Πρόωρος τοκετός:

Τι μπορεί να οδηγήσει τον πελαργό πιο γρήγορα κοντά σας και ποιες εξετάσεις μπορούν να αποκαλύψουν το ενδεχόμενο ενός πρόωρου τοκετού;

Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό οι οποίοι ξεφεύγουν από τη δική σας εποπτεία. Αν ισχύει κάτι από τα παρακάτω, ο γιατρός θα σας συμβουλέψει τι θα κάνετε, ανάλογα με την πορεία της εγκυμοσύνης σας:
• «Ένοχο» ιστορικό.
Αν είχατε γεννήσει πρόωρα στην πρώτη σας εγκυμοσύνη ή είχατε στο παρελθόν κάποια αποβολή στη διάρκεια του 2ου τριμήνου, έχετε περισσότερες πιθανότητες να φέρετε στον κόσμο νωρίτερα το μικρότερο μέλος της οικογένειας. Επίσης, αν η μαμά σας, σας γέννησε πρόωρα, είναι πιθανό να γεννήσετε και εσείς πρόωρα.
• Ο πλακούντας και τα προβλήματά του.
Εκτός από την αποκόλληση (που μπορεί να προκύψει από κάποιο τράνταγμα, πέσιμο κ.λπ. ή από μόνη της), που είναι αρκετά συνηθισμένη αιτία για πρόωρο τοκετό, και η ανεπάρκεια του πλακούντα να προσφέρει τροφή στο έμβρυο, μπορεί επίσης να οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα. Και στις δυο περιπτώσεις, ο γιατρός εφιστά την προσοχή και συστήνει στην έγκυο να ξαπλώνει συχνά (έτσι, πηγαίνει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα αίματος στον πλακούντα, κάτι που βοηθά το έμβρυο να τρέφεται καλύτερα).
• Ανεπάρκεια τραχήλου.
Πρόκειται για τη χαλαρότητα του τραχήλου εξαιτίας της οποίας είναι αδύνατο να «συγκρατήσει» το σώμα σας το μωρό. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται συνήθως σε κάποια επέμβαση ή σε επανειλημμένες αμβλώσεις.
• «Κακή» εικόνα της μήτρας.
Η υγιής εικόνα του πολύτιμου αυτού οργάνου είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Πιθανά προβλήματα όπως π.χ. ένα ινομύωμα ή το σχήμα της, μπορεί να είναι αιτίες για πρόωρο τοκετό.
• Και δυο και τρία μωράκια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι αν περιμένετε δίδυμα οι πιθανότητες που έχετε να γεννήσετε πρόωρα αγγίζουν το 13,9%, ενώ αν έχετε τρίδυμα το 41%.
• «Εσείς» σε πρώτο πλάνο.
Το χαμηλό ύψος, το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, ο υψηλός πυρετός που κάποια στιγμή μπορεί να εμφανίσετε, κάποια κύστη στην ωοθήκη που ξαφνικά μεγάλωσε, η μεγάλη ποσότητα αίματος στο εσώρουχο κ.λπ. μπορεί να γίνουν αιτίες για έναν πρόωρο τοκετό.

Εξετάσεις που αποκαλύπτουν
Αν ο γιατρός κρίνει πως έχετε αυξημένες πιθανότητες να γεννήσετε πρόωρα, θα σας προτείνει να κάνετε δυο εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων θα δείξουν… το ενδομήτριο μέλλον.

• Μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας.
Πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή εξέταση που γίνεται στις 22-24 εβδομάδες και διαρκεί λιγότερο από δυο λεπτά. Ο γιατρός αφού μετρήσει τον τράχηλο από το σημείο που αρχίζουν οι διαστολές κατά τον τοκετό μέχρι το έξω τραχηλικό στόμιο, είναι σε θέση να υπολογίσει με ακρίβεια την πιθανότητα του πρόωρου τοκετού.

Πώς θα προλάβει τον πρόωρο τοκετό:
Το πιθανότερο είναι να σας συστήσει ξεκούραση και επανάληψη της εξέτασης. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, θεωρείται απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή και σπανιότερα η χειρουργική παρέμβαση.

• Έλεγχος για την «ύποπτη» πρωτεΐνη.
Γίνεται σε μέλλουσες μαμάδες που έχουν ήδη έντονες συσπάσεις ή άλλα συμπτώματα πρόωρου τοκετού. Πρόκειται για την πρωτεΐνη των εμβρυικών μεμβρανών και ανιχνεύεται στα κολπικά υγρά μεταξύ 24 και 34 εβδομάδων. Ο εντοπισμός της σημαίνει πως το μωράκι σας θα ξεκινήσει νωρίτερα για το πολυπόθητο ραντεβού.
Πώς θα προλάβει τον πρόωρο τοκετό:
Στην περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε άλλη ένδειξη έναρξης τοκετού εκτός από το λεγόμενο σπάσιμο των νερών, θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τον ερχομό του μωρού όσο το δυνατό περισσότερο για να ενδυναμώσει το αναπνευστικό του σύστημα. Η καθυστέρηση του τοκετού και η «ενδυνάμωση» των εμβρυικών πνευμόνων επιτυγχάνονται με φάρμακα που χορηγούνται σε τακτικά διαστήματα (όλα είναι απολύτως ασφαλή και για τους δυο σας). Αν όμως σπάσουν τα νερά, ο τοκετός δε μπορεί να καθυστερήσει για πάνω από 48 ώρες.

Πιθανά σημάδια ότι μπορεί να γεννάτε νωρίτερα
Τα συμπτώματα του πρόωρου τοκετού είναι ίδια με αυτά του φυσιολογικού τοκετού. Η διαφορά βέβαια είναι ότι τα πρώτα… έρχονται νωρίτερα από ότι περιμένατε. Αν αισθανθείτε λοιπόν κάτι από τα παρακάτω, σε οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης σας επικοινωνήστε αμέσως με το γυναικολόγο:
• Πόνος που επιμένει σε πλάτη ή κοιλιά.
Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη που δεν υποχωρεί όταν αλλάζετε στάση ή η αίσθηση του τυμπανισμού στην κοιλιά που συνοδεύεται από πίεση στη λεκάνη ή τον κόλπο, είναι «ύποπτα» σημάδια για πρόωρο τοκετό.
• Συσπάσεις της μήτρας.
Μπορεί οι συσπάσεις της μήτρας να είναι κάτι φυσιολογικό μετά την 34η εβδομάδα, αν όμως τις νιώσετε νωρίτερα πιθανότατα αποτελούν σημάδι έναρξης του τοκετού. Μην τις αγνοήσετε αν τις αισθανθείτε έξι ή περισσότερες φορές μέσα σε μία ώρα.
• Έσπασαν τα νερά.
Είτε το αμνιακό υγρό τρέχει σαν ποταμάκι είτε έχει διακοπτόμενη ροή, όταν το αντιληφθείτε πρέπει να ξέρετε πως ο τοκετός είναι θέμα ωρών.

Leave a Reply