Το παιδί μου ροχαλίζει!

Αν και το δικό σας παιδάκι παράγει ενοχλητικούς ήχους κατά τη διάρκεια του ύπνου, μην… προσπεράσετε το γεγονός. Το παιδικό ροχαλητό δεν είναι πάντα αθώο.

Αν και το δικό σας παιδάκι παράγει ενοχλητικούς ήχους κατά τη διάρκεια του ύπνου, μην… προσπεράσετε το γεγονός. Το παιδικό ροχαλητό δεν είναι πάντα αθώο.

 

Η αναπνοή από τη μύτη (και όχι από το στόμα) είναι η μοναδική διαδικασία μέσω της οποίας εξασφαλίζουμε οξυγόνο στον οργανισμό μας. Το ροχαλητό λοιπόν αποτελεί δείγμα πως κάτι εμποδίζει την σωστή αναπνοή. Και αν νομίζετε πως αφορά μόνο τους ενηλίκους κάνετε λάθος: το 10% του ελληνικού παιδικού πληθυσμού ηλικίας 2- 8 ετών ροχαλίζει.

Τι εμποδίζει την αναπνοή του;
Αρχικά πρέπει να πούμε πως το ροχαλητό είναι ο ενοχλητικός ήχος που παράγουν σε… συγχορδία οι μαλακοί ιστοί του φάρυγγα, οι ρίζες της γλώσσας, ο ουρανίσκος και η σταφυλή την ώρα ύπνου. Ουσιαστικά, αυτό που ακούμε προκύπτει από την δόνηση που προκαλείται λόγω κάποιου “φραγμού” στην ελεύθερη δίοδο του αέρα στην συγκεκριμένη ανατομική περιοχή ή στη μύτη. Τέτοιοι “φραγμοί” είναι:

  • Τα κρεατάκια ή οι πρησμένες αμυγδαλές (οι πιο συνηθισμένες και σοβαρές αιτίες ροχαλητού)
  • Μια αλλεργία που μπορεί να ταλαιπωρεί το παιδί
  • Η γρίπη που φέρνει μπούκωμα στη μύτη του
  • Τα πολλά παραπάνω κιλά (στην παχυσαρκία το λίπος που συγκεντρώνεται στο λαιμό είναι πιθανό να προκαλέσει στένωση των διόδων του αέρα)
  • Η ελαφριά κλίση της μεμβράνης που χωρίζει τα ρουθούνια.

Κάνει ανήσυχο ύπνο…
Η σοβαρότερη αιτία του ροχαλητού είναι η λεγόμενη “αποφρακτική υπνική άπνοια” και παρατηρείται σε ποσοστό 2% των παιδιών που ροχαλίζουν. Η πάθηση αυτή δεν επιτρέπει την κανονική οξυγόνωση του αίματος και μπορεί να προέλθει από τα κρεατάκια στη μύτη, την υπερτροφία των αμυγδαλών, τη χαλάρωση ή και μείωση του μυικού τόνου των άνω αναπνευστικών οδών. Το αποτέλεσμα είναι ένας ανήσυχος ύπνος κατά τη διάρκεια του οποίου το παιδί δεν ξεκουράζεται με αποτέλεσμα την ημέρα να έχει υπνηλία.

Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού…
αν το παιδί παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα με την συγκεκριμένη σειρά:

  • Ροχαλίζει δυνατά
  • Ξαφνικά διακόπτεται η αναπνοή του για λίγο
  • Είναι ανήσυχο και δείχνει να αγωνίζεται να αναπνεύσει
  • Τελικά καταφέρνει να αναπνεύσει αλλά η εισπνοή είναι θορυβώδης
  • Ξυπνά απότομα

Για όνειρα γλυκά…
Αν το παιδί πάσχει από το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, θα χρειαστεί να κάνει μια πολυπνογραφία, μια μελέτη δηλαδή της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα της μελέτης ενοχοποιεί τα κρεατάκια ή τις αμυγδαλές που στην περίπτωση αυτή πρέπει να αφαιρούνται εντελώς ή ένα τμήμα τους. Αν δεν μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση, το παιδί θα πρέπει να φορά μια ειδική μάσκα που πιέζει τη μύτη ώστε να παραμένουν οι αναπνευστικές οδοί ανοιχτοί όσο κοιμάται.

Leave a Reply