Στοργικός μπαμπάς

Κι όμως, η αγκαλιά του μπαμπά έχει αποδειχτεί πολύτιμη τόσο για την αναπτυξιακή εξέλιξη του μωρού, όσο και για τις γνωστικές του ικανότητες!

Μπαμπάδες που έχουν ενεργό συμμετοχή στην ανατροφή του παιδιού τους από την εποχή που είναι μωρό επιδιώκοντας να το κρατούν αγκαλιά, να το ντύνουν, να τo ταΐζουν και να του διαβάζουν παραμύθια μπορεί να επηρεάσουν θετικά την αναπτυξιακή του εξέλιξη και τις γνωστικές του ικανότητες σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική και δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Issues. Γι’ αυτό, λοιπόν, μπαμπά… πάρε αγκαλίτσα το μωρό σου! Κι αν φοβάσαι, μην ανησυχείς… Θα σου δείξουμε εμείς πώς να το κάνεις σωστά!

Χρήσιμες οδηγίες για νέους μπαμπάδες
Την πρώτη φορά που θα το πάρεις το μικρό πλασματάκι στην αγκαλιά σου, εκτός από την υπέρμετρη συγκίνηση πιθανόν να νιώσεις φοβισμένος. Και η αλήθεια είναι ότι και οι γύρω σου μπορεί να σε αγχώσουν με εκφράσεις του τύπου: «πρόσεχε το κεφαλάκι» ή «πώς το κρατάς έτσι;». Παρόλο που το μωρό δεν είναι τόσο εύθραυστο, χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες, γιατί δεν έχει αποκτήσει πλήρη έλεγχο του κεφαλιού. Γι’ αυτό φρόντισε να μάθεις να το κρατάς με το σωστό τρόπο.
• Μέχρις ότου αποκτήσει πλήρη έλεγχο του κεφαλιού θα πρέπει, όταν το κρατάς, να στηρίζεις το κεφαλάκι του με το χέρι σου.
• Όταν το σηκώνεις από την κούνια του, να χρησιμοποιείς και τα δύο χέρια, βάζοντας το ένα πίσω στο κεφαλάκι του και το άλλο στην πλάτη.
• Όταν το κρατάς αγκαλιά, άφησε το κεφαλάκι του να ακουμπήσει στον ώμο σου και κράτα με το χέρι σου την πλατούλα του.
• Θυμήσου: Η πατρική αγκαλιά κάνει καλό στο μωρό, αλλά και σε σένα, κυρίως γιατί ενισχύει το μεταξύ σας δεσμό!

Leave a Reply