Το ημερολόγιο ενός εμβρύου: 1ο τρίμηνο

Έχετε αναρωτηθεί πως νιώθει και τι σκέφτεται –ή τι θα μπορούσε να σκέφτεται– το μωρό σας μέσα στην ζεστή αγκαλιά της μήτρας σας; Ανακαλύψτε το στο άρθρο που ακολουθεί και παρακολουθείστε βήμα-βήμα την πορεία της ανάπτυξής του!

Έχετε αναρωτηθεί πως νιώθει και τι σκέφτεται –ή τι θα μπορούσε να σκέφτεται– το μωρό σας μέσα στην ζεστή αγκαλιά της μήτρας σας; Ανακαλύψτε το στο άρθρο που ακολουθεί και παρακολουθείστε βήμα-βήμα την πορεία της ανάπτυξής του!

 

Μήνας πρώτος

“Αγαπητό μου ημερολόγιο,
Κάτι περίεργο συνέβη, ξαφνικά “είμαι”… Ένα σπουδαίο ραντεβού δόθηκε, σε κλειστό και ζεστό χώρο και να ‘μαι,”, σαν ένα σποράκι με “μπουμπούκια” και ένα παράξενο μπαλόνι που βρίσκεται από πάνω μου και για κάποιο λόγο μου φαίνεται πολύ απαραίτητο.”

  • Ο πρώτος μήνας της ζωής του εμβρύου είναι από τους πιο σημαντικούς για την ανάπτυξή του. Μόλις την 3η – 4η εβδομάδα ξεχωρίζει ο εγκέφαλός του ενώ την 5η εβδομάδα -δηλαδή περίπου τις ημέρες που θα μάθετε τα χαρμόσυνα νέα- στο έμβρυο διακρίνεται η αρχή του προφίλ του, με ένα εξόγκωμα στη θέση της μύτης και μια πρωτόγονη κοιλότητα εκεί που σε λίγο καιρό θα βρίσκεται το στόμα του. Ο λεκιθικός σάκος, ένα βοηθητικό όργανο σαν μπαλόνι, στηρίζει την ανάπτυξή του οργανισμού του μέχρι να δημιουργηθεί ο πλακούντας ενώ στις άκρες του σώματός του ξεχωρίζουν κάποια μικροσκοπικά “μπουμπούκια” που θα αποτελέσουν τα μελλοντικά άκρα του μωρού σας.

Μήνας δεύτερος

“Αγαπητό μου ημερολόγιο,
Έχουν περάσει περίπου έξι εβδομάδες από τότε που “γεννήθηκα” και σε ελάχιστες μόνο ημέρες έχω διπλασιάσει και τριπλασιάσει το ύψος μου (πρώτο μπόι δεν θα με πεις, αλλά εγώ νιώθω περήφανο για τα 4 χιλιοστά μου!). Δεν ξέρω πού ακριβώς βρίσκομαι αλλά ο χώρος γύρω μου είναι άνετος, ζεστός και φιλικός. Εδώ μέσα είναι σκοτεινά αλλά δεν νιώθω μοναξιά. Ένας ρυθμικός και γρήγορος ήχος -ντουπ – ντουπ, ντουπ – ντουπ- άρχισε να ακούγεται μια μέρα και από τότε δεν έχει σταματήσει. Νιώθω συνεχώς απασχολημένο: όλα γύρω μου αλλάζουν. Τα πάντα μέσα μου και γύρω μου αλλάζουν συνεχώς με έναν εντελώς συναρπαστικό και πρωτόγνωρο τρόπο.”

  • Ο δεύτερος μήνας είναι εξίσου σημαντικός: το κεφάλι του εμβρύου αρχίζει να μεγαλώνει για να χωρέσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, το σώμα ισιώνει και τα άκρα αναπτύσσονται. Πρωτόγονα αφτιά, μάτια, μύτη και στόμα διακρίνονται στο μελλοντικό πρόσωπο του μωρού σας. Η καρδιά του χτυπά γρηγορότερα από τη δική σας και σίγουρα θα την ακούσετε στο υπερηχογράφημα που θα κάνετε.

Μήνας τρίτος

“Αγαπητό μου ημερολόγιο,
Καλά το είχα υποψιαστεί. Είμαι άνθρωπος! Ένας υπέροχος, καλοσχηματισμένος άνθρωπος – έστω και λιλιπούτειος ακόμη. Τα “μπουμπούκια” που σου είχα αναφέρει μεγάλωσαν και έγιναν κάτι παράξενοι μακριοί σωλήνες. Νομίζω πως μπορώ και τους κουνάω. Καμιά φορά ο επάνω σωλήνας, ή μήπως να τον λέω “χέρι”, ακουμπάει τυχαία σε ένα σημείο του προσώπου μου και δεν μπορώ να αντισταθώ στην ανάγκη να σφίξω τα χείλη μου. Όταν δεν κοιμάμαι, πλατσουρίζω στη ζεστή μου πισίνα και νιώθω απόλυτη ευτυχία αφού ξέρω πως υπάρχει κάποιος που με αγαπάει πολύ και με κάποιον μυστηριώδη τρόπο στέλνει “μηνύματα” στο σώμα μου και επικοινωνεί μαζί μου: Σε αγαπώ πολύ μωρό μου. Η μανούλα σου… – Δεν ξέρω ποια είναι αυτή, αλλά καλή κυρία φαίνεται…”

  • Με το τέλος του τρίτου μήνα ολοκληρώνεται η οργανογένεση και το μωρό σας είναι μια ολοκληρωμένη μικρογραφία ανθρώπου! Το σώμα του έχει ισιώσει, τα χέρια και τα πόδια έχουν σχηματιστεί, τα εσωτερικά όργανα έχουν πάρει την τελική τους θέση. Στο τέλος του τρίτου μήνα το έμβρυο κάνει ορισμένες αντανακλαστικές κινήσεις σαν αποτέλεσμα των εξωτερικών ερεθισμάτων ή των ερεθισμάτων από τις ίδιες τις κινήσεις του. Οι όρχεις ή οι ωοθήκες του έχουν σχηματιστεί, αλλά δεν είναι ακόμη σκόπιμο να αναρωτηθείτε για το φύλο του. Επίσης το μωρό σας τώρα μπορεί και καταπίνει αμνιακό υγρό γι’ αυτό και έχει ήδη αρχίσει να παθαίνει λόξιγκα. Στο τέλος της 10ης εβδομάδας το έμβρυο έχει μήκος 30 χιλιοστά και ζυγίζει 3 – 5 γρ. Τη 13η εβδομάδα το μήκος του θα έχει φτάσει τα 80 χιλιοστά και το βάρος του τα 24 γρ.

Leave a Reply