Τα πάντα για την προστασία από τον ήλιο!

Οι περισσότεροι γονείς κοιτάζουμε τον ήλιο τώρα το καλοκαίρι με καχυποψία. Φοβόμαστε για τα παιδιά μας και τον αποφεύγουμε αναζητώντας σκιερά μέρη στις κούνιες, στο πάρκο, στην παραλία. Τρέχουμε να φορέσουμε το καπελάκι στο μικρό μας μόλις το βγάλει ή το κοντομάνικο μπλουζάκι μόλις βγει από τη θάλασσα και επιμένουμε σχεδόν πεισματικά ότι πρέπει να παίζει μόνο κάτω απ’ την ομπρέλα…. Κι όμως παρόλο που η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να είναι επικίνδυνη, η σχέση των παιδιών με τον ήλιο δεν πρέπει να είναι απαγορευτική.

Οι περισσότεροι γονείς έχουμε πεισθεί ότι ο ήλιος είναι εχθρός των παιδιών…
Ο ήλιος είναι επικίνδυνος όταν δεν τηρούνται τα μέτρα ηλιοπροστασίας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπήρξε ένας πανικός σχετικά με την έκθεση των παιδιών στον ήλιο που οδήγησε αρκετούς γονείς σε μια φοβική συμπεριφορά. Αυτό που επιδημιολογικά έχει αποδειχθεί είναι ότι όσα περισσότερα εγκαύματα πάθει ένα παιδί στην παιδική ηλικία τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εκδηλώσει κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή μελάνωμα. Γι’ αυτό τονίζεται τα τελευταία χρόνια από τις παιδιατρικές και δερματολογικές εταιρείες ότι είναι απαραίτητα τα μέτρα ηλιοπραστασίας ιδιαίτερα μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.

Όμως τελικά τα παιδιά χρειάζονται ήλιο;
Στην πορεία υπήρξε μια ενημερωτική καμπάνια που έδειξε πως όταν δεν εκτίθεσαι στον ήλιο υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης υποβιταμίνωσης D. Αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους. Σήμερα ο πληθυσμός πάσχει από υποβιταμίνωση D και ένα μέρος της πιθανότατα να οφείλεται λόγω της υπερβολικής προστασίας από τον ήλιο.

Και πώς ακριβώς βοηθάει ο ήλιος;
Η έκθεση στον ήλιο πάντα με προστασία συντελεί στην σύνθεση της βιταμίνης D στον οργανισμό. Η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό και τη μεταφορά του στα οστά και άρα στο χτίσιμο ενός γερού σκελετού. Για τα παιδιά η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των οστών.
Το καλοκαίρι πάντως γενικά βοηθάει σε πάρα πολλά νοσήματα και σε κάποιες δερματικές παθήσεις. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ατοπικής δερματίτιδας η οποία κατά κανόνα βελτιώνεται τους καλοκαιρινού μήνες.

Επομένως επιτρέπουμε να βλέπει ο ήλιος τα παιδιά μας;
Σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια σαν την Ελλάδα είναι πρακτικά αδύνατον να μην δει ο ήλιος τα παιδιά. Σαν και δεν χρειάζεται να υπάρχει φοβική συμπεριφορά, η έκθεση του παιδιού στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, τις σωστές ώρες και με τις σωστές προφυλάξεις. Μόνο υιοθετώντας σωστές συνήθειες για σωστή προστασία διασφαλίζεται ότι ο ήλιος μπορεί να είναι φίλος κι όχι εχθρός των παιδιών.

Πότε μπορεί να πάει ένα μωρό στην παραλία και γενικά επιτρέπεται να το δει ο ήλιος;
Γενικά συστήνεται να μην χρησιμοποιείται αντηλιακό σε παιδιά κάτω των 6 μηνών καθώς δεν υπάρχουν μελέτες για τη χρήση αντηλιακών πριν από αυτή την ηλικία. Ένα μωρό όμως 4 μηνών μπορεί να βγει στην παραλία στις επτά το απόγευμα. Δεν χρειάζεται λοιπόν να στερηθεί μια νέα μητέρα την επαφή με τη θάλασσα επειδή έχει μωρό. Σχεδόν όλα μπορούμε να τα κάνουμε αρκεί να προσαρμοζόμαστε σαν οικογένεια.

Το παιδί χρειάζεται παιδικό αντηλιακό ή μπορεί να φορέσει το αντηλιακό που χρησιμοποιούν οι γονείς του;
Υπάρχουν δύο τύποι αντηλιακών. Αυτά που απορροφούν την ακτινοβολία και την εγκλωβίζουν στην επιδερμίδα χωρίς να επιτρέπουν να εισχωρήσουν οι ηλιακές ακτίνες πιο βαθιά, κι αυτά που προσκολλούν στο δέρμα και αντανακλούν τις ακτίνες. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα παιδικά αντηλιακά και επειδή εξασφαλίζουν καλύτερη προστασία πρέπει οπωσδήποτε να τα προτιμούν οι γονείς για τα παιδιά τους. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, το παιδί θέλει το αντηλιακό του!

Είκοσι, τριάντα, σαράντα, πενήντα… τι ακριβώς σημαίνει ο δείκτης προστασίας;
Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασία για παράδειγμα 15, σημαίνει ότι μπορούμε να καθίσουμε 15 φορές περισσότερο στον ήλιο για να παρουσιάσουμε ελάχιστη κοκκινίλα σε σχέση με το αν δεν φορούσαμε αντηλιακό.

Αυτό σημαίνει ότι αν φορέσουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας στο παιδί μπορούμε να πάμε το μεσημέρι για μπάνιο;
Όχι, γιατί έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι ακόμα κι αν φοράς αντηλιακό δεν προστατεύεσαι από το μελάνωμα-κάτι το οποίο ισχύει τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους.

Ο φωτότυπος του κάθε παιδιού καθορίζει και το αντηλιακό του;
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα παιδικό αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 κάνει για όλα τα παιδιά όποιος κι αν είναι ο φωτότυπος του καθένα. Εξάλλου, στις πολύ μικρές ηλικίες όλα τα παιδιά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν να έχουν φωτότυπο ένα ή δύο δηλαδή σαν να είναι ξανθά ή κοκκινομάλλικα που είναι οι κατηγορίες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ήλιο.

Ακόμα κι αν το παιδί είναι μελαχρινό;
Μπορεί ένα μελαχρινό παιδί να μην κινδυνεύει να καεί τόσο γρήγορα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει από τον ήλιο και δεν χρειάζεται προστασία. Ακόμα κι αν είναι μελαχρινό ένα παιδί, θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται σαν να είναι ξανθό!

Leave a Reply