Το ημερολόγιο ενός εμβρύου: 2ο τρίμηνο

Τι αισθάνεται, τι αντιλαμβάνεται, τι βλέπει και τι ακούει το μικρό σας όσο βρίσκεται μέσα στην κοιλίτσα σας; Όλες οι απαντήσεις, βρίσκονται μόνο ένα “κλικ” μακριά…

Τι αισθάνεται, τι αντιλαμβάνεται, τι βλέπει και τι ακούει το μικρό σας όσο βρίσκεται μέσα στην κοιλίτσα σας; Όλες οι απαντήσεις, βρίσκονται μόνο ένα “κλικ” μακριά…

 

Μήνας τέταρτος

“Αγαπητό ημερολόγιο,
Τώρα είμαι σχεδόν τέλειο! Έχω χέρια με δάχτυλα, σχηματισμένο πρόσωπο με μάτια (αν και τα βλέφαρά μου παραμένουν πεισματικά κλειστά!), αφτιά, μύτη στόμα! Όλα στη θέση τους! Νιώθω ακόμη και κάτι να μεγαλώνει ανάμεσα στα πόδια μου (αχα, για δες, είμαι αγοράκι!). Μα τι κάνουν εκεί έξω; Με παρακολουθούν; Α, δεν πάει άλλο, θα τους κλωτσήσω! Κλωτσήσω είπα; Α! ναι. Δεν σας μίλησα για τα πόδια μου. Είναι δύο και κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, αν και χρειάζονται εξάσκηση. Γι’ αυτό κι εγώ τα τινάζω αριστερά και δεξιά μέχρι να κουραστώ.…”

  • Τα γεννητικά του όργανα είναι πια ορατά στο υπερηχογράφημα και σύντομα θα μπορέσετε να μάθετε αν κυοφορείτε αγοράκι ή κοριτσάκι. Αυτή τη στιγμή το σώμα του συγκριτικά με το κεφάλι του παραμένει μικρό αλλά σταδιακά οι αναλογίες του θα ισορροπήσουν, όπως και το μήκος των χεριών με αυτό των ποδιών του. Το πιο σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη του μωρού σας είναι η ολοκλήρωση των συνδέσεων μεταξύ του εγκεφάλου, των νεύρων και των μυών, γεγονός που σημαίνει πως τώρα μπορεί να κάνει αρκετές πολύπλοκες κινήσεις και σύντομα θα το νιώσετε για πρώτη φορά! Στη 14η εβδομάδα τα μάτια του παραμένουν κλειστά αλλά έχουν γίνει λίγο πιο ευαίσθητα στο φως που διαπερνά το τοίχωμα της μήτρας σας.

Μήνας πέμπτος

“Αγαπητό ημερολόγιο,
Μα τι γίνεται εδώ μέσα; Τα πόδια μου βρίσκουν παντού τριγύρω και κάθε φορά που κάνω κολοτούμπα το κεφάλι ή ο ποπός μου χτυπάνε στους τοίχους της πισίνας μου! Νομίζω όμως πως κάτι συμβαίνει με το νερό της πισίνας μου: άλλες φορές είναι πιο γλυκό κι άλλες λιγότερο, γι’ αυτό κι εγώ το δοκιμάζω όλες τις ώρες μήπως βγάλω άκρη. Το άλλο δεν σας το είπα! Θυμάστε που άκουγα έναν καθησυχαστικό ρυθμικό ήχο από την αρχή της ζωής μου; Τώρα ακούω όλη τη μέρα κάτι παράξενα γουργουρητά! Μια μέρα μάλιστα άκουσα ξαφνικά έναν τόσο δυνατό θόρυβο που τινάχτηκα μέσα στην πισίνα μου και μ έπιασε ένα γαργαλητό στο λαιμό (λόξιγκας, νομίζω, λέγεται) που κράτησε για ώρες! Νιώθω τόσο κουρασμένος που νομίζω πως σήμερα θα κοιμηθώ όλη τη νύχτα!”

  • Ο πέμπτος μήνας κυλά ήσυχα για τη μαμά αλλά καθόλου ήσυχα για το έμβρυο που αρχίζει τώρα να ακούει. Την καρδιά της μητέρας, την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό της, τη λειτουργία του πεπτικού της συστήματος… ακόμη και εξωτερικούς θορύβους, αν είναι δυνατοί. Στις 19 εβδομάδες το έμβρυο έχει περίπου 15 εκ. μήκος από την κορυφή του κεφαλιού του μέχρι τους γλουτούς και το βάρος του είναι κάτι περισσότερο από 200 γρ. Μέσα σε περίπου 2 εβδομάδες το μήκος του θα έχει φτάσει τα 17 εκ. και θα ζυγίζει γύρω στα 350 γρ. Αν δεν έχετε το “ακούσει” μέχρι τώρα, αυτές τις εβδομάδες το μωρό θα αρχίσει να σας στέλνει τα “σινιάλα” του μέσα από την κοιλίτσα σας!

Μήνας έκτος

“Αγαπητό ημερολόγιο,
Δεν μπορώ να σου εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά εδώ πέρα γίνεται χαμός! Τις προάλλες έκλεισα το χέρι μου, ναι τώρα μπορώ να το κάνω και εξασκώ συχνά αυτή την καινούρια μου ικανότητα, και έπιασα έναν μαλακό μακρύ σωλήνα. Πλάκα έχει να πιάνεις! Θα το θυμάμαι αυτό… Κατά τ άλλα η μέρα μου περνάει ήσυχα. Η μαμά, μου μιλάει και τρελαίνομαι να ακούω τη φωνή της. Ακούω εδώ και λίγες ημέρες και μια διαφορετική φωνή, πιο βραχνή, πιο βαριά αλλά εξίσου τρυφερή. Μιλάει περισσότερο στη μαμά και λιγότερο σε μένα, αλλά δεν πειράζει, αφού της λέει συνέχεια να προσέχει να μην κουράζεται και τι όμορφη που είναι τώρα που η κοιλιά της έχει γίνει σαν μπαλόνι (έχω αρχίσει να πιστεύω πως είμαι μέσα στην κοιλιά της – μα πώς βρέθηκα εκεί;;;)”

  • Στις 21 εβδομάδες της κύησης το έμβρυο έχει μήκος περίπου 17 εκ. και ζυγίζει 350 γρ. Μέχρι να συμπληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο θα έχει φτάσει τα 25 εκ. (μετρώντας πάντα από την κορυφή του κρανίου μέχρι τους γλουτούς) και θα ζυγίζει περίπου 1 κιλό! Η ακοή του έχει οξυνθεί και μπορεί εκτός από τη φωνή της μητέρας να αναγνωρίζει επίσης τη φωνή του πατέρα καθώς και τη μουσική που ακούτε! Αρχίζει επίσης να αναπτύσσει έναν ρυθμό ύπνου ξύπνιου – διαφορετικό από το δικό σας γι αυτό καλό είναι να συνηθίσετε σιγά – σιγά τα ξενύχτια! Ο οργανισμός του λίγο – λίγο ωριμάζει και οι πνεύμονές του είναι ακόμη ανώριμοι. Κάτω από την επιδερμίδα του αρχίζει να εναποτίθεται ένα λεπτό στρώμα λίπους. Τα νύχια του έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται όπως και τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Leave a Reply