Τα δώρα της εγκυμοσύνης…

Τόσο η περίοδος που διανύετε ως μέλλουσα μαμά, όσο και οι πρώτες μέρες με το μωρό σας, έχουν πολλά να προσφέρουν στην ψυχολογία και την υγεία σας.

Σας βασανίζουν ζαλάδες, ναυτίες, καούρες, ραγάδες, κιρσοί, κουράζεστε και νυστάζετε εύκολα, ενώ επιπλέον όσο περνάνε οι μήνες τόσο περισσότερο δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι…

Σίγουρα αυτοί οι 9 μήνες δεν είναι και οι ευκολότεροι της ζωής σας αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς η εγκυμοσύνη εκτός από την απίστευτη χαρά που σας δίνει, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχοσωματική σας κατάσταση προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην υγεία σας αλλά και στην μελλοντική υγεία του παιδιού σας. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα οφέλη αυτής της μοναδικής περιόδου.

 

  • Νιώθετε έντονη ψυχική ευφορία!

Όταν θέλετε ένα παιδί και τελικά μένετε έγκυος, νιώθετε πως έχετε πλέον μπει στη διαδρομή της προσωπικής σας εξέλιξης, την ώρα που η ψυχική σας υγεία χτυπάει στους ρυθμούς της ευτυχίας και της συναισθηματικής και ψυχολογικής ολοκλήρωσης. Το μεγάλωμα του παιδιού, σας ολοκληρώνει σαν προσωπικότητα βελτιώνοντας ακόμα και την επικοινωνία σας με τον περίγυρό σας, τον σύντροφό σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν. Το γεγονός πως έχετε πλέον έναν σοβαρό σκοπό στη ζωή σας και ακόμα πως είσαστε η μεγαλύτερη αγάπη του παιδιού σας, σας δίνει απίστευτη δύναμη για να πετύχετε τα πάντα και να πείτε όχι στην επιπολαιότητα.

 

  • Κόβετε το κάπνισμα

Η εγκυμοσύνη είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να απαλλαγείτε μια για πάντα από το κάπνισμα. Προστατεύοντας δηλαδή μια νέα ζωούλα, άθελά σας φροντίζετε με τον καλύτερο τρόπο και τον εαυτό σας. Έρευνες, μάλιστα, υπογραμμίζουν πως μετά τον τοκετό ένα 90% των γυναικών κόβει το κάπνισμα τουλάχιστον για ένα χρόνο. Να μην ξεχνάμε άλλωστε πως υγιής μητέρα σημαίνει και υγιές παιδί!

 

  • Δείχνετε εγκράτεια στο ποτό

Η εγκυμοσύνη είναι από τα πιο δυνατά κίνητρα για να αποφασίσετε να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή ζωή κόβοντας κακές συνήθειες όπως ξενύχτια και αλκοόλ που στην υπερκατανάλωση του χαλάει το δέρμα και… καταστρέφει υπολήψεις. Αν αυτό δεν σας πτοεί θυμηθείτε πως η υπερκατανάλωση του αλκοόλ έχει τη δύναμη να διακόψει την κύηση, να δημιουργήσει ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου, να γίνει αιτία γέννησης λιποβαρών παιδιών ή να επιφέρει στο παιδί σας νευροαναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές κοινωνικοποίησης στην παιδική του ηλικία.

 

  • Επιστρέφετε στο σπιτικό φαγητό

Η εγκυμοσύνη δεν σας επιτρέπει να επαναπαύεστε στο έτοιμο φαγητό, αντίθετα σας οδηγεί σε μια ισορροπημένη διατροφή με όλες τις ομάδες τροφίμων στο προσκήνιο μαζί με περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Πλούσιο πρωινό, καλό μεσημεριανό και ελάχιστο βραδινό, είναι το βασικό πρόγραμμα που πρέπει πλέον να ακολουθείτε. Το καλό είναι πως για χάρη του παιδιού που περιμένετε, αρχίζετε να μαγειρεύετε σχεδόν καθημερινά φροντίζοντας να υπάρχουν πάντα στο τραπέζι σας φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ποικιλία τροφών. Διατροφή που γίνεται συνήθεια με θετικά αποτελέσματα στην υγεία όλης της οικογένειας.

 

  • Δεν αμελείτε τις διαγνωστικές εξετάσεις

Σε μια παρέα γυναικών θα παρατηρήσει κανείς πως οι εργένισσες έχουν να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο με στόχο να εντοπίσουν πιθανά νοσήματα πάνω από τριετία αντίθετα με τις μητέρες της παρέας που από την εγκυμοσύνη τους συνήθισαν να ελέγχουν τακτικά την πορεία της υγείας τους-άλλωστε έχουν υποχρέωση απέναντι στο παιδί τους να παραμένουν υγιείς και καλοδιάθετες.

 

  • Ενισχύεται η αυτοπεποίθησή σας

Η εγκυμοσύνη μπορεί να χαρίσει τρομερή αυτοπεποίθηση σε μια γυναίκα καθώς γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η βασίλισσα του περιβάλλοντός της. Έτσι συχνά έχει την αίσθηση πως μπορεί να κάνει τα πάντα μόνη της-ακόμα και αν λόγω εγκυμοσύνης νιώθει θεόρατη και είναι δυσκίνητη. Η ευτυχία άλλωστε δίνει φτερά! Το μεγαλείο της νέας ζωούλας που κινείται μέσα της δεν αφήνει χρόνο για ασήμαντους προβληματισμούς.

 

  • Μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο μαστού και ωοθήκης

Τόσο ο η εγκυμοσύνη όσο και ο θηλασμός προστατεύουν τον οργανισμό μας από τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο των ωοθηκών ειδικά αν η μητέρα είναι νέα ή έχει αποκτήσει παιδιά σε νεαρή ηλικία. Μάλιστα όσο περισσότερα παιδιά κάνει τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μη νοσήσει (οι πιθανότητες της νόσου μειώνονται κατά 50% αν μείνεις έγκυος περισσότερο από μια φορά μέσα σε μια πενταετία). Σύμφωνα επίσης με αμέτρητες έρευνες, όσο περισσότερο μια μητέρα θηλάζει το παιδί της τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Επιπλέον σύμφωνα με μελέτες έχει διαπιστωθεί πως ο θηλασμός για περισσότερο από εκατό μέρες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπου καρκίνου.

 

  • Μειώνονται οι πόνοι της περιόδου μετά τη γέννα

Αν πριν γεννήσετε η περίοδος σάς κράταγε με πόνους και μεγάλη αιμορραγία στο κρεβάτι, θα εκπλαγείτε ευχάριστα όταν μετά τον τοκετό, επανέλθει η περίοδός σας. Κι αυτό γιατί πάντα μετά την εγκυμοσύνη οι πόνοι της περιόδου είναι αισθητά μειωμένοι, το ίδιο και η “ροή” του αίματος. Ορισμένες γυναίκες μάλιστα υπογραμμίζουν πως ενώ πριν την εγκυμοσύνη τα έμμηνα τους κρατούσαν ακόμα και μια βδομάδα, μετά τον τοκετό η “ύπαρξη” τους δεν ξεπερνάει το τριήμερο. Την ίδια θετική επίδραση της εγκυμοσύνης στην υγεία τους υποστηρίζουν πως έχουν γυναίκες που πριν γίνουν μητέρες υπέφεραν από δυσμηνόρροια. Η εξήγηση είναι πως ο τράχηλος τους μετά τη διαστολή κατά τη διάρκεια του τοκετού έχει γίνει πιο χαλαρός κι έτσι όταν έρχεται η περίοδος το αίμα αποβάλλεται πιο εύκολα χωρίς έντονες συστολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οδυνηρό πόνο.

  • Το σεξ είναι καλύτερο στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με έρευνες πολλές γυναίκες βιώνουν για πρώτη φορά τον οργασμό κάνοντας έρωτα στο διάστημα κατά το οποίο περιμένουν παιδί! Αυτό συμβαίνει γιατί ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή του κόλπου με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία κατά τη διάρκεια του σεξ και μεγαλύτερες πιθανότητες για οργασμό. Να σημειώσουμε επίσης πως γενικότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όλες οι αισθήσεις της γυναίκας είναι αυξημένες και…βελτιωμένες (τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων χαρίζουν “μύτη ραντάρ” και ιδιαίτερα έντονη την αίσθηση της γεύσης)!

Leave a Reply