Σεξ στην εγκυμοσύνη

Θέλουμε να μάθουμε κάποια πράγματα παραπάνω, αλλά ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε ακόμα και τον γιατρό μας. Το σεξ είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα αλλά και κομμάτι της ζωής μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ρίξουμε λίγο φως στις πιο συχνές απορίες των μελλοντικών γονιών.

Της Έλενας Γεμελιάρη με τη συνεργασία της Ελένης Αλτάνη, γυναικολόγος- χειρουργός-μαιευτήρας του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.

Υποφέρετε από ναυτία, νιώθετε εξαντλημένη, αισθάνεστε ότι είστε… τεράστια και έχετε πλέον πειστεί ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη σεξουαλική σας επιθυμία με τρόπους που δεν μπορούσατε καν να διανοηθείτε. Είτε λοιπόν το συγκεκριμένο θέμα σάς αφήνει παγερά αδιάφορη τον τελευταίο καιρό είτε νιώθετε πιο σέξι από ποτέ, καλό είναι να γνωρίζετε πότε το σεξ είναι επικίνδυνο και πότε μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς ενδοιασμούς.

“Μπορώ να κάνω σεξ τώρα που είμαι έγκυος;”

Φυσικά! Με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, συνεχίστε να το κάνετε μέχρι να… σπάσουν τα νερά. Ευτυχώς για τις περισσότερες είναι απολύτως ασφαλές, αν και μπορεί να τους φανεί λίγο ενοχλητικό όσο προχωρά η εγκυμοσύνη. Ενώ όμως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το σεξ είναι γενικώς “απαγορευμένο” τους μήνες της κύησης, πολλές μέλλουσες μαμάδες επιδιώκουν να απέχουν, από φόβο μήπως προκαλέσουν επιπλοκές ή προβλήματα στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης τους. Ο πλέον ειδικός για να σας πει τι πρέπει να κάνετε είναι ο γυναικολόγος σας, με τον οποίο στο εξής πρέπει να διατηρείτε στενή σχέση και να του εμπιστεύεστε κάθε προβληματισμό ή απορία χωρίς ντροπές. Αν κρίνει πως η εγκυμοσύνη σας ακολουθεί φυσιολογική πορεία, θα σας ενθαρρύνει να μην αναστείλετε τις ερωτικές σας δραστηριότητες φροντίζοντας βέβαια να αποφεύγετε την μεγάλη ένταση.

“Πότε απαγορεύεται η ερωτική επαφή;”

Συνήθως το σεξ “απαγορεύεται” όταν συντρέχει ένας ή περισσότεροι από τους παρακάτω λόγους:

  • ιστορικό αποβολής
  • ιστορικό πρόωρου τοκετού (πριν τις 37 εβδομάδες) ή συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό (πρόωρες συσπάσεις της μήτρας)
  • κυοφορείτε δίδυμα
  • κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή πόνοι
  • διαφυγή αμνιακού υγρού
  • πρόδρομος πλακούντας (ο πλακούντας βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας ή τον καλύπτει)
  • τραχηλική ανεπάρκεια (ο τράχηλος είναι αδύναμος και διαστέλλεται πρόωρα αυξάνοντας τις πιθανότητες για αποβολή ή πρόωρο τοκετό)

“Το σεξ μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;”

Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως η σεξουαλική πράξη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό με αποτέλεσμα να περιορίζουν τις επαφές, κυρίως το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο ο συσχετισμός σεξ- πρόωρου τοκετού δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα. Οι σεξουαλικές επαφές δεν είναι δυνατόν να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο και, όταν γίνονται με προσοχή, μπορούν να συνεχιστούν ακόμα και μέχρι τον τοκετό. Αν όμως παρουσιαστεί ευαισθησία στην περιοχή (π.χ. πόνοι στον κόλπο ή την κοιλιά μετά την επαφή) ή υπάρχει βεβαρημένο ιστορικό (π.χ. προηγούμενος πρόωρος τοκετός), πιθανότατα το σεξ, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, να σας οδηγήσει στο μαιευτήριο νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγετε τις “ολοκληρωμένες” επαφές (εκσπερμάτιση στον κόλπο) μετά την 37η εβδομάδα, διότι το σπέρμα περιέχει ουσίες που μπορούν να συμβάλουν στην έναρξη των ωδινών ενός πρόωρου τοκετού.

“Τελικά, η εγκυμοσύνη επηρεάζει την ερωτική διάθεση;”

Ο… “χορός” που έχουν στήσει οι ορμόνες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υπεύθυνος για τις συνεχείς αλλαγές της διάθεσής σας ακόμα και με την πιο ασήμαντη αφορμή! Όπως καταλαβαίνετε, η ερωτική διάθεση δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ανεπηρέαστη. Πολλές μέλλουσες μαμάδες δηλώνουν πως η διάθεσή τους για σεξ αυξάνεται ιδιαίτερα στο διάστημα της κύησης και παραδέχονται πως αυτήν την περίοδο χαίρονται περισσότερο από ποτέ κάθε είδους ερωτικά παιχνίδια. Η αιτία δεν είναι άλλη από την αύξηση των ορμονών, κυρίως της προγεστερόνης που θα ενισχύσει σημαντικά τη σεξουαλικότητά σας. Επίσης η αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή της λεκάνης και κυρίως των γεννητικών οργάνων προκαλεί υπερευαισθησία και στο παραμικρό άγγιγμα, γεγονός που κάνει απολαυστικότερη τη σεξουαλική πράξη.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι γυναίκες που δεν έχουν καμιά διάθεση για… ερωτικές περιπτύξεις ή διαπιστώνουν πως το σεξ στην εγκυμοσύνη δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου! Αρκετές βρίσκουν ενοχλητική τη διόγκωση των γεννητικών οργάνων ενώ μπορεί να αισθάνονται πόνο από τις συσπάσεις της μήτρας μετά την επαφή, με αποτέλεσμα η σεξουαλική πράξη να μην είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.

“Δεν αισθάνομαι άνετα μπροστά στον σύντροφό μου.”

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια περίοδος κατά την οποία το σώμα σας θα μεταμορφωθεί για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του εμβρύου. Τα παραπάνω κιλά και η διόγκωση του στήθους οπωσδήποτε θα αλλάξουν την όψη σας, ωστόσο είναι στο χέρι σας να επηρεάσουν μόνο θετικά την ψυχολογία σας. Πολλές γυναίκες αισθάνονται άβολα μπροστά στον σύντροφό σας, κυρίως το τρίτο τρίμηνο που η κοιλίτσα τους έχει μεγαλώσει αρκετά και διστάζουν να απολαύσουν το σεξ. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε ντροπή! Αποδεχτείτε τις αλλαγές και αγαπήστε τη νέα σας εμφάνιση. Σκεφτείτε πως το διάστημα των 9 μηνών αναπτύσσεται στο σώμα σας το μωρό σας, το πιο πολύτιμο δώρο που σας χάρισε η ζωή. Αλλωστε η ερωτική επαφή είναι ένας υπέροχος τρόπος για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να δεθείτε ακόμα περισσότερο με τον σύντροφό σας.

Αν ωστόσο αποφεύγετε συνειδητά τη σεξουαλική πράξη, βρείτε εναλλακτικούς τρόπους ερωτικής επικοινωνίας ώστε να διατηρηθεί θερμή η σχέση σας. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση με τον μέλλοντα μπαμπά είναι απαραίτητη ώστε να του εκφράσετε τους προβληματισμούς που σας κυριεύουν αλλά και να τον καθησυχάσετε. Είναι πολύ πιθανό να σκεφτεί πως τον αποφεύγετε και πως στο εξής θα έχει δευτερεύοντα ρόλο στη ζωή σας.

“Ο σύντροφός μου αποφεύγει το σεξ θεωρώντας “ιερή” την περίοδο της εγκυμοσύνης!”

Η αλλαγή της διάθεσης όσον αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα δεν παρατηρείται μόνο στη μέλλουσα μαμά αλλά και στον εν δυνάμει μπαμπά. Υποστηρίζοντας πως οι μήνες της εγκυμοσύνης είναι “ιεροί”, αφού σχηματίζεται και μεγαλώνει το “παιδί” του, προτιμά να απέχει από τα συζυγικά του καθήκοντα. Οι περισσότεροι άντρες φοβούνται για την υγεία του εμβρύου, ενώ άλλοι αισθάνονται ντροπή διότι πιστεύουν πως η νέα ζωούλα ενοχλείται από τη σεξουαλική πράξη ή καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκειά της. Αν λοιπόν εσείς έχετε όρεξη για ερωτικά παιχνίδια και ο σύντροφος σάς γυρίσει την πλάτη… μην το πάρετε προσωπικά και μη σκεφτείτε πως δεν σας βρίσκει πια ελκυστική! Αναγνωρίζοντας όμως το σπουδαίο έργο που έχει αναλάβει το γυναικείο σώμα, να “μεταμορφώνεται” καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο (σίγουρα παρατηρεί με δέος την εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας) και φυσικά το ότι εσείς είστε εκείνη που θα φέρετε στον κόσμο το μωρό, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να “προστατέψει” και τους δυο σας. Κατανοήστε τις ανησυχίες του και εξηγήστε του πως η σεξουαλική πράξη δεν βλάπτει το έμβρυο, έχοντας πάντα κατά νουν πως η επικείμενη πατρότητα αγχώνει κάθε άντρα.

Leave a Reply