Τι έξυπνο που είσαι!

Ανακαλύπτουμε τη μαγεία του παιδικού εγκεφάλου και προσφέροντάς του την κατάλληλη τροφή, “ξυπνάμε” τις δυνατότητές του.

Αλήθεια πού είναι κρυμμένη η ευφυΐα; Πού μπορούμε να την εντοπίσουμε; Στα γονίδιά μας ή στο περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουμε;
Με τους ειδικούς να εντοπίζουν την απάντηση κάπου στη μέση και εμάς να θέλουμε οπωσδήποτε το μικρό μας να πάρει… τουλάχιστον ένα Νόμπελ το συντομότερο δυνατό, ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς μπορούμε να δώσουμε φτερά στις ικανότητες του μυαλού του. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως ειδικά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το επίπεδο της πνευματικής του ανάπτυξης, οφείλεται κυρίως σε εμάς, τους γονείς.
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πλούσιο σε οπτικά, ακουστικά ερεθίσματα αλλά και ερεθίσματα αφής, όπως για παράδειγμα η μουσική, οι συνομιλίες μας, τα παιχνίδια, οι κινήσεις μας, οι εκφράσεις μας και οι καθημερινές μας συνήθειες. Ένα τέτοιο περιβάλλον “προκαλεί” το ενδιαφέρον του μικρού μας και την προσοχή του, παράγοντες άκρως απαραίτητοι για τη μάθηση. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όσο περισσότερα πράγματα μαθαίνει, τόσο πιο έξυπνο γίνεται -καλό είναι βέβαια, να αποφύγουμε τις υπερβολές π.χ. ας μην “πνίξουμε” το δωμάτιό του στα παιχνίδια. Προσφέρουμε λοιπόν στο μωρό μας μια ποικιλία ερεθισμάτων που θα το οδηγήσει στη γνώση και του δίνουμε ευκαιρίες να ανακαλύψει τα πάντα γύρω του.

Αγαπημένες “τροφές” του μυαλού

Μέσα από καθημερινές δραστηριότητες και κυρίως μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά μας δέχονται ερεθίσματα που βοηθούν τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και την “αξιοποίηση” όλων των δυνατοτήτων τους. Και βέβαια, οι εμπειρίες που προσφέρουμε στα μικρά μας πρέπει να συμβαδίζουν με την ηλικία τους.

“Μωρό μου κοίτα με στα μάτια”. Γεμάτο όρεξη να ανακαλύψει τον κόσμο, το μωρό μας ανοίγει διάπλατα τα ματάκια του και περιεργάζεται τα πρόσωπα και τα αντικείμενα που το περιβάλουν. Εκμεταλλευόμαστε αυτή του την όρεξη και κάθε φορά που μας κοιτάζει, το κοιτάζουμε στα μάτια. Όσο “κοιταζόμαστε” το αγγελούδι μας παρατηρεί τα χαρακτηριστικά μας και αποθηκεύει στο μυαλουδάκι του το πρόσωπό μας. Έτσι, μαθαίνει να μας αναγνωρίζει.

“Πάει ο λαγός να πιει νερό, στου Μανωλάκη το λαιμό”. Από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια όλων των μωρών αφού ξέρουν εκ των προτέρων, πως στο τέλος θα ξεκαρδιστούν στα γέλια, το συγκεκριμένο, τα βοηθά να ανακαλύψουν την έννοια του “χιούμορ”. Επιπλέον, καλλιεργούν τις αισθήσεις τους αφού τα βήματα του λαγού “ξυπνούν” την ακοή, την αφή και την όραση και παράλληλα, μαθαίνουν σιγά-σιγά να αναγνωρίζουν τα μέρη του σώματος.

Ποιο μωράκι είναι στον καθρέφτη;”. Παίρνουμε το μωρό μας αγκαλιά και στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη. Το αφήνουμε να περιεργαστεί τον εαυτό του και στη συνέχεια γελάμε, στέλνουμε φιλάκια και χαιρετάμε τα είδωλά μας. Στην αρχή, μπορεί να ξαφνιαστεί αλλά μετά θα του φανεί τόσο αστείο! Το παιχνίδι με το καθρέφτη βοηθά το μωρό μας να “δει” τις δυνατότητες του μπροστά στα μάτια του και να καλλιεργήσει την κοινωνικότητά του.

“Κάνε και εσύ το γουρουνάκι”. Παίζουμε καθημερινά με το μωρό μας και το βοηθάμε να ανακαλύψει τις σωματικές και πνευματικές του ικανότητές: Ξαπλώνουμε στο πάτωμα και το αφήνουμε να σκαρφαλώσει πάνω μας, κάνουμε γκριμάτσες και το προκαλούμε να μας μιμηθεί, μιμούμαστε τις φωνές ζώων και το παροτρύνουμε να κάνει το ίδιο, του δείχνουμε εικόνες με διάφορα αντικείμενα, λουλούδια κ.λπ. Φροντίζουμε να έχουμε όλη μας την προσοχή στραμμένη στο παιδί μας και στο παιχνίδι μας -π.χ. δεν μιλάμε ταυτόχρονα στο τηλέφωνο, δεν βλέπουμε τηλεόραση.

Μόλις βράσει το νερό, βάζουμε τα μακαρόνια”. Από τους καλύτερους τρόπους για να ξυπνήσουμε το μυαλό του μικρού μας είναι να του μιλάμε. “Δίνουμε ζωή” λοιπόν στις καθημερινές μας συνήθειες και περιγράφουμε τη διαδικασία του ταΐσματος, του ντυσίματος κ.λπ. αλλά και πώς μαγειρεύουμε τα μακαρόνια, τα “βήματα” που ακολουθούμε για να κάνουμε γενική καθαριότητα στο σαλόνι κ.λπ. Προσπαθούμε όμως να μην μιλάμε μωρουδίστικα γιατί το μικρό μας πρέπει να ακούει από νωρίς τη σωστή προφορά των λέξεων ώστε να τις προφέρει αργότερα σωστά.

“Από αυτό το φούρνο παίρνουμε ψωμί”. Βγαίνουμε βόλτα με το μωρό μας και του προσφέρουμε ευκαιρίες όχι μόνο να ξεσκάσει αλλά και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για τον έξω κόσμο. Το βάζουμε στο μάρσιπο και επισκεπτόμαστε την κοντινή πλατεία, την παιδική χαρά που σε λίγο θα παίζει, κάνουμε τα ψώνια μας, κάνουμε μια βόλτα στον εμπορικό δρόμο της περιοχής μας κ.λπ. Στη διάρκεια κάθε εξόρμησης, φροντίζουμε να του περιγράφουμε όσα βλέπουμε, πόσο μας αρέσει εκείνο το ζευγάρι παπούτσια, τι χρειαζόμαστε από το φούρνο, κ.λπ. Το μωρό μας έχει τόσα να μάθει!

“Μια φορά και έναν καιρό…”. Τα παραμύθια και γενικότερα τα βιβλία, προκαλούν το ενδιαφέρον του μωρού μας και βάζουν τις βάσεις για την ανάπτυξη του λόγου. Επιλέγουμε βιβλία με χοντρές σελίδες, πολύχρωμες εικόνες, με ήχους ή βιβλία αφής, και του δίνουμε την ευκαιρία να τα επεξεργαστεί. Διαβάζουμε πάντα αργά, εκφραστικά και δίνουμε διαφορετική φωνή στους ήρωες. Θα ενθουσιαστεί!

Leave a Reply