Σωστό σερβίρισμα

Τα τρόφιμα δεν πρέπει μόνο να ετοιμάζονται και να συντηρούνται σωστά αλλά και να σερβίρονται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να διατηρούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά και να τα καταναλώνουμε με ασφάλεια.

Πριν το σερβίρισμα

 

  • Πριν το σερβίρισμα μπορείτε να διατηρείτε τα τρόφιμα:
  • Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (10-21 οC)
  • Στη συντήρηση (£ 5 οC)
  • Στην κατάψυξη (£-18 οC)
  • Σε θερμοθάλαμο (>60 οC)

 

Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορείτε να διατηρείτε τα τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψύξη ή θέρμανση για να συντηρηθούν καθώς και τα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη αλλά μόνο μέχρι 4 ώρες. Τα έτοιμα τρόφιμα που χρειάζονται κατάψυξη ( π.χ. παγωτό) καλό είναι να μη μένουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για πάνω από 20 λεπτά ενώ θα πρέπει να τα καταναλώνετε εντός μίας ώρας από τη στιγμή που βγήκαν από την κατάψυξη. Εάν συντηρείτε τρόφιμα σε πάγο αυτά θα πρέπει να είναι μέσα σε σκεύος, ή να χρησιμοποιείτε μεμβράνη ώστε να μην έρχονται ποτέ σε άμεση επαφή με τον πάγο (εξαίρεση αποτελούν τα ολόκληρα φρούτα ή ακατέργαστα λαχανικά, που θα ξεφλουδιστούν ή θα πλυθούν).

 

Διαδικασία σερβιρίσματος

Κατά το σερβίρισμα υπάρχει ο κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν τα παθογόνα βακτήρια καθώς και να μολυνθούν τα τρόφιμα είτε από τα σκεύη που χρησιμοποιούμε είτε από άλλα ωμά τρόφιμα. Για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους πρέπει:

-Να φυλάσσετε τα τρόφιμα στην κατάλληλη θερμοκρασία και να μην τα καταναλώνετε αν ο χρόνος παραμονής τους. ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο.
– Να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής.
– Nα σκεπάζετε τα τρόφιμα με κατάλληλα υλικά.
-Να μην χρησιμοποιείτε ξανά, ήδη χρησιμοποιημένα σκεύη.
-Τα σκεύη/εργαλεία να είναι κατάλληλα, καθαρά και στεγνά.
-Τα εργαλεία σερβιρίσματος και τα μαχαιροπήρουνα να πιάνονται από τις λαβές τους και τα ποτήρια από τη βάση τους.
-Τα ωμά φαγητά να τοποθετούνται και να σερβίρονται ξεχωριστά από τα έτοιμα.
-Να διατηρείτε τους χώρους σερβιρίσματος καθαρούς.
-Ποτέ να μην μεταφέρετε για σερβίρισμα ένα πιάτο ή ποτήρι μέσα ή πάνω από κάποιο άλλο.
-Ο πάγος, η ζάχαρη και άλλα παρόμοια προϊόντα να σερβίρονται μόνο με κουτάλι.

Tip.

Για να αποφύγετε τυχόν επιμολύνσεις μην αναμιγνύετε φρεσκομαγειρεμένα με ήδη διατηρημένα ή ωμά τρόφιμα.

Leave a Reply