Τα γυαλιά μας και φύγαμε!

Μαζί με το καπέλο και το αντηλιακό, είναι οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοι  του παιδιού μας, κυρίως αυτή την εποχή. Και όχι άδικα!

Όλο το χρόνο αλλά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, η προστασία των ευαίσθητων ματιών των παιδιών μας από τον ήλιο πρέπει να είναι προτεραιότητά μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία έχει ενοχοποιηθεί για μελλοντικά οφθαλμολογικά προβλήματα (π.χ. εκφύλιση ωχράς κηλίδας). Δεν έχουμε λοιπόν, παρά να επιλέξουμε μαζί με το μικρό μας το ιδανικό για εκείνο ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Και όταν λέμε «ιδανικό» εννοούμε αυτό που έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

  • Αρέσει στο παιδί μας! Εννοείται πώς το πρώτο και πιο σημαντικό κριτήριο για την αγορά ενός ζευγαριού γυαλιών ηλίου είναι να αρέσουν στον μελλοντικό ιδιοκτήτη τους. Βέβαια, εκτός όμορφα, τα γυαλιά του πρέπει να είναι και «άνετα». Γι’ αυτό το ρωτάμε μήπως το ενοχλεί κάτι π.χ. αν οι βραχίονες πιέζουν το κεφάλι του, αν οι βλεφαρίδες του ακουμπούν στους φακούς ή αν ο σκελετός είναι βαρύς (σε καμιά περίπτωση δε θέλουμε να το κουράζει ή να του προκαλεί πονοκέφαλο).
  • Είναι ασφαλές. Φροντίζουμε οι φακοί να είναι πλαστικοί και ο σκελετός άθραυστος έτσι ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Σχετικά με το σκελετό, προσέχουμε επίσης να είναι και σταθερός στο κεφαλάκι του, για να μη… του πέφτει! Μπορούμε είτε να καταλήξουμε είτε σε ένα ζευγάρι γυαλιά που διαθέτουν λάστιχο αντί για βραχίονες είτε σε κλασσικά γυαλιά που θα συνοδεύονται από κορδονάκι στο αγαπημένου του χρώμα.
  • Έχει ανοιχτόχρωμους φακούς. Δεν ξεχνάμε πως το μικρό μας πρέπει όχι μόνο στον ήλιο αλλά και στη σκιά, να φοράει τα γυαλιά του. Αν οι φακοί είναι σκουρόχρωμοι, σίγουρα θα το ενοχλούν, οπότε καλά θα κάνουμε να τους αποφύγουμε.
  • Φέρει τη σήμανση CE που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
  • Διαθέτει πιστοποίηση πως οι φακοί απορροφούν το 100% όλων των υπεριωδών ακτινών (UV-A και UV-B).
Εσείς ρωτάτε, ο ειδικός απαντά

 «Από ποια ηλικία πρέπει ένα παιδί να φοράει γυαλιά ηλίου;»

Η αλήθεια είναι όμως πως ένα παιδάκι κάτω των 3 ετών δεν μπορεί εύκολα να «ανεχτεί» ένα ζευγάρι γυαλιά στο πρόσωπό του. Γι’ αυτό και στις ηλικίες αυτές δεν επιμένουμε. Φροντίζουμε όμως το μικρό μας να φορά οπωσδήποτε καπέλο!

 

«Ο γιος μου φοράει γυαλιά μυωπίας. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;»

Αν το παιδί μας έχει κάποιο πρόβλημα όρασης π.χ. μυωπία ή αστιγματισμό, ζητάμε από τον οπτικό τα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξει, να είναι ταυτόχρονα και διορθωτικά. Να εφαρμόσει δηλαδή τους βαθμούς μυωπίας στους φακούς ώστε και να βλέπει καλά και τα μάτια του να προστατεύονται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Και κάτι ακόμα:

Μαθαίνουμε στο παιδί να βγάζει και να βάζει τα γυαλιά με τα δυο του χέρια, να τα καθαρίζει με το ειδικό σπρέι και το πανάκι και να τα αφήνει στη θήκη τους όταν δεν τα χρησιμοποιεί.

 

Leave a Reply