Τα πάντα για τη διαχείριση του βάρους

Πως θα θέσετε τις σωστές βάσεις για τα παιδιά σας.

Εσείς είστε αυτοί που αποφασίζουν για το είδος των τροφίμων που μπαίνουν στην κουζίνα σας. Δώστε λοιπόν στο παιδί σας μία ποικιλία υγιεινών επιλογών. Προσπαθήστε να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Έτσι θα σας βλέπουν να καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία όπως φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά κ.ά.

  • Μάθετε τα παιδιά σας να αναγνωρίζουν το αίσθημα της πείνας και να τρώνε μόνο εκείνες τις ώρες. Δώστε το καλό παράδειγμα. Μην τρώτε τις ώρες που βλέπετε τηλεόραση ή μην καταναλώνετε κάποιο τρόφιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας… επειδή απλά υπάρχει.
  • Κάντε πιο υγιεινά τα γεύματα του παιδιού σας στο σχολείο. Προτιμάτε να παίρνει φαγητό από το σπίτι, υπό μορφή σάντουιτς, φρούτων, σπιτικών κουλουριών, ώστε να αποφύγει την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων τύπου τυρόπιτας (ανάθεμα αν εμπεριέχει τυρί… για γκίζα το βλέπω!), γαριδάκια, πατατάκια κ.ά.
  • Τα κυρίως γεύματά του να είναι πλήρη. Πάντα να συνοδεύονται με λαχανικά και να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό – άπαχα τμήματα), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λιπαρά (κυρίως ελαιόλαδο).
  • Δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτικές σος με ελαιόλαδο, λεμόνι, ξίδι, μουστάρδα ή με γιαούρτι και μυρωδικά (π.χ. άνηθο, δυόσμο) και “διανθίστε” τις σαλάτες των λαχανικών ώστε να τις κάνετε πιο ελκυστικές και για τα παιδιά.
  • Σιγουρευτείτε ότι όλοι τρώνε πρωινό. Το πρωινό πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού. Αυτή ακριβώς η ενέργεια πρέπει να προέρχεται από μια ισορροπημένη σύνθεση του πρωινού: υδατάνθρακες από φρούτα και προϊόντα δημητριακών (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, φρυγανιές σικάλεως κ.λπ.), πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά, αλλά και φυτικά λιπαρά που χαρίζουν απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες.
Σχετικά με το πρωινό των μαθητών, από μελέτες που έχουν γίνει σε σχολεία διαφαίνεται πως τα παιδιά που έχουν πάρει πρωινό σπίτι τους αποφεύγουν ή τουλάχιστον είναι πιο εγκρατή στον πειρασμό της σχολικής καντίνας, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν προσφέρει και τις υγιεινότερες εναλλακτικές σίτισης.

Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας… είναι η καλύτερη άσκηση!

Ως γονέας αλλά και ως πρότυπο πρέπει να κάνετε τη φυσική δραστηριότητα συνήθεια για τα παιδιά σας. Ξεκινήστε με την προσωπική σας φυσική δραστηριότητα δίνοντας το καλό παράδειγμα. Παρουσιάστε τους τη μεγάλη ευεξία που σας προσφέρει. Στη συνέχεια κινηθείτε μαζί με τα παιδιά σας – η τακτική αυτή σας προσφέρει και πιο ουσιαστικό χρόνο με αυτά, ενώ παράλληλα σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το άγχος της καθημερινότητας περισσότερο αποδοτικά. Δώστε κίνηση στον οικογενειακό χρόνο με τις παρακάτω ιδέες.

  • Προγραμματίστε οικογενειακές εκδρομές που περιλαμβάνουν περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο, ιππασία, ράφτινγκ κ.ά.
  • Πλύνετε το αυτοκίνητό σας μαζί με τα παιδιά. Εκτός από μορφή δραστηριότητας, γίνεται και ευχάριστος χρόνος για τη σχέση σας.
  • Προγραμματίστε επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους και σε φιλικά για τα παιδιά μουσεία. Πάντα απαιτούν αρκετό περπάτημα.
  • Να έχετε μαζί σας πάντα τα κατάλληλα “σύνεργα”, π.χ. μία μπάλα στο αυτοκίνητο. Σε μια μικρή εκδρομή μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμη…

Leave a Reply