Το μωρό έχει συνάχι!

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να είσαι προετοιμασμένη και… λιγότερο αγχωμένη!

Η βουλωμένη μύτη μπορεί πραγματικά να ταλαιπωρήσει το μωρό και να σε αφήσει άυπνη για νύχτες γιατί το μωρό επειδή δεν μπορεί να φυσήξει τη μύτη του καταπίνει τη βλέννα με αποτέλεσμα να  δυσκολεύεται να κοιμηθεί και να φάει. Η πιο συνηθισμένη αιτία ρινίτιδας είναι οι εποχικές ιώσεις. Να θυμάσαι ότι τα αποσυμφορητικά για τη μύτη δεν συστήνονται σε παιδιά κάτω των τριών ετών εκτός αν το συστήσει ο παιδίατρος και σε αυτή την περίπτωση η χρήση τους πρέπει να είναι πολύ σύντομης διάρκειας.

Πρώτες κινήσεις στο σπίτι:

  • Ρίξε ανά τακτά διαστήματα στη μύτη του μωρού φυσιολογικό ορό πιέζοντας απαλά τη μυτούλα του πράγμα που θα βοηθήσει στη ρευστοποίηση των βλεννών.
  • Χρησιμοποίησε τον φυσιολογικό ορό ιδιαίτερα 10 λεπτά πριν  το θηλάσεις ή του δώσεις να πιει το γάλα και πριν τον ύπνο πράγμα που θα το βοηθήσει να ανασάνει και άρα να τρώει καλύτερα και να κοιμάται καλύτερα.
  • Κάνε το μωρό ένα ζεστό μπανάκι. Καλό είναι να αφήσεις να τρέξει στο κεφαλάκι πράγμα που βοηθάει τη μυτούλα να ξεβουλώσει.
  • Βάλε διπλωμένη μία πετσέτα στο πάνω μέρος του στρώματος στο κρεβατάκι του ώστε το κεφαλάκι του μωρού να είναι πιο ψηλά.
  • Συνέχισε να θηλάζεις και να δίνεις στο μωρό να πίνει υγρά π.χ. χαμομήλι καθώς βοηθούν στη ρευστοποίηση της βλέννας.

Στο γιατρό: Η βουλωμένη μύτη συνοδεύεται από βήχα ή πυρετό ή πράσινες εκκρίσεις από τη μύτη. Το ίδιο πρέπει να κάνεις αν το μωρό έχει έντονο κλάμα και έντονη ανησυχία κυρίως την νύχτα, καθώς μπορεί να πρόκειται για ωτίτιδα που προκλήθηκε από τις εκκρίσεις της μύτης.

Leave a Reply