Το μωρό μου είναι άρρωστο, να συνεχίζω να το θηλάζω;

Έχεις αρχίσει τον θηλασμό και είσαι αποφασισμένη να τον συνεχίσεις για πολύ καιρό ακόμα. Δυστυχώς όμως σου παρουσιάζονται εμπόδια τα οποία σαμποτάρουν την προσπάθειά σου. Μην το βάζεις κάτω! Πάντα υπάρχουν τρόποι να τα ξεπεράσεις.

Πολλές φορές βλέποντας το μωρό να βήχει ή να έχει πυρετό αγχώνεσαι και θεωρείς ότι είναι καλύτερο να διακοπεί ο θηλασμός. Στην πραγματικότητα ο θηλασμός είναι απαραίτητος και πρέπει να συνεχιστεί καθώς τον μωρό τον έχει ανάγκη για να αναρρώσει αφού το μητρικό γάλα το εφοδιάζει με τα απαραίτητα αντισώματα που χτίζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Είναι αλήθεια όμως ότι ακόμα και μια βουλωμένη μυτούλα μπορεί να δυσκολέψει το μωρό στο θηλασμό. Παρόλα αυτά υπάρχουν λύσεις.

Η ΛΥΣΗ

  • Πήγαινε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο παιδίατρο. Από το τηλέφωνο δεν μπορεί να δει το λαιμό ή τα αυτάκια του μωρού σου ή να το ακροαστεί. Εκείνος θα διαγνώσει ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα και θα σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
  • Φρόντισε να καθαρίζεις τη βουλωμένη μυτούλα του μωρού με φυσιολογικό ορό λίγο πριν το θηλάσεις.
  • Αν το μωρό έχει πυρετό ή πονάει ο λαιμός του μπορεί να μην έχει όρεξη. Μην το πιέζεις να φάει. Αν όμως η ανορεξία επιμένει όπως και για κάθε άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα θα πρέπει να ενημερώσεις τον παιδίατρο.

 

Κι αν είμαι άρρωστη εγώ;

Αν σε χτύπησε ίωση… μην πανικοβληθείς. Κατά κανόνα δεν χρειάζεται να διακόψεις το θηλασμό. Σκέψου ότι το μωρό σου έχει έρθει σε επαφή μαζί σου πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα της ίωσης όπως βήχας και συνάχι. Στην πραγματικότητα με το μητρικό γάλα παίρνει και τα αντισώματα που αναπτύσσει ο δικός σου οργανισμός για να αντιμετωπίσει την ίωση.

Η ΛΥΣΗ

  • Πήγαινε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο γιατρό. Αυτός σε συνεργασία με τον παιδίατρο θα σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
  • Αν πρέπει να πάρεις φάρμακα ενημέρωσέ τον ότι θηλάζεις και συζήτησε μαζί του αλλά και με τον παιδίατρο για το αν είναι ασφαλή.
  • Αν ο θηλασμός πρέπει να διακοπεί μέχρι να αναρρώσεις πρέπει να οργανωθείς. Το διάστημα που ταίζεις το μωρό με ξένο γάλα, θα βγάζεις το δικό σου με το θήλαστρο έτσι ώστε να συνεχίσεις να παράγεις γάλα και να ξαναταίσεις το παιδί σου μόλις γίνεις καλά.
  • Προσπάθησε τις μέρες που είσαι άρρωστη να ξεκουράζεσαι, να πίνεις πολλά υγρά και να τρως υγιεινά. Ζήτα τη βοήθεια των αγαπημένων σου προσώπων για να έχεις καλύτερη και γρηγορότερη ανάρρωση.

Leave a Reply