Τα μωρά μαθαίνουν… όταν κοιμούνται!

Το διάβασμα ενός βιβλίου πριν βάλετε το μωράκι σας για ύπνο μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητη πηγή γνώσης! Ανακαλύψτε το πώς και το γιατί…

Συνηθίζετε να διαβάζετε παραμυθάκια στο μωράκι σας πριν το βάλετε για ύπνο; Πολύ καλά κάνατε! Πιθανόν να γνωρίζετε ότι αυτή η συνήθεια είναι ό,τι καλύτερο για να μοιράζεστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί ενώ το βοηθάει να χαλαρώσει πριν τον ύπνο. Αυτό πάντως που σίγουρα δεν υποψιάζεστε είναι ότι διαβάζοντας στο μωρό σας λίγο πριν το βάλετε να κοιμηθεί ενισχύετε τις γνωστικές του ικανότητες και το βοηθάτε να μάθει περισσότερα! Γιατί; Επειδή τα μωρά –ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο ζωής– μαθαίνουν καλύτερα όταν κοιμούνται!

Τι λένε οι ειδικοί…
Έρευνες που πραγματοποίησαν το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο Ρουρ στη Γερμανία έδειξαν ότι τα μωρά ηλικίας έως 12 μηνών ήταν πιο πιθανό να θυμηθούν κάτι που είχαν μάθει αν μετά την έκθεσή τους στα γνωστικά ερεθίσματα είχαν κοιμηθεί για αρκετή ώρα. Πιο συγκεκριμένα όσα κοιμόντουσαν μετά από μια εκπαιδευτική εμπειρία μάθαιναν καλύτερα από όσα δεν κοιμόντουσαν.

Δάσκαλος ο… Μορφέας
Πολλοί γονείς, πάντως, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι καθώς πλησιάζει η ώρα ύπνου το μωρό είναι κουρασμένο ή έχει την τάση να γκρινιάζει και γι’ αυτό δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να μάθει οτιδήποτε. Στην πραγματικότητα οι επικεφαλής των συγκεκριμένων ερευνών έρχονται να ανατρέψουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, βγάζοντας το ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η καλύτερη ώρα για να μάθει ένα μωρό είναι αμέσως πριν τον ύπνο.
Φυσικά τα όποια ερεθίσματα γνώσης θα πρέπει να παρέχονται αβίαστα και χωρίς πίεση σε ένα μωρό. Ένα παραμυθάκι, ένα απλό εκπαιδευτικό παιχνίδι ακόμα κι ένα τραγουδάκι λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να αποτελέσουν ιδανικές πηγές γνώσης για ένα μωρό. Όσο για την εμπέδωση… απλά βάλτε το για ύπνο και θα έρθει από μόνη της!

Leave a Reply