Πώς θα γίνει καλύτερος άνθρωπος;

Υπάρχουν πράγματα που λέμε και άλλα που άθελά μας παραλείπουμε να πούμε στα παιδιά μας. Διαβάστε προσεκτικά 10 μαθήματα – συμβουλές που θα έπρεπε όλες να δίνουμε στα μικρά μας…

1. Η αποχώρηση δεν είναι ήττα!
Όσο κι αν τους λέμε να συνεχίσουν να προσπαθούν για να πετύχουν αυτό που θέλουν, κάποια στιγμή πρέπει να τα παρατούν! Είναι σημαντικό να γνωρίζει το παιδί πότε έχει χάσει και πρέπει να ξαναρχίσει κάτι καινούριο!

2. Δεν υπάρχει ροζ συννεφάκι!
Όσο κι αν τα έχουμε προστατευμένα, εάν δε βγούν από τη «γυάλα» που τους φτιάχνουμε δε θα καταλάβουν ποτέ πόσο σημαντικό είναι να πατούν στα πόδια τους…

3. Η ευτυχία είναι επιλογή.
Δεν την ψάχνουμε όπως τα κλειδιά του αυτοκινήτου στην τσάντα. Μόλις βρουν τα παιδιά αυτό που θα τα κάνει ευτυχισμένα, αφήστε τα να το κυνηγήσουν!

4. Η ζωή δεν είναι κάτι που περιμένουμε να συμβεί.
Συμβαίνει όσο εμείς σκεφτόμαστε το μέλλον μας. Μάθετε στο παιδί σας να ζει κάθε στιγμή του μοναδικά, χωρίς να το ενδιαφέρει τι θα πουν οι άλλοι.

5. Οι αποφάσεις μας είναι δικές μας.
Τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν πως όταν πάρουν μια απόφαση μόνα τους εκείνα θα καρπωθούν τη «νίκη» και δε θα έχουν κανέναν να κατηγορήσουν σε περίπτωση «ήττας». Πρέπει να είναι υπεύθυνα!

6. Οι πρόσκαιρες επιθυμίες, δεν είναι και οι βαθύτερες.
Μερικές φορές πρέπει να βάζουμε στην άκρη κάτι που θέλουμε προσωρινά και να επενδύουμε σε μακροπρόθεσμους στόχους. Για παράδειγμα, ένα παιχνίδι που θέλει τώρα επειδή το έχουν οι φίλοι του κι όχι επειδή του αρέσει, μπορεί να μην αγοραστεί, αλλά να μαζέψει τα χρήματα για να πάρει το ποδήλατο των ονείρων του!

7. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας.
Όταν προσέχουμε τους εαυτούς μας, μοιραζόμαστε περισσότερα πράγματα και πιο εύκολα με τους άλλους.

8. Όσοι μιλούν πίσω από την πλάτη μας το κάνουν γιατί βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά τους.
Είναι τόσο απλό. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τόσο να μην κρίνουν τους άλλους (όταν δεν είναι παρόντες), αλλά και να μην πικραίνονται από τα διάφορα πικρόχολα σχόλια που μπορεί να ειπωθούν για εκείνα.

9. Πρόσεχε τι εύχεσαι!
Ό,τι ευχηθούμε, καλό ή κακό, πάντοτε συμβαίνει. Κυρίως οι βαθύτεροι φόβοι μας. Μάθετε στο παιδί να μη φοβάται αυτά που θα συμβούν, αλλά να τα αντιμετωπίζει. Με το φόβο κανείς δεν έγινε καλύτερος!

10. Η αποτυχία είναι υποτιμημένη!
Μόνο αν χάσουμε θα μάθουμε. Μέσα από την επιτυχία το παιδί θα γίνει καλύτερος άνθρωπος… Γιατί να κλαίει που έπεσε ενώ μπορεί να σηκωθεί πιο δυνατό;

Leave a Reply