέρος του αφτιού, η οποία υποχωρεί με τον καιρό.

Διάρκεια επέμβασης: Διαρκεί περίπου μισή με μία ώρα και το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι την ίδια μέρα ή, σε περίπτωση γενικής αναισθησίας, να νοσηλευτεί για μία βραδιά ώστε να υποχωρήσουν οι επιδράσεις της αναισθησίας.

Χρόνος ανάρρωσης: Στα παιδιά τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα που δεν απαιτούν αφαίρεση. Μετά την επέμβαση το κεφάλι τυλίγεται με επίδεσμο για να επιτευχθεί καλύτερο σχήμα και γρηγορότερη ίαση. Τα αφτιά μπορεί να πονούν ή το παιδί να τα νιώθει ζεστά για μερικές μέρες, το πρόβλημα αυτό όμως αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Τις επόμενες μέρες βγαίνει ο επίδεσμος, αλλά ίσως ο γιατρός σας συστήσει να συνεχίσει να τον φοράει μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετά την επέμβαση το παιδί πρέπει για λίγο καιρό να προσέχει να μην ασκεί πίεση στα αφτιά ή να κοιμάται ανάσκελα, να αποφεύγει κάθε κίνηση ή αθλητική δραστηριότητα με την οποία μπορεί να τραυματιστεί και να μη μιλά πολύ στο τηλέφωνο. Συνήθως μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές του δραστηριότητες σε περίπου 7 ημέρες.

Η καλύτερη ηλικία: Η πιο ιδανική ηλικία για να κάνει ένα παιδί ωτοπλαστική είναι μόλις συμπληρώσει τα 6 του χρόνια, όταν δηλαδή το πτερύγιο του αφτιού θα έχει πάρει το τελικό του μέγεθος. Είναι προτιμότερο να γίνει η επέμβαση πριν ξεκινήσει το σχολείο ώστε το παιδί να αποφύγει τα διάφορα πειράγματα, που πιθανόν να εισπράξει από τα άλλα παιδιά.

Πιθανές επιπλοκές: Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι μόνιμο. Κάποιες φορές μπορεί η ουλή να κάνει χειλοειδή (δηλαδή δύσμορφη υπερτροφική ουλή) που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο συντηρητικά, δηλαδή χωρίς επέμβαση.

 

Leave a Reply