Το ημερολόγιο ενός εμβρύου: 3ο τρίμηνο

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πως περνάει μέσα στην κοιλίτσα σας αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι; Σας προτείνουμε να μας ακολουθήσετε σε ένα υπέροχο ταξίδι (επιστημονικής) φαντασίας με οδηγό το έμβρυο… Έχει σίγουρα πολλά να μας πει…

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πως περνάει μέσα στην κοιλίτσα σας αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι; Σας προτείνουμε να μας ακολουθήσετε σε ένα υπέροχο ταξίδι (επιστημονικής) φαντασίας με οδηγό το έμβρυο… Έχει σίγουρα πολλά να μας πει…

 

Μήνας έβδομος

“Αγαπητό ημερολόγιο,
Βαρέθηκα! Είμαι πια αρκετά μεγάλος, κάθε μέρα νιώθω και πιο δυνατός, ακούω φωνές, βλέπω το αμυδρό φως που φτάνει μέχρι την “πισίνα” μου και μια και την ανέφερα πρέπει να σας πω πως μάλλον χάνει νερά γιατί μου φαίνεται κάθε μέρα και μικρότερη. Και δεν έχω τρόπο να ειδοποιήσω τη μαμά. Κλωτσάω, στριφογυρίζω, τη σκουντάω με την παλάμη μου, αλλά τίποτε αυτή. Το μόνο που την ακούω να λέει είναι κάτι “αχ το μωρό μου!” ή το πολύ-πολύ “άουτς!” όταν στριφογυρνάω απότομα!”

  • Το υποδόριο λίπος που συσσωρεύει, βοηθά το έμβρυο να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του. Τα μαλλιά του μακραίνουν, το χνούδι αρχίζει να αραιώνει, τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του πυκνώνουν. Τώρα, ανοιγοκλείνει τα μάτια του και αντιλαμβάνεται τις διαφορές του φωτός. Στο τέλος αυτού του μήνα οι πνεύμονές του θα έχουν σχεδόν ωριμάσει, γεγονός που ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές ενός πρόωρου τοκετού. Η δραστηριότητά του βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και είναι διασκεδαστικό να βλέπετε την κοιλιά σας να αλλάζει σχήματα!

Μήνας όγδοος

“Αγαπητό ημερολόγιο,
Κάποιος πρέπει να τους πει πως χρειάζεται να γίνει μια ανακαίνιση εδώ μέσα. Δυσκολεύομαι να κουνηθώ – αλλά μην μου μιλήσετε για δίαιτα! Πεινάω συνέχεια και ευτυχώς που η μαμά το καταλαβαίνει γιατί από τους ήχους που ακούω στην κοιλιά της είναι σίγουρος πως τρώει αρκετά συχνά! Μια μέρα διασκέδασα πολύ γιατί πήγαμε με τη μαμά κάπου που λέγεται “παραλία”. Την άκουγα να λέει πως νιώθει και πάλι ελαφριά μέσα στη θάλασσα (μη με ρωτάτε, δεν ξέρω τι είναι αλλά καλό μου ακούγεται).τελικά, όμορφα είναι εδώ μέσα. Είμαι τυχερός που έχω τόσο ωραίο σπίτι!”

  • Στις 30 εβδομάδες της κύησης τα μάτια του μωρού σας ανταποκρίνονται στις αλλαγές του φωτός! Το ύψος του είναι περίπου 28 εκ. και ζυγίζει γύρω στο 1 – 1,5 κιλό. Στις 35 εβδομάδες το βάρος του θα έχει φτάσει περίπου στα 2,5 κιλά και αν γεννηθεί τότε θα μπορεί να αναπνέει χωρίς υποστήριξη.

Μήνας ένατος

“Αγαπητό ημερολόγιο,
Τα παίρνω όλα πίσω. Το υπέροχο σπίτι μου γίνεται κάθε λεπτό και στενότερο, άσε που το κεφάλι μου χώθηκε ανάμεσα σε δυο σκληρά αντικείμενα και δεν μπορώ να το ξεκολλήσω… άουτς! Μαμά, αυτή τη φορά με σφίγγεις πολύ… και με σπρώχνεις προς τα κάτω… μαμά, σταμάτα! Μα, τι είναι όλες αυτές οι καινούριες φωνές, πολύ κοντά μου τις ακούω και δεν μπορώ να καταλάβω και τι λένε… είμαι όμως σίγουρος πως μιλάνε στη μαμά για μένα. Προσέξτε τι λέτε, είμαι κι εγώ εδώ! Άουτς! Μα ποιος σπρώχνει; Πού θέλετε να πάω; Η μαμά είναι αυτή που φωνάζει; Τι να έχει πάθει άραγε; Κι ο μπαμπάς, ο καημένος, τι καλός που είναι, παρά τις αγριοφωνάρες της (μαμά, συγνώμη, αλλά είμαι αντικειμενικός) άκου πόσο ήρεμα της μιλάει και της λέει να κάνει υπομονή. Άουτς, άουτς, άουτς… Τι γίνεται, πού πάω, τι μου συμβαίνει;;;; Φως, να προς τα κάτω βλέπω φως. Προς τα εκεί μάλλον με σπρώχνουν. Τέλος πάντων, ας κάνω κι εγώ υπομονή όπως λέει κι ο καλός κύριος Μπαμπάς. Αχ, αχ, αχ, προσέξτε το κεφάλι μου, πως με ζουλάτε έτσι καλέ κύριε; Τι χερούκλες είναι αυτές; Ωχ, φως … και κρύο… και φασαρία… δεν μου αρέσει εδώ πέρα… θέλω να γυρίσω στην πισίνα μου…. Μα αυτή η μυρωδιά μου είναι γνωστή… και η φωνή της κάτι μου θυμίζει… ναι, αυτή είναι η μαμά! Ευτυχώς την ξαναβρήκα. Για να δω ένα λεπτάκι… η όψη της δεν μου λέει τίποτε αλλά είμαι σίγουρος πως είναι αυτή. Καλή είναι… λίγο ταλαιπωρημένη αλλά γλυκιά και όμορφη και μυρίζει τόσο όμορφα και μμμμ! Κάτι μου λέει πως αν στρίψω λίγο το κεφάλι, ανοίξω το στόμα μου και ρουφήξω θα συμβεί ένα ακόμη μικρό θαύμα…”

Leave a Reply