Πώς να κρατήσετε ζωντανή τη φλόγα στο γάμο σας

Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε ο έρωτας να μην είναι ένας απλός μουσαφίρης στη ζωή μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρόποι για να μπορέσει να μείνει ζωντανό αυτό το ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που νιώθουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναζητούν συνεχώς την παρουσία του αγαπημένου τους και θέλουν μόνο το καλό του. Ξεχωρίζουμε τους πιο σημαντικούς:

• Δεν προσφέρουμε τον εαυτό μας άνευ όρων.
Πολλές γυναίκες με το που παντρεύονται, ερωτευμένες όπως είναι, πέφτουν με τα μούτρα στη σχέση τους καταπνίγοντας τα δικά τους θέλω. Αυτό το κάνουν γιατί πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο ο γάμος τους δεν θα φθαρεί στο πέρασμα του χρόνου, ενώ όσα περισσότερα δίνουν, τόσο περισσότερο ο σύζυγος τους θα τις χρειάζεται και θα τις ποθεί. Έτσι ξεχνούν φίλες, εξόδους και κοινωνική ζωή προσπαθώντας με κάθε τρόπο να διευκολύνουν την καθημερινότητα του συζύγου τους. Τις περισσότερες φορές μια τέτοια υπέρ-γυναίκα, οργανώνει εκτός από το σπίτι, το γραφείο του συντρόφου της αλλά και ολόκληρο το σύμπαν του, καταλήγοντας να αναλαμβάνει ρόλους οικονόμου, οικιακής βοηθού, μαγείρισσας, γραμματέας, υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων, λογίστριας, ερωμένης, συζύγου και μητέρας, αν στο μεταξύ το ζευγάρι έχει αποκτήσει παιδιά. Εκείνος όμως αναζητούσε στη ζωή του απλά και μόνο μια αγαπημένη σύντροφο. Στην αρχή εννοείται πως συγκινήθηκε από τη γυναίκα-ορχήστρα που έπεσε στο δρόμο του. Να όμως που στη συνέχεια, βλέποντας πως όταν ζητούσε μια καρέκλα, η σύζυγος, του έφερνε ολόκληρη σαλοτραπεζαρία, άρχισε να μετατρέπει τις επιθυμίες του σε διαταγές. Ο ερωτισμός της συζύγου του με αυτόν τον τρόπο άρχισε να θαμπώνει, ενώ στη συνέχεια όσο εκείνη αναλάμβανε τις δικές του ευθύνες, τόσο ο ίδιος βολευόταν απαιτώντας πλέον τις «προσφερόμενες υπηρεσίες». Αυτή η δοτικότητα, που σε μια σχέση έρωτα λειτουργεί αυθόρμητα και αμοιβαία, ως μονόπλευρη υπερπροσφορά μόνο κακό μπορεί να κάνει σε κάθε δεσμό. Γιατί πόσο μπορούμε να μείνουμε ερωτευμένοι με κάποιον ή κάποια που μας φροντίζει δουλικά, χωρίς να ζητάει τίποτα; Με κάποιον, που ο ίδιος δεν νοιάζεται για τις ανάγκες και τις επιθυμίες του μαθαίνοντας ακόμα και το σύντροφο του να αδιαφορεί για αυτές; Οι ψυχολόγοι σε αυτές τις περιπτώσεις, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως ο έρωτας χρειάζεται δυο ισχυρές παρουσίες, δυο ανθρώπους με προσωπικότητα που θα προσχωρήσουν σε ένα συνεταιρισμό καρδιάς, χωρίς να χάνουν τον εαυτό τους και τις ατομικές τους ανάγκες μέσα στη σχέση.

• Διαχειριζόμαστε σωστά τις διαφωνίες μας
Ένα ζευγάρι είναι αδύνατον να πιστεύει και να θέλει την ίδια στιγμή τα ίδια πράγματα. Επίσης, μπορεί να έχει διαφορετικές πεποιθήσεις και απόψεις για χίλια δυο θέματα, τόσο για τις σχέσεις και το περιβάλλον, όσο και για την ανατροφή των παιδιών. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, το ενδεχόμενο είναι να καταλήξει από τις διαφωνίες στους διαπληκτισμούς. Αν καταφέρουν να «τσακωθούν» με τέτοιο τρόπο που να μην τραυματισθεί ο έρωτας τους, θα έχουν γλυτώσει τη φθορά στη σχέση τους. Αυτό σημαίνει, πως στους καυγάδες τους δεν θα εκτοξεύουν βέλη θυμού κι όποιον πάρουν τα σκάγια, ούτε θα καταλήγουν σε κοκορομαχίες. Αντίθετα, θα διαχειρίζονται τη διαφορετικότητά τους με αγάπη και διάθεση παραδοχής ψάχνοντας από κοινού για λύσεις. Εννοείται βέβαια πως δεν είναι εύκολο να τιθασεύσεις το θυμό σου και να ξεκινήσεις ήρεμα να διαχειρίζεσαι τη συζήτηση με ανταλλαγή επιχειρημάτων, δεν είναι όμως ούτε ακατόρθωτο ειδικά αν επιστρατευτούν σε τέτοιες ώρες, το χιούμορ, το συναίσθημα και η ερωτική διάθεση.

• Σπάμε τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Πολλά ζευγάρια βρίσκουν τη ρουτίνα καθησυχαστική. Παρόλα αυτά, για να αντέξει ένας γάμος στο χρόνο, χρειάζεται στη ζωή μας να προσθέτουμε ποικιλία. Ο έρωτας άλλωστε έχει ανάγκη από τροφή, όπως καινούργιες παραστάσεις, εικόνες, εντυπώσεις, δεδομένα, προκλήσεις, και ερεθίσματα. Μικρές αλλαγές αρκούν: Πηγαίνετε κάπου διακοπές, σπεύστε να αλλάξετε εμφάνιση φροντίζοντας τα μαλλιά σας σε άλλο κομμωτήριο, αγοράστε ρούχα που δεν συνηθίζετε να φοράτε, δοκιμάστε μια καινούργια δραστηριότητα, για παράδειγμα, κάντε ιππασία, πηγαίνετε στην όπερα, μάθετε χορό. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα με το αποτέλεσμα.

• Κανακεύουμε τον εαυτό μας.
Είναι σημαντικό να καλομαθαίνουμε πότε-πότε τον εαυτό μας χωρίς ενοχές και τύψεις. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ένα χαλαρωτικό μασάζ ή ένα απολαυστικό αφρόλουτρο, κρατώντας ώρες για μας σε στιγμές που τα παιδιά λείπουν από το σπίτι, έτσι ώστε να ξεκουραζόμαστε ψυχικά και σωματικά από τις καθημερινές πιέσεις της ημέρας. Στη συνέχεια, θα νιώθουμε δικαιωμένες στη σκέψη πως μπορεί να τρέχουμε από το πρωί ως το βράδυ για την οικογένεια αλλά κάπου υπάρχει και η στιγμή του δικού μας ξεδώματος που συχνά με την χαρά που δίνει, μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.

• Βγαίνουμε ραντεβού μαζί του.
Η καθημερινότητα στο σπίτι μπορεί να πάρει από κάτω τη σχέση κι όσοι υποστηρίζουν πως θα περάσουν μια υπέροχη βραδιά, όταν θα κοιμηθούν τα παιδιά με ποτό, νεγκλιζέ και φλερτ στον καναπέ, ρισκάρουν να το ρίξουν και οι ίδιοι στον ύπνο, εξαντλημένοι καθώς είναι από το καθημερινό τρέξιμο. Σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στη σχέση μας είναι να κλείνουμε συχνά πυκνά ραντεβού με τον σύζυγο μας κάπου έξω από το σπίτι, όπως τον πρώτο καιρό του έρωτα μας. Σε αυτά τα ραντεβού μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις εκ βαθέων αλλά επίσης να περνάμε πολλές ρομαντικές στιγμές. Τα ραντεβού των συζύγων εκτός σπιτιού ακόμα και σε ξενοδοχεία, κρίνονται από τους ειδικούς, ως κίνηση εξαιρετικά σημαντική για να σταθεί η σχέση στα πόδια της, να «φρεσκαριστεί» να ανανεωθεί και να πάρει δυνάμεις, ο έρωτας άλλωστε δεν μπορεί να φουντώνει σε ένα βάλτο στασιμότητας.

• Παραμένουμε ο εαυτός μας.
Όταν ερωτεύεσαι νιώθεις την ανάγκη να έχεις την αποδοχή του ανθρώπου που αγαπάς, για αυτό και προσπαθείς πάντα να δείχνεις όμορφη, πνευματώδης, γοητευτική, πετυχημένη κρύβοντας με προσοχή ότι πιστεύεις πως θα σε μειώσει στα μάτια του. Ο έρωτας όμως δεν θρέφεται από την τελειότητα, αντίθετα μπορεί να αναζωπυρωθεί από μια συζήτηση γεμάτη ειλικρίνεια ή από μια ζουμερή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δυο συντρόφους με προσωπικότητα και δυναμισμό. Κάπως έτσι η σχέση γλιτώνει από το χασμουρητό και τη βαριεστιμάρα. Επιπλέον, αξίζει να θυμόμαστε, πως ακόμα κι αν θα θέλαμε με όλη μας την καρδιά να ήμασταν τέλειες, πάλι δεν θα τα καταφέρναμε γιατί κανείς δεν είναι τέλειος. Εξάλλου, η έννοια της τελειότητας είναι συνυφασμένη με διαφορετικά πράγματα για τον καθένα μας.

• Διαθέτουμε για εκείνον χρόνο.
Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη σχέση μας ζωντανή, θα πρέπει να διαθέτουμε χρόνο για το σύντροφο μας όσο κουρασμένη κι αν νιώθουμε, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει, πως θα χρειαστεί να θυσιάσουμε μέρος των προσωπικών μας στόχων. Θα πρέπει επίσης, στην περίπτωση που δεν μας αρέσει κάτι πάνω του, να σκεφτούμε πως κανείς δεν είναι τέλειος χωρίς να καταδικάζουμε την σχέση με το παραμικρό.

Τρικ για τη ζωντάνια του γάμου
• Μοιράζεστε μαζί του αστεία – το γέλιο φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά, αρκεί να είναι αληθινό!
• Βλέπετε μαζί του ένα θρίλερ γιατί υπάρχει ισχυρός δεσμός ανάμεσα σε ανησυχία, ερωτική διέγερση και ρομαντική έλξη.
• Ακούτε παρέα τη σωστή μουσική που είναι η τροφή του έρωτα.
• Κοιτιόσαστε συχνά στα μάτια. (Όταν συναντάτε το βλέμμα του «φωτίζονται» περιοχές του εγκεφάλου του που σχετίζονται με την ανταμοιβή).
• Φλερτάρετε…
• Μην κάνετε έρωτα μόνο στο κρεβάτι…

Leave a Reply