Πρώτη φορά έγκυος!

Το τεστ βγήκε θετικό και για πρώτη φορά στη ζωή σας ζείτε το θαύμα της εγκυμοσύνης. Σίγουρα οι απορίες σας είναι πολλές, κι επειδή εμείς ξέρουμε από πρώτο χέρι πως «κάθε αρχή και δύσκολη» συγκεντρώσαμε όλα τα σχετικά με την… πρώτη φορά!

Το τεστ βγήκε θετικό και για πρώτη φορά στη ζωή σας ζείτε το θαύμα της εγκυμοσύνης. Σίγουρα οι απορίες σας είναι πολλές, κι επειδή εμείς ξέρουμε από πρώτο χέρι πως “κάθε αρχή και δύσκολη” συγκεντρώσαμε όλα τα σχετικά με την… πρώτη φορά!

 

Φυσικά, κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και προκαλεί υπέροχα συναισθήματα σε κάθε μέλλουσα μαμά. Ωστόσο, την πρώτη φορά που μαθαίνουμε πως θα γίνουμε μανούλες, πολλά κομμάτια της εγκυμοσύνης -πρακτικά και συναισθηματικά- είναι πρωτόγνωρα, συγκινητικά αλλά και ανησυχητικά κάποιες φορές. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε τις πιο βασικές από τις “πρωτιές” της εγκυμοσύνης και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε έναν χρήσιμο “οδηγό” για να είστε όσο πιο ενημερωμένες γίνεται.

 • Η πρώτη επίσκεψη στο γιατρό
  Όταν το τεστ εγκυμοσύνης του φαρμακείου βγει θετικό, η πρώτη σας δουλειά είναι να τηλεφωνήσετε στο γυναικολόγο σας για να κλείσετε ραντεβού. Το πιθανότερο είναι πως θα σας ζητήσει να κάνετε στο μεταξύ μια εξέταση αίματος (β ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) η οποία θα επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη και θα βοηθήσει το γιατρό να προσδιορίσει με ακρίβεια την ηλικία της κύησης. Ο γυναικολόγος θα ελέγξει τις τιμές της εξέτασης στο ραντεβού σας (υπολογίστε πως θα τον συναντήσετε περίπου 1-2 εβδομάδες μετά την αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου) και θα σας δώσει οδηγίες για τη συνέχεια.
 • Το πρώτο υπερηχογράφημα
  Μπορεί να το κάνετε στο ιατρείο του γυναικολόγου σας στην πρώτη επίσκεψη (αν έχουν συμπληρωθεί έξι εβδομάδες κύησης) ή να σας δώσει ραντεβού για να κάνετε υπερηχογράφημα στο μαιευτήριο με το οποίο συνεργάζεται ή σε κάποιο ιατρικό κέντρο. Ανάλογα με τη στιγμή που θα γίνει, το πρώτο υπερηχογράφημα μπορεί απλά να δείξει τον αμνιακό σάκο μέσα στη μήτρα -αλλά όχι ακόμη το έμβρυο, καθώς είναι πολύ μικρό και δεν διακρίνεται- ή να ακούσετε για πρώτη φορά την καρδιά του μωρού σας. Έχετε υπόψη σας πως ο χτύπος της καρδιάς διακρίνεται συνήθως μετά την 6η εβδομάδα της κύησης (δηλαδή μετά από περίπου 2 εβδομάδες καθυστέρησης). Σε κάποιες περιπτώσεις σε αυτό το πρώτο υπερηχογράφημα δεν ακούγεται η καρδιά επειδή πιθανώς η σύλληψη έγινε αργότερα από το μέσο του κύκλου σας. Αν συμβεί αυτό, ο γυναικολόγος θα προγραμματίσει ένα επόμενο υπερηχογράφημα μια εβδομάδα ή 10 μέρες αργότερα.
 • Τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού
  Το πρώτο σκίρτημα του μωρού που θα νιώσετε θα είναι μια μοναδική στιγμή στην εγκυμοσύνη – αλλά και μια τρυφερή ανάμνηση που θα σας συνοδεύει σε όλη σας τη ζωή. Αν είστε για πρώτη φορά έγκυος θα “ακούσετε” το μωρό μεταξύ της 17ης και της 18ης εβδομάδας (στις δεύτερες ή επόμενες εγκυμοσύνες είναι πιθανό να το ακούσετε νωρίτερα αλλά και λίγο αργότερα). Στην αρχή δεν θα είστε σίγουρη και αυτό είναι φυσιολογικό. Αν όμως παρατηρήσετε πως νιώθετε τα μικρά του φτερουγίσματα όταν είστε ήρεμη, τότε μάλλον πρόκειται για την πρώτη γλυκιά επαφή με το αγέννητο μωρό σας. Λίγες μέρες αργότερα, τα σκιρτήματα θα γίνουν πιο έντονα και θα είστε βέβαιη πια πως το μωρό σας είναι μια χαρά και σας στέλνει με αυτό τον τρόπο τους… χαιρετισμούς του!
 • Η πρώτη σας βόλτα στα καταστήματα με είδη εγκυμοσύνης
  Από τον πρώτο κιόλας μήνα μπορεί να χρειαστείτε καινούρια σουτιέν, τα οποία θα είναι κατάλληλα για εγκύους. Το ιδανικό σουτιέν εγκυμοσύνης πρέπει να προσφέρει καλή υποστήριξη στο πρησμένο σας στήθος, να είναι κατασκευασμένο από βαμβακερό ύφασμα και να μην έχει μπανέλες ή χοντρές ραφές που μπορεί να σας ενοχλούν. Προτού επενδύσετε κάποια χρήματα σε εσώρουχα, αγοράστε ένα σουτιέν ώστε να βεβαιωθείτε πως η συγκεκριμένη μάρκα σας ταιριάζει. Εξάλλου, όσο προχωρά η εγκυμοσύνη είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε μεγαλύτερο μέγεθος, οπότε προς το παρόν κάντε συγκρατημένα τις αγορές σας. Γύρω στον 5ο μήνα θα χρειαστείτε τα πρώτα ρούχα εγκυμοσύνης, κυρίως παντελόνια ή φούστες, αφού η κοιλίτσα σας πια θα έχει φουσκώσει αρκετά και τα κανονικά σας ρούχα θα σας πιέζουν. Αν διαπιστώσετε νωρίτερα πως τα ρούχα σας, σας στενεύουν μπορείτε να αγοράσετε “κανονικά” ρούχα, ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερα. Οι φόρμες, οι φούστες και τα παντελόνια με λάστιχο ή ένα φόρεμα σε γραμμή αμπίρ θα σας βολέψουν μια χαρά μέχρι να χρειαστείτε πραγματικά ρούχα εγκυμοσύνης.
 • Η πρώτη σας επαφή με τη μαία
  Η μαία που θα σας βοηθήσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον τοκετό πιθανώς να συνεργάζεται με το γυναικολόγο σας, οπότε θα τη συναντάτε κάθε φορά που θα τον επισκέπτεστε. Μπορεί όμως να επιλέξετε μια άλλη μαία, η οποία εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας. Σε αυτή την περίπτωση έχετε μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της γύρω στον τρίτο ή τέταρτο μήνα, ώστε να μπορεί να οργανώσει και η ίδια το χρόνο της. Η πρώτη επίσκεψη πιθανώς θα γίνει γύρω στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης σας, οπότε και θα ξεκινήσετε μια πιο στενή συνεργασία.
 • Η πρώτη σας επίσκεψη στο μαιευτήριο
  Αν ο γυναικολόγος σας δεν διαθέτει μηχάνημα υπερήχων στο ιατρείο του είναι πολύ πιθανό να επισκεφτείτε το μαιευτήριο στην αρχή της εγκυμοσύνης σας για να κάνετε το πρώτο υπερηχογράφημα που θα δείξει τη λειτουργία της καρδιάς του μωρού σας. Διαφορετικά, θα επισκεφτείτε ένα οργανωμένο μαιευτήριο τη 12η εβδομάδα για να γίνει η εξέταση για την αυχενική διαφάνεια και -αν το συστήσει ο γυναικολόγος σας- μια συμπληρωματική εξέταση αίματος (PAP-A). Αν κάνετε τα υπερηχογραφήματα και τις εξετάσεις σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο, είναι καλή ιδέα γύρω στον όγδοο μήνα να επισκεφθείτε το μαιευτήριο όπου θα γεννήσετε ώστε να εξοικειωθείτε με το χώρο. Επίσης αυτή η επίσκεψη θα σας φανεί χρήσιμη για να μάθετε το δρόμο – σκεφτείτε πως την ώρα που θα έχουν αρχίσει οι πόνοι του τοκετού, τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας θα είστε αρκετά αναστατωμένοι και το τελευταίο που θα θέλετε είναι να χαθείτε στη διαδρομή!

Leave a Reply