Πωπώ, προσωπικότητα!

Είναι γεγονός! Το περιβάλλον της μήτρας δημιουργεί τα κατάλληλα ερεθίσματα για την ανάπτυξη των αισθήσεων και των πρώτων “δεξιοτήτων” του.

“Μα, τι θόρυβος είναι αυτός;”

Το μωράκι σας αναπτύσσει σχεδόν όλες του τις αισθήσεις πριν ακόμα γεννηθεί, με πρώτη και καλύτερη την ακοή. Την 7η εβδομάδα το έμβρυο έχει μέγεθος όσο ένα μπιζέλι, αλλά… μπιζέλι με προσωπικότητα! Από τον 5ο μήνα της κύησης μπορεί να αντιλαμβάνεται ακουστικά ερεθίσματα, μιας και το εσωτερικό αφτί έχει πια ολοκληρωθεί. Τραγουδήστε, μιλήστε, γελάστε με την καρδιά σας. Το μωρό σας ακούει! Οι πρώτοι ήχοι που φτάνουν στα αφτάκια του δεν είναι άλλοι από τους ήχους του σώματός σας: οι χτύποι της καρδιάς σας, ήχοι από τη ροή του αίματος, το γουργουρητό του στομάχου σας. Επίσης, απολαμβάνει και εκείνο τη μουσική που λατρεύετε ενώ μπορεί να το αισθάνεστε ανήσυχο κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια θορυβώδη ηλεκτρική συσκευή (π.χ. το μίξερ).

 

“Πολύ νόστιμο το φαγητό σου, μανούλα!”

Η αίσθηση της γεύσης του εμβρύου αρχίζει να αναπτύσσεται από την 7η– 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και ολοκληρώνεται τη 14η. Δεν είστε λοιπόν η μόνη που… απολαμβάνετε το αγαπημένο σας φαγητό, αφού μοιράζεστε τη γεύση του με το μωρό σας που έρχεται σε επαφή μέσω του αμνιακού υγρού. Μοιράζεστε τα πάντα: τον πικρό καφέ, την καυτερή πιπεριά, τη γλυκιά σοκολάτα…

“Τι ωραία που μυρίζεις!”

Η όσφρηση είναι ακόμα μια αίσθηση που αναπτύσσει το έμβρυο. Το αμνιακό υγρό βοηθά σημαντικά στην καλλιέργειά της αφού “αρωματίζεται” από τις μυρωδιές των φαγητών που καταναλώνετε. Από τον 4ο μήνα το μωρό σας μπορεί να μυρίζει τις τροφές που αγαπάτε αλλά και να γνωρίζει τη δική σας χαρακτηριστική οσμή. Θυμηθείτε πως καταπίνει μεγάλη ποσότητα αμνιακού υγρού το οποίο “παράγεται” στο σώμα σας.

“Σβήστε το φως!”

Μπορεί τα μάτια του μωρού να έχουν σχηματιστεί από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της κύησης, παραμένουν όμως κλειστά για 2 μήνες περίπου. Και κάποια στιγμή, εκεί γύρω στην 27η εβδομάδα, αποφασίζει να τα ανοίξει και να κοιτάξει γύρω του. Τι μπορεί όμως να δει; Έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να καταλάβει τουλάχιστον τις αλλαγές του φωτός, ενώ το εκτυφλωτικό φως το ενοχλεί και αντιδρά προσπαθώντας να το αποφύγει.

Αν ανοιγοκλείνετε έναν φακό στην κοιλιά σας, το έμβρυο θα αρχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή ή την αντίθετη. Αλλά και η πρώτη οπτική αίσθηση και αντίληψη μόλις γεννηθεί έχει να κάνει με το φως και το σκοτάδι, γι’ αυτό και πολλά παιχνίδια για νεογέννητα είναι μαύρα και άσπρα.

 

Δυναμικό και αεικίνητο

Μπορεί εσείς να μην αντιλαμβάνεστε τις κινήσεις του μικρού σας από την πρώτη στιγμή, αυτό όμως δεν σημαίνει πως “κάθεται ήσυχο”. Αντιθέτως! Κινείται συνέχεια στην προσπάθειά του να γνωρίσει τόσο τα μέλη του σώματός του όσο και το χώρο που το φιλοξενεί. Εκτός από το πρώτο δίμηνο που είναι πολύ μικρό, οι επόμενοι είναι γεμάτοι από γλυκά κατορθώματα και “αταξίες”. Πιο συγκεκριμένα:

 • 3ος μήνας: Ανοιγοκλείνει το στόμα του και σφίγγει τη γροθιά του.
 • 4ος μήνας: Κουνά χεράκια και ποδαράκια ενώ μπορεί και να τα λυγίζει. Αναπτύσσει επίσης τα αντανακλαστικά του πιπιλίσματος και της κατάποσης, αφού πλέον καταπίνει αμνιακό υγρό και το αποβάλλει στον αμνιακό σάκο.
 • 5ος μήνας: Κινείται έντονα (και κλοτσά) μέσα στη μήτρα. Στο εξής θα αρχίσετε να αισθάνεστε τις κινήσεις του, αφού οι μύες έχουν δυναμώσει και τα κόκαλά του είναι πιο σκληρά. Μπορεί να πιάνει τον ομφάλιο λώρο.
 • 6ος μήνας: Τεντώνει το λαιμό του, κουνά το κεφάλι του και κινείται ακόμα πιο έντονα. Επιπλέον, μπορείτε να αισθανθείτε τον λόξιγκα ή το βήχα του.
 • 7ος μήνας: Γίνεται “υπερκινητικό”! Αγγίζει με το ένα χεράκι του το άλλο καθώς και το πρόσωπο και τα πόδια του. Καταφέρνει να κουλουριάζεται και να λυγίζει τα γόνατά του. Επίσης κάνει κινήσεις αρπάγματος με τα χέρια του.
 • 8ος μήνας: Κινεί συντονισμένα χεράκια και ποδαράκια, κάνει τούμπες, ενώ οι κλοτσιές συνεχίζονται…
 • 9ος μήνας: Η θέση που παίρνει για τον τοκετό αλλά και το βάρος του δεν του επιτρέπουν να κινείται άνετα.

Έχει τόσα να μάθει…

Παράλληλα με την ακοή, τη γεύση και την όραση το μωράκι σας αναπτύσσει την ικανότητα της μνήμης, με την έννοια της εξοικείωσης π.χ. με κάποιον ήχο. Τα συμπεράσματα πολλών ερευνών συμφωνούν πως τα έμβρυα μπαίνουν στη διαδικασία της μάθησης από την ενδομήτρια περίοδο. Τι μαθαίνει όμως το έμβρυο όσο βρίσκεται στην κοιλιά σας;

 • Ξεχωρίζει τη φωνή σας: Πρόκειται για τον πιο δυνατό ήχο που φτάνει στ’ αφτιά του. Ακούγοντάς την λοιπόν συνέχεια, “απομνημονεύει” την ένταση και τη χροιά της, οπότε μην απορήσετε όταν, μετά τη γέννησή του, στρέφει το κεφαλάκι του προς το μέρος σας κάθε φορά που μιλάτε. Μπορεί βέβαια εσείς να έχετε την πρώτη θέση στις “προτιμήσεις” του, ωστόσο εκείνο μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή και κάποιου άλλου αν στο διάστημα των 9 μηνών την άκουγε συχνά (π.χ. του μπαμπά).
 • Αναγνωρίζει τη μυρωδιά σας: Έχοντας ζήσει 9 μήνες μέσα στο σώμα σας, το μωράκι γνωρίζει την προσωπική σας μυρωδιά, γι’ αυτό μετά τη γέννηση ηρεμεί αμέσως μόλις το κρατήσετε αγκαλιά. Η οσμή του σώματός σας είναι χαρακτηριστική και αυτό αρκεί για να καταλάβει πως είστε η μαμά του.
 • Αφομοιώνει το μουσικό κομμάτι που ακούγατε τακτικά κατά την εγκυμοσύνη, το παραμύθι που του διαβάζατε, το ποίημα που απαγγέλλατε: Έχει παρατηρηθεί πως μετά τον τοκετό τα βρέφη είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τη μουσική και τις ιστοριούλες με τις οποίες χαλάρωνε η μαμά τους (και εκείνο) και να ησυχάζουν.
 • Σας καταλαβαίνει: Ο φόβος, το στρες, η στενοχώρια, η ένταση που βιώνετε μεταφέρονται στο έμβρυο αυξάνοντας τους χτύπους της καρδιάς του. Μπορεί να μην καταλαβαίνει την αιτία για την οποία είστε π.χ. αναστατωμένη, νιώθει όμως το συναίσθημά σας. Προσπαθήστε να αποφεύγετε στρεσογόνες ή αγχώδεις καταστάσεις και χαλαρώστε διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική ή απλώς σκεπτόμενη τις όμορφες μέρες που σας περιμένουν.
 • Εκδηλώνει τα συναισθήματά του με… πράξεις: Τρομάζει και ταράζεται από δυνατούς κρότους με αποτέλεσμα να κινείται ανήσυχα, ενώ ηρεμεί όταν βρίσκεστε σε ήσυχο περιβάλλον.
 • Αρπάζει και καταπίνει: Το αντανακλαστικό της αρπαγής, που αναπτύσσει το μωρό όσο ακόμα βρίσκεται στη μήτρα, είναι σημαντικό για να παίρνει το φαγητό του λίγους μήνες μετά τον τοκετό αλλά και για το παιχνίδι του μαζί σας (π.χ. αρπάζει το δάκτυλό σας). Επίσης, με το να καταπίνει το αμνιακό υγρό, εξασκείται κατά κάποιον τρόπο στην αναπνοή αφού πιέζει το διάφραγμά του.

Leave a Reply