Στην παραλία… με ασφάλεια!

Μπορεί να είναι χρυσαφένια και απαλή, δεν παύει, όμως, να κρύβει κινδύνους! Οι ώρες που περνάμε στην παραλία είναι αρκετές, οπότε καλό θα ήταν να είμαστε προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουμε τυχόν μικροατυχήματα. Να, λοιπόν, πως θα πρέπει να αντιδράσουμε αν το μικρό μας…

…το τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα: Πριν κάνουμε το οτιδήποτε, βεβαιωνόμαστε πως δεν υπάρχει το κεντρί πάνω στο δερματάκι του παιδιού κι αν υπάρχει το αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή χρησιμοποιώντας ένα τσιμπιδάκι (ναι, αυτό που έχουμε πάντοτε στην τσαντούλα της παραλίας!). Μια κομπρέσα με κρύο νερό και λίγη αμμωνία είναι τα επόμενα δύο βήματα που θα πρέπει να κάνουμε. Ακολουθεί η επάλειψη με ένα στικ ή μια αλοιφή κατάλληλη για τσιμπήματα. Σε περίπτωση εμφάνισης έντονης φαγούρας, ενημερώνουμε τον παιδίατρο ο οποίος θα μας συστήσει την κατάλληλη δόση αντιισταμινικού. Αν το μικρό μας είναι αλλεργικό, η επίσκεψη στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας είναι απαραίτητη, ενώ αν είναι η πρώτη φορά που δέχεται τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας, απλά έχουμε το νου μας για τυχόν περίεργα συμπτώματα όπως πρήξιμο, εμφάνιση εξανθημάτων ή δύσπνοιας.

…χτυπήσει: Μια απλή εκδορά αντιμετωπίζεται παραδοσιακά με λίγο οξυζενέ, ιώδιο κι ένα τραύμαπλαστ. Αν η πληγή είναι πιο βαθειά και αιμορραγεί, πιέζουμε το σημείο με μια γάζα (ένα μικρό φαρμακείο είναι απαραίτητο όταν επισκεπτόμαστε την παραλία με τα παιδιά!) και σηκώνουμε το πόδι ή το χέρι του παιδιού προκειμένου να περιορίσουμε την αιμορραγία. Στη συνέχεια αναζητούμε τη βοήθεια ενός ειδικού, κάτι το οποίο κάνουμε επίσης αν δούμε ότι το μικρό μας κουτσαίνει ή αν έχει χτυπήσει στο κεφάλι.

…παραπονεθεί πως του μπήκε άμμος στα μάτια: Αρχικά ζητάμε από το μικρό μας να μην τρίψει τα ματάκια του. Στη συνέχεια ξεπλένουμε την περιοχή των ματιών με άφθονο νερό – ακόμα και θαλασσινό. Τέλος, ρίχνουμε λίγες σταγόνες φυσιολογικού ορού και αν δούμε πως η φαγούρα ή το κοκκίνισμα δεν υποχωρεί αναζητούμε τη συμβουλή του ειδικού.

…το τσιμπήσουν κουνούπια: Παρατείναμε λιγάκι το απογευματινό μας μπάνιο κι έκαναν την εμφάνισή τους τα κουνούπια; Τα ειδικά αντικουνουπικά αυτοκόλλητα και οι κρέμες (οι οποίες προτιμούμε να είναι φυτικές) θα μας βοηθήσουν να τα κρατήσουμε μακριά από τα παιδιά μας. Αν, ωστόσο, δεν τα καταφέρουμε μια ειδική καταπραϋντική αλοιφή η οποία θα τα ανακουφίσει είναι απαραίτητη για να περιορίσουμε τη φαγούρα.

 

Leave a Reply