Σταματήστε το χρόνο με γυμναστική

Η συστηματική άσκηση μπορεί να μας κάνει να μοιάζουμε και να νιώθουμε πιο νέοι, και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό ειδικά για εμάς τις γυναίκες. Ίσως τα πιο ευχάριστα νέα που ακούσαμε ποτέ από το μέτωπο του fitness.

Τρείς πρόσφατες έρευνες, μας αποκαλύπτουν τα “δώρα” της γυμναστικής!

 

1. Καθυστερεί τη γήρανση

Ερευνητές του πανεπιστημίου McMaster του Καναδά μετά από μελέτη που έκαναν σε ποντίκια κατέληξαν ότι η γυμναστική μπορεί να σταματήσει ή και να αντιστρέψει το χρόνο. Σύμφωνα με τα πειράματά τους, στα ποντίκια που έτρεχαν 3 φορές την εβδομάδα σε διάδρομο για πέντε μήνες, η πρόωρη γήρανση αποτράπηκε σχεδόν ολοκληρωτικά σε κάθε όργανο του σώματός τους. Μάλιστα η άσκηση αποδείχτηκε η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την καθυστέρηση του γήρατος στα συγκεκριμένα ποντίκια, στα οποία για τον ίδιο σκοπό είχε εφαρμοστεί δίαιτα με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων αλλά και φάρμακα! Όπως δήλωσε και ο Mark Tarnopolsky, επικεφαλής της έρευνας ” δείξαμε ξεκάθαρα ότι όσον αφορά στην προστασία από τη γήρανση τίποτα δεν υποκαθιστά την άσκηση”.

 

2. Βοηθά τη φυσική κατάσταση

Ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία και τη δύναμη είναι πολύ σημαντικές για να διατηρούμαστε υγιείς και δυνατοί μεγαλώνοντας, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Η καλή φυσική κατάσταση και η διατήρησή της με το πέρασμα των χρόνων μπορεί να μας προστατεύσει από τις πτώσεις, οι οποίες απειλούν πολλούς ηλικιωμένους και να μας βοηθήσει να είμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας όταν χρειαστεί να ανέβουμε μια σκάλα ή να περπατήσουμε λίγο πιο γρήγορα.

 

3. Επιμηκύνει τη ζωή

Πλέον έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η γυμναστική δε βελτιώνει μόνο την ποιότητα της ζωής μας αλλά και την ποσότητα. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Harvard και στην οποία συμμετείχαν 17.000 πρώην φοιτητές από διάφορα τμήματά του, έφερε στο φως τα εξής πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα: τα άτομα ηλικίας 35-74 ετών που γυμνάζονται τακτικά χάνοντας παράλληλα μεγάλο αριθμό θερμίδων έχουν μικρότερα – έως και κατά το ήμισυ – ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους που επιλέγουν την καθιστική ζωή. Το εντυπωσιακό της έρευνας μάλιστα είναι ότι έδειξε πως η γυμναστική μπορεί να χαρίσει χρόνια ακόμα και σε άτομα που έχουν υψηλή πίεση ή ήταν χρόνιοι καπνιστές.

Leave a Reply