Πρησμένα πόδια στην εγκυμοσύνη; Yπάρχουν λύσεις!

Αν είστε έγκυος και τα πόδια σας έχουν πρηστεί το πρώτο που χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι δεν είστε η μόνη. Στην πρώτη φάση της εγκυμοσύνης το 30% των γυναικών αντιμετωπίζει προβλήματα στα πόδια, ενώ στα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης το…

Τι φταίει;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι φλέβες πρέπει να μεταφέρουν περίπου 20% περισσότερο αίμα στο σώμα -ένα λίτρο δηλαδή περισσότερο- με αποτέλεσμα το κυκλοφορικό σύστημα και τα αγγεία να καταπονούνται περισσότερο τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν στην χαλάρωση των φλεβικών τοιχωμάτων, με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει στα πόδια. Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, η μήτρα μεγαλώνει και πιέζει τις φλέβες στην περιοχή της πυέλου, δυσχεραίνοντας τη ροή του φλεβικού αίματος προς την καρδιά. Η συμφόρηση του αίματος αυξάνεται, όπως αυξάνεται και ο κίνδυνος παρουσίασης κιρσών λόγω της μεγάλης καταπόνησης του φλεβικού συστήματος.

Τα tips της ανακούφισης

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο παρουσίασης κιρσών φορώντας ειδικές ελαστικές κάλτσες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακουμπώντας τα πόδια σας σε ένα ψηλό σημείο και ζητώντας από το σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ στα σημεία στα οποία υποφέρετε από κράμπες.

Επίσης να αποφεύγετε την ορθοστασία και να κάθεστε με σταυρωμένα πόδια και να αποφεύγετε να φοράτε πολύ στενά παπούτσια και ψηλά τακούνια.

Τα μαλακά και ίσια παπούτσια θα σας ανακουφίσουν αρκετά στις μετακινήσεις σας.

Πρέπει επίσης να τρώτε τροφές πλούσιες σε κάλιο, π.χ. μπανάνες, και να περιορίσετε την κατανάλωση του αλατιού, να πίνετε άφθονο νερό και υγρά.

Τέλος, καλό θα ήταν να ελέγχετε το σωματικό σας βάρος γιατί η αύξησή του εντείνει το πρόβλημα. Ωστόσο, το πιο αποτελεσματικό φάρμακο είναι η άσκηση, ακόμη και οι απλές, εύκολες κινήσεις που κάνετε ενώ κάθεστε.

Leave a Reply