Πρόβα τοκετού!

Τα προγεννητικά μαθήματα είναι μια από τις πιο ευχάριστες στιγμές για το ζευγάρι που περιμένει το μωρό του και σίγουρα μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμα για τη μητέρα την ώρα του τοκετού.

Μια φίλη μου περιμένει να γεννήσει σε ενάμιση περίπου μήνα και είναι ενθουσιασμένη με τα προγεννητικά μαθήματα που ξεκίνησε να κάνει. “Δεν φαντάζεσαι τι μαθαίνω! Αλλά το σημαντικότερο είναι πως με τις μαίες που κάνουν τις “τάξεις” νιώθω μεγάλη άνεση και μπορώ να τις ρωτήσω ό, τι κι αν μού ρθει στο μυαλό, κάτι που δεν κάνω με το γιατρό μου!”. Κι αυτό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των προγεννητικών μαθημάτων. Μια σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης ανάμεσα στη γυναίκα που πρόκειται να γίνει μητέρα και τη μαία της. Με όλες τις αγωνίες, την ανασφάλεια και το φόβο του πρώτου τοκετού, η μαία γίνεται μια “φίλη” που μπορείς να την πάρεις τηλέφωνο όταν δεν είσαι σίγουρη για τα πονάκια που νιώθεις, για να σου ξαναθυμίσει πότε πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό στο ξεκίνημα του τοκετού, για να τη ρωτήσεις τι χαρτιά θα χρειαστείς για το μαιευτήριο, για να σου δώσει πρακτικές συμβουλές για το θηλασμό, για να σου πει γιατί κλαίει το μωρό!

 

Η μαία, μια φίλη που συμβουλεύει και ενημερώνει

Τα προγεννητικά μαθήματα είναι θεσμός σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Στη χώρα μας γίνονται από καταρτισμένες μαίες -μπορεί να είναι μία ή περισσότερες μαίες που να συνεργάζονται- στο χώρο του ιατρείου του γυναικολόγου με τον οποίο συνεργάζονται ή σε άλλο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Υπάρχουν ορισμένες διαφορές στο περιεχόμενο των “μαθημάτων”, ανάλογα κυρίως με τη “φιλοσοφία” της κάθε ομάδας. Γι αυτό είναι βέβαιο πως θα βρείτε τη μαία που σας ταιριάζει, ανάλογα με τις δικές σας επιλογές και προτιμήσεις. Ρωτήστε το γυναικολόγο σας ή ζητήστε συστάσεις από φίλες σας που έχουν γεννήσει και απολαύστε αυτές τις υπέροχες στιγμές της εγκυμοσύνης σας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε από πρώτο χέρι όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σας, αυτά που θα συμβούν στον τοκετό και πώς να φροντίζετε το μωρό και τον εαυτό σας στη διάρκεια της λοχείας.

Ας αφήσουμε όμως να μας μιλήσουν οι ειδικοί! Εμείς, “ανακρίναμε” δυο έμπειρες μαίες που αναλαμβάνουν προγεννητικά μαθήματα, τη Μάρθα Κασμά και την Τζένη Τριγγλίμα και σας παραθέτουμε τις απαντήσεις τους στα ερωτήματά μας.

 

Τι περιλαμβάνουν τα προγεννητικά μαθήματα;

  • Ενημέρωση σε ό, τι αφορά την έναρξη του τοκετού, με ποιους τρόπους μπορεί να ξεκινήσει και τι κάνει η γυναίκα σε κάθε περίπτωση.
  • Περιγραφή του φυσιολογικού τοκετού, που αφορά την κάθοδο του εμβρύου, τη διαστολή και γενικότερα την εξέλιξη του τοκετού – εδώ αναφερόμαστε και σε κάποιες πιθανές επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν, γιατί, ξέρετε, η ενημέρωση είναι αυτή που διώχνει το φόβο. Δεν τρομάζουμε τις επίτοκες, αλλά τις βοηθάμε να γνωρίζουν κάποια πράγματα που μπορεί να συμβούν την ώρα του τοκετού και να νιώσουν τη σιγουριά πως, ακόμη κι αν συμβούν, ξέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε και όλα θα πάνε καλά!
  • Αναφερόμαστε ακόμη στην καισαρική τομή και ολοκληρώνουμε με τη λοχεία, το θηλασμό και την περιποίηση του νεογνού.
  • Μέσα σε όλο αυτό το θεωρητικό κομμάτι συμπεριλαμβάνουμε ασκήσεις και την γνωστή αναπνοή, τη βαθιά κοιλιακή αναπνοή –πολύ χρήσιμη για την ώρα των πόνων και τις εξωθήσεις.

Είναι ομαδικά ή ατομικά;

Το αν θα είναι ομαδικά ή όχι εξαρτάται από τις ημερομηνίες των τοκετών, τουλάχιστον στη δική μας ομάδα. Εμείς συνήθως έχουμε μέχρι τρεις επίτοκες, που περιμένουμε να γεννήσουν σε κοντινές ημερομηνίες. Πολλές φορές όμως είναι μόνο μια.

Πότε ξεκινάνε;

Συνήθως, στα μέσα ή προς το τέλος του εβδόμου μήνα και είναι 3 τρίωρες συναντήσεις. Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει σε άλλες μαίες ή σε ένα κέντρο προγεννητικής φροντίδας. Το ίδιο ισχύει και για το περιεχόμενο των μαθημάτων, που μπορεί να εστιαστεί ακόμη περισσότερο στις αναπνοές και τον φυσικό τοκετό.

Ο μέλλοντας μπαμπάς συμμετέχει;

Αν θέλει, μπορεί φυσικά, να συμμετέχει και στα προγεννητικά μαθήματα και τον θέλουμε στο πλευρό της συντρόφου του από τη στιγμή που ξεκινά ο τοκετός και μέχρι τη στιγμή που θα μπούμε στο χειρουργείο.

Leave a Reply