Σπίλοι: Θέλουν την προσοχή σου!

Αναρωτιέσαι πώς μπορεί να τους τη δώσεις; Η απάντηση κρύβεται μόνο ένα «κλικ» μακριά.

Το 90% των μελανωμάτων που εντοπίζονται εγκαίρως θεραπεύονται. Αυτός, από μόνος του, αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να βάλεις την αυτοεξέταση στο πρόγραμμά σου.

Κάντο μόνη σου:
• Θα χρειαστείς ένα καθρέφτη και… πολλή προσοχή! Γιατί; Μα φυσικά για να παρατηρήσεις προσεκτικά κάθε σημείο της επιδερμίδας σου. Ξεκινώντας από το πρόσωπό σου και την περιοχή των αφτιών, πέρασε στο τριχωτό της κεφαλής (ίσως εδώ χρειαστείς βοήθεια) και στη συνέχεια στα χέρια (παλάμες, βραχίονες, μασχάλες, κ.λπ.).
• Σειρά έχει μια προσεκτική ματιά στον λαιμό, το στήθος και την κοιλιά, ενώ για την πλάτη καλό θα ήταν να ζητήσεις και πάλι τη βοήθεια κάποιου άλλου. Ακολουθούν τα πόδια (γλουτοί, μηροί, γάμπες και πατούσες) και τέλος, η περιοχή των γεννητικών οργάνων (ένα μικρότερο καθρεφτάκι θα σου φανεί χρήσιμο).

Απευθύνσου στον ειδικό…
…αν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στις ήδη υπάρχουσες ελιές ή κάποια νέα «ύποπτη» την οποία δεν είχες προσέξει την τελευταία φορά. Η αλλαγή στο χρώμα και το μέγεθος, αλλά και οποιαδήποτε ελιά με ασύμμετρα όρια, συμπτώματα αιμορραγίας ή φαγούρας και αλλαγές στο μέγεθος ή τη σύστασή της αποτελεί μια καλή αφορμή για να κλείσεις ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σου.

Leave a Reply