Πώς θα μάθει να ντύνεται μόνο του;

Το να μάθει να ντύνεται από μικρή ηλικία μόνο του ένα παιδί είναι ένας καλός δείκτης αυτονόμησης που σίγουρα θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο ιδιαίτερα τα πρωινά που χρειάζεται να βιαστείτε για να πάτε εσείς στη δουλειά και το παιδί στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο. Είναι σημαντικό ωστόσο να διευκολύνετε το παιδί καθώς προσπαθεί να μάθει να ντύνεται μόνο του. Ορίστε πώς:

• Στο εμπόριο υπάρχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας π.χ. πέρασμα κορδονιών από τρύπες, χάντρες που πρέπει να περάσουν από κορδόνια, ρούχα κούκλας που κουμπώνουν με κουμπιά που μπορούν να το προετοιμάσουν για τη συγκεκριμένη δεξιότητα.
• Να θυμάστε ότι στην αρχή χρειάζεται πολύ υπομονή να αφήσετε το παιδί να ντυθεί μόνο του γιατί θα χρειαστείτε σχεδόν το διπλάσιο χρόνο. Οργανώστε λοιπόν το πρόγραμμα σας ώστε να έχετε τον απαιτούμενο χρόνο.
• Επιλέξτε ρούχα τα οποία μπορεί το παιδί να βγάζει και βάζει εύκολα, όπως για παράδειγμα παντελόνια ή φούστες με λάστιχο και φαρδιά μπλουζάκια.
• Αποφύγετε ρούχα στενά που μπαίνουν δύσκολα, ρούχα με κουμπιά ή φερμουάρ, με ζώνες και τιράντες καθώς και τις σαλοπέτες ή φορέματα με τιραντάκια.
• Μην κόβετε τις ταμπέλες από τα ρούχα του ώστε να μπορεί το παιδί σας να αναγνωρίσει εύκολα το μπροστά από το πίσω.
• Αν το παιδάκι είναι μεγαλύτερο π.χ. πρόκειται να πάει νηπιαγωγείο καλό είναι να το μάθετε και πώς να κουμπώνεται ή να ξεκουμπώνεται δηλαδή να χειρίζεται τα κουμπιά και τα φερμουάρ. Φροντίστε το φερμουάρ απ’ το μπουφάν ή τη ζακέτα του να έχει αρκετά μεγάλο πιαστράκι ώστε να μπορεί να το τραβήξει.
• Προτιμήστε παπουτσάκια που μπαίνουν εύκολα, κατά προτίμηση χωρίς κορδόνια και λουράκια, τα οποία το παιδί μπορεί να βάλει εύκολα μόνο του. Όσο για τα κορδόνια, λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα παιδάκια δεν μπορούν να τα καταφέρουν παρά μόνο μετά τα 4 ή 5.

Leave a Reply