Το μωρό μου γεννήθηκε πρόωρα. Μπορώ να το θηλάσω;

Μπορεί να είναι δύσκολο, σίγουρα όμως αξίζει να το προσπαθήσεις… Ο τρόπος, βρίσκεται μόνο ένα “κλικ” μακριά!

Εδώ ο θηλασμός ισοδυναμεί πραγματικά με πρόκληση, ειδικά αν το μωρό σου έχει γεννηθεί πολύ πρόωρα και είναι λιποβαρές πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνει αρκετό καιρό στη θερμοκοιτίδα. Έτσι δεν θα μπορεί να θηλάζει και πιθανόν να τρέφεται με σωληνάκι. Είναι όμως σημαντικό να πίνει το μητρικό γάλα το οποίο ενισχύει την ανάπτυξή του αλλά και το ανοσοποιητικό του. Όταν πάει το μωρό στο σπίτι δεν θα είναι εύκολο να το θηλάσεις γιατί πολλά πρόωρα αντιμετωπίζουν δυσκολία στη σίτιση. Αξίζει όμως πραγματικά να το δοκιμάσεις. Ο θηλασμός θα σε βοηθήσει να δεθείς πιο γρήγορα με το μωρό σου μετά τη δοκιμασία του αποχωρισμού που περάσατε λόγω της παραμονής στη θερμοκοιτίδα.

Η ΛΥΣΗ

  • Προμηθεύσου μ ένα θήλαστρο κατά προτίμηση ηλεκτρικό για να ξεκινήσεις τη συλλογή γάλακτος η οποία θα πρέπει να γίνεται καθημερινά κάθε τρεις περίπου ώρες. Το γάλα αυτό στο οποίο πρέπει να βάζεις ετικέτα με το όνομα και την ημερομηνία συλλογής θα το δίνεις καθημερινά στην τράπεζα γάλακτος του νοσοκομείου για να ταίζουν μ αυτό το μωρό σου.
  • Μόλις το μωρό σου επιστρέψει στο σπίτι συζήτησε με τον παιδίατρο για τα αν συμφωνεί να το θηλάσεις γιατί μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν προβλήματα υγείας που καθιστούν αδύνατο το θηλασμό.
  • Ζήτα να σου δώσουν οδηγίες για τον τρόπο σίτισης του πρόωρου βρέφους. Συνήθως, τα μωρά αυτά πρέπει να ταίζονται σε όρθια στάση. Αν λοιπόν θέλεις να το θηλάσει μπορεί να βοηθήσει να χρησιμοποιείς ένα μαξιλάρι που θα τοποθετείς κάτω από το μωρό. Καλό είναι να ξεκινήσεις να το θηλάζεις στο νοσοκομείο μόλις αυτό είναι ιατρικά δυνατόν.
  • Το πρόωρο μωράκι συνήθως κουράζεται πιο εύκολα κατά τον θηλασμό γι αυτό ίσως πρέπει να το θηλάζεις πιο συχνά ή να το ξυπνάς χαϊδεύοντάς του το μαγουλάκι.
  • Όταν θηλάζεις το μωρό σου, κοίτα το στα μάτια, μίλησέ του, χάιδεψε το! Τα πρόωρα έχουν περισσότερο ανάγκη την επαφή με τη μητέρα την οποία στερήθηκαν τις πρώτες βδομάδες ή και μήνες από τη γέννησή τους.

Leave a Reply