Τα παιδιά γεννιούνται χαρούμενα ή γίνονται;

Είναι πιθανό να είναι το παιδί γενετικά χαρούμενο ή δυστυχισμένο;Υπάρχουν παιδιά που κάνουν αστείες γκριμάτσες όταν πέφτουν κάτω και άλλα που σηκώνουν τη γειτονιά στο πόδι επειδή τους βάλαμε λιγότερο σιρόπι από αυτό που ήθελαν στο παγωτό τους. Μήπως, τελικά, τα παιδιά μας γεννιούνται με παραξενιές; Πολλοί γονείς θα σπεύσουν να απαντήσουν θετικά. Οι επιστήμονες από την άλλη, δηλώνουν πως εφόσον η ευτυχία είναι συναίσθημα και όχι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό, η φυσική διάθεση ενός παιδιού (αν είναι αισιόδοξο ή όχι), μπορεί να παίξει ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί. Η αλήθεια είναι όμως ότι όποια κι αν είναι η ιδιοσυγκρασία του μικρού μας, με τη δική μας στήριξη θα γίνει ένας πλήρης και ευτυχισμένος ενήλικας.

Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου ελέγχεται από τους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου. Εδώ ακριβώς βρίσκονται τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα. Συγκεκριμένα, τα «καλά» συναισθήματα βρίσκονται στο αριστερό ημισφαίριο, ενώ τα «κακά» στο δεξί. Οι άνθρωποι με πιο θετική στάση ζωής τείνουν να έχουν περισσότερη κινητικότητα στο αριστερό ημισφαίριο.

Τελικά πώς θα κάνω το παιδί μου ευτυχισμένο;
Τα καλά νέα είναι πως η ισορροπία μεταξύ των δύο ημισφαιρίων δεν είναι σταθερή και καθορίζεται από τις εμπειρίες του παιδιού. Κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτή παίζει η σχέση που έχει το παιδί μαζί μας. Συγκεκριμένα, οι μετωπιαίοι λοβοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι και το τέλος περίπου της εφηβείας. Επομένως, έχουμε όλο το χρόνο που χρειάζεται για να κάνουμε το παιδί μας χαρούμενο. Η ευτυχία και η πληρότητα ενός παιδιού εξαρτάται (και επιστημονικά) σε μεγάλο βαθμό από εμάς. Όσο είμαστε θετικοί και το μεγαλώνουμε με αγάπη, τόσο πιο χαρούμενο θα είναι το παιδί μας!

Leave a Reply