Πολύτιμο το «follow up» για τα πρόωρα μωράκια

Η τακτική παρακολούθηση των πρόωρων μωρών από ομάδα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ένας από τους λόγους είναι ότι κινδυνεύουν περισσότερο, τόσο από αυτισμό όσο κι από ΔΕΠΥ σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Η τακτική παρακολούθηση των πρόωρων μωρών από ομάδα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων –το γνωστό ως follow up– μέρος της οποίας αποτελεί και ο συχνός αναπτυξιολογικός έλεγχος, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα πρόωρα μωρά. Ένας από τους λόγους είναι ότι κινδυνεύουν περισσότερο, τόσο από αυτισμό όσο κι από ΔΕΠΥ σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Πιο αναλυτικά…
Ο εγκέφαλος των πρόωρων μωρών, σε σχέση με των μωρών που γεννήθηκαν στην ώρα τους, είναι πιο ευαίσθητος σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές μεταξύ των οποίων και ο αυτισμός.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο πρόωρος τοκετός αυξάνει τον κίνδυνο Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας αλλά και αυτισμού καθώς και άλλων διαταραχών που σχετίζονται με την ανεπαρκή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τώρα, η νέα μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, μελέτησαν πρόωρα και τελειόμηνα μωρά και η συγκριτική τους μελέτη έδειξε ότι στα πρόωρα μωρά υπάρχουν διαφορετικές και λιγότερο ανεπτυγμένες νευρωνικές διασυνδέσεις. Οι μαγνητικές απεικονίσεις αποκάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των πρόωρα γεννημένων μωρών εμφανίζει αυξημένες νευρωνικές συνδέσεις μόνο στη μία πλευρά, ενώ σε άλλα σημεία του εγκεφάλου εμφανίζονται μειωμένες διασυνδέσεις.

Το συμπέρασμα…
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό ένα μωρό που έχει γεννηθεί πρόωρα να παρακολουθείται από τον αναπτυξιολόγο στα πλαίσια των προγραμμάτων follow up από την αρχή της ζωής του, καθώς η πρώιμη διάγνωση και οι δυνατότητες πρώιμης παρέμβασης μπορεί να έχουν εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην αναπτυξιακή του εξέλιξη.

Leave a Reply