Το γλυκό μας το… πρωτάκι!

Μία μέρα έμεινε πριν το δημοτικό της γειτονιάς ανοίξει τις πόρτες του για να καλωσορίσει το γλυκό μας πρωτάκι. Ένας ολόκληρος κόσμος ανοίγεται μπροστά του – ένας κόσμος γεμάτος γνώσεις!

Μια πολύ σημαντική χρονιά ξεκινάει για το μικρό μας… Το βλέπουμε να περνά την πόρτα του… μεγάλου του πια σχολείου και φουσκώνουμε από καμάρι. Αλήθεια, πόσα πράγματα θα μάθει αυτή τη χρονιά; Έχουμε και λέμε…

Θα μάθει…

 • … να λέει την αλφάβητο.
  Το παιδί μας θα γνωρίσει τα γράμματα της αλφαβήτου –κεφαλαία και μικρά-και μέχρι το τέλος της Α δημοτικού θα ξέρει να τα γράφει και να τα λέει… απέξω κι ανακατωτά!
 • … να γράφει σωστά.
  Επίσης, θα μάθει να γράφει συλλαβές ενώνοντας ένα σύμφωνο με ένα φωνήεν από τα γραμματάκια που έχει ήδη μάθει. Στη συνέχεια, θα μπορεί να σχηματίζει μικρές λέξεις ενώνοντας τις συλλαβές μεταξύ τους και σιγά-σιγά θα  αρχίσει να γράφει εύκολες προτάσεις. Και βέβαια, θα μάθει να τονίζει σωστά και να γράφει –εννοείται μετά από εξάσκηση- χωρίς ορθογραφικά λάθη.
 • … γραμματική.
  Το πρωτάκι μας θα έρθει σε επαφή με την έννοια του ρήματος και θα μάθει να κλείνει απλά ρήματα όπως για παράδειγμα το «είμαι» και το «έχω».
 • … να διαβάζει.
  Αφού μάθει να συλλαβίζει τη λέξη που βλέπει ή γράφει, θα καταφέρει να ενώνει όλες τις συλλαβές μαζί για να την προφέρει σωστά.
 • … να μετράει.
  Κάτι άλλο που θα μάθει το μικρό μας αυτή τη χρονιά είναι να μετρά. Και σε αυτή τη γνώση σημαντικό ρόλο παίζουν τα δαχτυλάκια του.
 • … να οργανώνεται.
  Το παιδάκι μας θα φροντίζει να πηγαίνει στο σχολείο πάντα διαβασμένο και έχοντας κάνει όλες του τις εργασίες, να φτιάχνει από το προηγούμενο βράδυ την σάκα του με τα βιβλία και τα τετράδια της επόμενης ημέρας αλλά και τα ρούχα του ώστε να μην αργεί το πρωί. Θα καταλάβει δηλαδή ποιες είναι οι σχολικές του ευθύνες και θα μάθει να τις αναλαμβάνει.
 • … να ακούει και να εμπιστεύεται την κυρία.
  Επίσης, θα μάθει να σέβεται τη δασκάλα του, να την ακούει με προσοχή όταν παραδίδει το μάθημα και θα καταλάβει πως αν έχει ανάγκη κάτι, μπορεί να απευθύνεται σε εκείνη.
 • … να σέβεται περισσότερο τον διπλανό του».
  Το μικρό μας θα μάθει να μη μιλά με το παιδάκι που κάθεται δίπλα του την ώρα του μαθήματος, να μην πετάγεται αλλά να σηκώνει το χέρι του για να απαντήσει στην ερώτηση της κυρίας, να τρώει και να πηγαίνει στην τουαλέτα στο διάλειμμα.

 

Leave a Reply